Het veulenseizoen trapt af met Selena HM

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14199
Geregistreerd: 20-04-16

Het veulenseizoen trapt af met Selena HM

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-03-22 19:29

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: ExtensionHorses.org/Flickr.


Het veulenseizoen is volop bezig! Voor vele fokkers nadert de mooiste periode van het jaar. Bij H. Minkema uit De Wilgen werd het eerste geregistreerde KWPN-veulen van dit jaar geboren: Selena HM.

Selena HM is op 10 januari 2022 geboren in de stal van Henk Minkema uit De Wilgen. Het bijzondere aan het veulen is dat het een kruising is tussen de dressuurhengst Bloomberg (Bon Coeur uit Davita van Don Index, fokker L. Schüring uit Gescher) en elite tuigpaardmerrie Jennytou van ’t Hooge (Delviro HBC uit Winnetou elite pref PROK van Larix, fokker G. Bonestroo uit Oosterwolde). Een combinatie waar we als stamboek erg benieuwd naar zijn.

Ballerina
Henk Minkema is al zijn hele leven bezig met de fokkerij van paarden en vertelt enthousiast over zijn eerste veulen van dit jaar: “Het gaat heel erg goed met Selena HM, ze is een fokexperiment dat fantastisch heeft uitgepakt! Ze is donkerbruin, met een bles en vier witte benen; dat heeft ze al mee. Daarnaast is ze mooi opwaarts gebouwd en heeft ze een enorme beweging met veel schoudervrijheid. Het lijkt wel een ballerina, zo lenig.”

Verwantschap in de tuigpaardenwereld
De merrie Jennytou van ’t Hooge wordt naast de fokkerij ook ingezet in de sport. Ze moet nog acht punten, voor ze haar sportpredicaat in ontvangst mag nemen. “Voor de fokkerij en het experimenteren daarmee, heb ik gekozen om echt mijn topmerries in te zetten. Experimenteren met paarden uit het ondereind van de populatie heeft geen zin. Bij de tuigpaarden hebben we last van een hoog verwantschap, daarom heb ik voor Bloomberg gekozen. Bij die uitstap vond ik het belangrijk om te kijken naar karakter, ik wil geen paarden die te ‘ril’ zijn voor het gebruik. Bloomberg zelf kreeg een 9,5 voor zijn bewerkbaarheid, de hengst sprak me ook aan door zijn opwaartse bouw en beweging. Daarnaast heeft zijn vader Bon Coeur zestien goedgekeurde zonen in Duitsland. Het kostte wat meer moeite om het sperma uit Duitsland te halen, maar het was de moeite zeker waard.”

Functioneel paard
Naast Selena HM verwacht Henk Minkema nog een Bloomberg-veulen, uit de elite tuigpaardmerrie Johannalina (Cizandro uit Briannalina keur pref van Larix, fokker S. Korevaar uit Wijngaarden). De twee andere veulens (waarvan één reeds geboren) zijn van de tuigpaardhengst Icellie (Bocellie uit Petrose ster pref uit Jonker, fokker J.R. Bosch uit Hellendoorn). Minkema: “Ik vind het belangrijk om alleen met predicaatmerries in de moederlijn te gaan fokken, het basismateriaal moet goed zijn als je een goede fokkerij op wilt bouwen. Sommige tuigpaardfokkers denken dat ik verdwaald ben naar de dressuurpaarden, maar wat er ook gebeurt: Selena HM wordt een functioneel paard voor de sport, onder het zadel of aangespannen. Het zou zomaar een Grand Prix-paard kunnen worden. Sowieso is Selena HM ooit een interessante fokmerrie.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


pillow
Berichten: 7856
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Re: Het veulenseizoen trapt af met Selena HM

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-22 20:24

Ik heb 2 veulens gefokt uit een rijpaard keurmerken x Patijn. En ik werd voor gek verklaard. Nu is het KWPN erg benieuwd. Het zal uitmaken wie de fokker is. Deze kruisingen worden veel vaker gemaakt.

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BLEXBot, MissJG, Texas02 en 8 bezoekers