Duits landbouwministerie steunt onderzoek naar training jonge paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13978
Geregistreerd: 20-04-16

Duits landbouwministerie steunt onderzoek naar training jonge paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-03-22 19:02

Equnews.nl
Algemeen
Ingezonden door KootMiraDrum

Afbeelding
Een jong paard in de wei. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dierenwelzijn in de paardensport staat centraal in het onderzoeksproject HorseWatch, dat wil nagaan hoe de huisvestings- en trainingsomstandigheden en de leeftijd waarop paarden in training gaan de gezondheid en het welzijn van paarden beïnvloeden. Het gezamenlijke project "Onderzoek naar het vroege gebruik van paarden en mogelijke maatregelen om overgebruik of overbelasting te voorkomen (HorseWatch)" begint op 1 april 2022 en wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van voedsel en landbouw (BMEL) voor een periode van vijf jaar.

De overkoepelende organisaties van de Duitse paardensport (de Duitse hippische federatie (FN), de Duitse galop en de hoofdvereniging voor drafsport), de federale veterinaire kamer, de nationale dierenbeschermingsinstanties en de paardenfokkerij zijn via een begeleidend comité van deskundigen ook bij het HorseWatch-project betrokken. "Wij zijn verheugd over het geplande onderzoeksproject, dat er hopelijk in zal slagen een zeer emotioneel onderwerp van een neutrale kant op een feitelijke en wetenschappelijke basis te plaatsen. Er zijn immers al wetenschappelijke studies die aantonen dat een vroege, maar langzame en voorzichtige opbouw bijdraagt tot het gezond houden van paarden op lange termijn. Dit is ook in overeenstemming met de beginselen van onze opleidingsrichtsnoeren. Wij zijn zeer benieuwd in hoeverre het nieuwe project deze resultaten ondersteunt en welke nieuwe bevindingen worden toegevoegd," aldus secretaris-generaal Soenke Lauterbach van de FN.

De minimumleeftijd waarop met de opleiding van jonge paarden voor het berijden van wedstrijden mag worden begonnen, is momenteel het voorwerp van een controversieel debat. In de onlangs herziene richtlijnen voor het welzijn van dieren in de paardensport wordt de training van paarden jonger dan 30 maanden grotendeels uitgesloten. Er zijn echter uitzonderingen voor galop- en drafpaarden. Er blijven ook vragen onbeantwoord met betrekking tot het verlenen van vergunningen voor warmbloedhengsten: Hoe kan een verrichtingsonderzoek worden uitgevoerd vóór het eerste dekgebruik van de jonge hengsten zonder de jonge dieren te vroeg aan buitensporige stress bloot te stellen?

Tot dusver is er nauwelijks wetenschappelijke kennis over leeftijdsgrenzen voor het begin van de opleiding bij paarden. Het HorseWatch-projectteam wil hier nu verandering in brengen en zal onderzoek doen naar de reactie van jonge paarden op stress tijdens de eerste training. In vijf deelprojecten wordt getracht de fundamentele lichaamsfuncties, stressparameters, gedrag en de ontwikkeling van prestatie en gezondheid in relatie tot de leeftijd te bepalen bij jonge paarden op de weide, bij warmbloedhengsten en bij paarden in galop en draf. Aangezien het begin van de opleiding gewoonlijk ook een overgang betekent van het houden van paarden in groep naar het houden van paarden in individuele boxen, waardoor de sociale interactie met andere paarden en de mogelijkheid tot vrije lichaamsbeweging worden beperkt, moet tegelijkertijd ook de invloed van het houden op het welzijn en de gezondheid van de dieren worden onderzocht.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, Enphalu, maliejane, Shenavallie en 64 bezoekers