Bianca zorgt als vrijwilliger voor veilige ruiterpaden

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14555
Geregistreerd: 20-04-16

Bianca zorgt als vrijwilliger voor veilige ruiterpaden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-03-22 19:27

Omroep Zeeland
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.


Ruiterpaden in Zeeland zijn soms in slechte staat, omdat er te weinig vrijwilligers zijn die de paden onderhouden. Vroeger werden de paden onderhouden door Staatsbosbeheer, maar die hield daar na een bezuinigingsronde mee op.

Bianca de Kroo is zo'n vrijwilliger van Ruiterpaden Walcheren. Ze doet mee met het project 'Adopteer je ruiterpad' van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Bianca en haar medevrijwilligers doen hun best om samen met Staatsbosbeheer regelmatig te snoeien. Ook houden ze vrijwilligersdagen om met grotere groepen vrijwilligers aan de slag te gaan, maar het aantal mensen dat bereid is de handen uit de mouwen te steken, is toch beperkt. En dat resulteert in ruiterpaden die niet goed worden onderhouden.

Blubberig, glad en nat
Het slechte onderhoud is gevaarlijk voor paarden en ruiters. "De bodem wordt, zeker hier in de omgeving, snel blubberig, glad en nat", vertelt De Kroo. "Je glijdt zo weg. De ondergrond moet zo vlak mogelijk zijn, omdat paarden heel gevoelig zijn voor blessures aan hun benen. Als een paard een been breekt, dan is het einde verhaal. Dus ja, we willen het liefste een vlakke droge bodem."
Gisteren maakte ze zelf nog zo'n gevaarlijke situatie mee. "Mijn paard zakte helemaal door zijn achterbenen." De benen verdwenen in een gat dat onder het ruiterpad zat en onzichtbaar was, omdat er grond overheen was gegooid bij werkzaamheden. "Ik had nog geluk dat het zijn achterbeen was, daardoor kon hij zichzelf eruit redden. Als dat een voorbeen is, dan ga je over de kop en dan breekt een paard zijn been. Daarom is het zo belangrijk dat de paden goed begaanbaar zijn."

Subsidie voor onderhoud aan bossen
Ruiterpaden Walcheren is vier jaar geleden ontstaan. "Staatsbosbeheer kreeg vroeger altijd subsidie, honderd euro per hectare, om onderhoud te doen aan de paden in de bossen", vertelt De Kroo. "Dat ging dat over de ruiterpaden, de fietspaden en de wandelpaden. Maar dat bedrag is gekort, nu krijgen ze nog maar 34 euro per hectare. Dat is niet veel. En dat geld wordt als eerste gebruikt voor de basisrecreatie, fietsen en wandelen. En helaas niet voor paardrijden."

Omdat de paden zo slecht begaanbaar zijn, moeten ruiters soms uitwijken naar fietspaden of de weg. "We krijgen vaak kritiek van wandelaars of fietsers als we even een stukje over de weg rijden, in plaats van op het ruiterpad. Dat is begrijpelijk, maar dat doen we alleen maar omdat het anders gevaarlijk is", zegt De Kroo. Er rijden ook mountainbikes over de ruiterpaden. "Over het algemeen gaat dat prima. Gewoon een beetje rekening met elkaar houden."

Niet alleen op Walcheren, maar ook in Zeeuws-Vlaanderen en op de Bevelanden is behoefte aan mensen die mee willen werken om de ruiterpaden begaanbaar te houden.