Algemeen
Mireille den Hoed is de oprichter van de TAKT Academy. Zij is gespecialiseerd in de verticale balans en rechtrichten. Maar wat is dat nu eigenlijk, verticale balans? En hoe kan je je paard helpen de verticale balans te verbeteren? Deze, en meer, vragen stelden wij aan Mireille.
Ken jij een andere specialist op paardengebied, van wie jij graag antwoorden op vragen wil lezen? Laat het dan via pb weten aan Banjer.
* Voor wie je niet kent: kan je jezelf voorstellen?
Ik ben Mireille den Hoed (1970) en run samen met mijn echtgenote Anja Lauterbach en Jolien Koole onze bedrijven TAKT Academy en TAKT Trainingsstal.
Wij revalideren paarden, geven jonge paarden een goede start en organiseren scholingsactiviteiten voor iedere paardenliefhebber.
TAKT is hét kenniscentrum voor ruiter en paard.
* Kan je uitleggen wat verticale balans is?
De verticale balans is de balans tussen links en rechts. Als het gewicht op de voorbenen perfect gelijk verdeeld is, spreken we over verticale balans. Het paard kan in verticale balans zijn, maar nog wel op de voorhand. Er is dan nog geen sprake van horizontale balans (gelijke verdeling over voor en achter). Het mooiste is om het gewicht van het paard gelijk te verdelen over de 4 benen. Maar dat is nog niet zo simpel, en gelijk de reden dat we vaak beginnen met het herstellen van de verticale balans. Dit kan iedereen leren!
Als een paard in verticale balans is, én er is voldoende activiteit, dan kan het paard de rug ontspannen en tot nageeflijkheid komen. Een paard kan niet nageven als het niet in verticale balans is. Een paard kan wel nageeflijk zijn, terwijl het nog niet in horizontale balans is.
* Hoe merk je het als je paard of pony niet recht is? Waar loop je dan tegenaan?
Als je paard of pony niet recht is, kun je tegen de volgende dingen aanlopen:
Je paard:
- Buigt naar één kant makkelijk en moeilijk naar de andere kant
- Gaat op de ene hand moeilijker de wending door, dan op de andere hand
- Valt naar binnen of juist naar buiten
- Geeft ongelijke aanleuning / pakt één teugel vast en neemt de andere niet aan
- Kan op de ene hand wel galopperen en op de andere hand niet of moeizamer
- Versnelt na een vliegende galopwissel
- Heeft moeite met het vierkant halthouden
- De zijgangen lukken naar de ene kant wel en niet of moeizamer naar de andere kant
- Kantelt zijn hoofd
Je paard:
- Schudt of slaat met het hoofd
- Knarst met de tanden
- Maakt takt-fouten
- Verruimt onregelmatig
- Stapt schuin achterwaarts
- Steigert, bokt, staakt of gaat aan de hol
- Het paard is extreem nerveus
* Wat kunnen de oorzaken zijn van het niet recht of in balans zijn van je paard of pony?
Het is een kip – ei verhaal.
Een paard dat wordt gewerkt zonder dat het perfect in balans is, krijgt onherroepelijk fysieke en/of mentale problemen. Maar fysieke problemen kunnen ook zorgen voor onbalans bij het paard. Voor je met je paard gaat werken, is het van belang dat je zeker weet dat hij/zij fysiek in orde is. Dat klinkt simpel, maar is het absoluut niet. Er is een enorme wildgroei aan therapeuten, vind maar eens een goede! Voor mij heeft een goede therapeut diergeneeskunde gestudeerd en daarnaast aanvullende studies in minimaal osteopathie en chiropractie.
* Heb je tips om dat soort dingen op te lossen/ te voorkomen?
Oef! Er zijn vele oefeningen om de balans te herstellen. Dat is zo 123 niet even uit te leggen. Maar een goed begin om een stukje basiskennis op te doen is het volgen van onze gratis lezing die ik regelmatig geef. De eerstvolgende staat gepland voor 2 mei.
Vervolgens is het een aanrader om de theoriecursus te doen, waarin ik je meer dan 10 oefeningen leer om de verticale balans te herstellen.
En zoek sowieso hulp van een goede instructeur. Ook dat klinkt weer makkelijker dan het is …
* Hoe heb je je eigen trainingsmethode ontwikkeld?
Ik heb veel geleerd van de Belgische ‘recht-richt goeroe’ Antoine de Bodt, waar ik 8 jaar lang met grote regelmaat bij heb getraind. Ondertussen train ik al weer ruim 10 jaar bij Rien van der Schaft. Maar daarnaast heb ik me ook verdiept in andere klassieke trainers, zoals Anja Beran en Philippe Karl. Momenteel ben ik ook groot fan van de Duitse Uta Gräf. Maar ook verdiep ik mij in Horsemanship en clickertraining. Ik ben eigenlijk altijd aan het leren over paarden! Onze trainingsmethode, die nu als de TAKT-methode de wereld ingaat is feitelijk ‘gewoon’ klassieke dressuur.
* Past je trainingsmethode bij alle manieren van rijden (dressuur, western, klassiek/academisch, Spaans, etc.)? En mennen?
Zeker! Het is dressuur! En Dressuur is er voor ieder paard. Dressuur heb je voor alle disciplines nodig. Wat ik doe, is niets meer en niets minder dan een stroming in de klassieke dressuur. Net zoals academisch een stroming is.
* Je geeft regelmatig gratis lezingen. Wat is de reden dat je dit gratis doet? En hoe zijn deze lezingen te volgen?
Ik geef inderdaad al sinds jaar en dag (ik geloof ondertussen al zo’n 15 jaar) gratis lezingen. De reden dat ik dat doe is omdat ik zoveel mogelijk mensen wil bereiken en heel graag mijn kennis wil verspreiden. Gratis is laagdrempelig

Ben je na de lezing enthousiast? Dan is er nog veel te leren bij ons. En dat is dan niet meer gratis, want ook wij moeten geld verdienen om alles te kunnen bekostigen. Maar dat eerste stukje zeer belangrijke info is voor iedereen gratis te halen.
* Wat wil je nog kwijt aan de Bokkers?
Luister naar je paard. Je paard doet nooit zomaar iets. Een paard neemt je niet in de maling, een paard is niet ‘stout’ of ‘vervelend’. Er is altijd een reden waarom hij doet wat hij doet. Zoek dat uit.
En probeer iedere dag een beter mens en een betere trainer te zijn voor jouw paard. Blijf je verdiepen, blijf open staan en blijf leren, we zijn het onze prachtige paarden verplicht!