FEI publiceert EHV-1 rapport over uitbraak 2021 in Europa

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48328
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

FEI publiceert EHV-1 rapport over uitbraak 2021 in Europa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-22 20:35

Persbericht FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.


De FEI heeft het eerste deel van een driedelig verslag naar aanleiding van haar onderzoek naar de uitbraak van de neurologische vorm van het Equine Herpes Virus (EHV-1) in Spanje, in februari 2021, gepubliceerd. De uitbraak leidde tot de dood van 18 paarden op het Europese vasteland. In tien landen werden gerelateerde gevallen bevestigd: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Qatar, Spanje, Slowakije, Zweden en Zwitserland.

De FEI heeft toegezegd een volledig en transparant onderzoek in te stellen naar alle aspecten van de uitbraak, en de volledige bevindingen openbaar te maken. Uit het onderzoek, dat gericht was op plaatsen waar zich gevallen voordeden die verband hielden met de uitbraak, is gebleken dat er op een aantal gebieden sprake was van systematische tekortkomingen. Deze worden gedetailleerd beschreven in het gepubliceerde verslag.

Om het verslag zo volledig mogelijk te maken, is het opgesplitst in drie delen. Het vandaag gepubliceerde deel van het verslag, deel één, geeft een uitgebreid en feitelijk beeld van de uitbraak, met inbegrip van de reeks gebeurtenissen, oorzaken, taken en verantwoordelijkheden, en analyse. Er wordt geëvalueerd wat er correct is gedaan, waar er tekortkomingen waren en welke lessen er zijn geleerd.

Daarnaast wordt in deel één ingegaan op de verantwoordingsplicht, het gebrek aan paraatheid en de maatregelen die al zijn genomen om dat recht te zetten, waaronder een grotere bevoegdheid voor de FEI en strengere regels. Ook het blokkeren van zieke en contactpaarden in de FEI-databank om verdere overdracht te voorkomen, het belang van risicobeoordeling, zowel vóór als na een uitbraak, regelgevende controles ter plaatse vóór een evenement en de oprichting van Emergency Response Units komen aan bod. Als bijlagen zijn diverse externe verslagen bijgevoegd.

Het 39 pagina's tellende rapport, plus 96 pagina's aan bijlagen, is opgesteld door FEI Veterinary Director Dr Göran Åkerström en Grania Willis, voormalig FEI Communications Director en nu Executive Consultant van de FEI. Ook de FEI Veterinary Epidemiology Working Group en andere veterinaire deskundigen, Ingmar De Vos, voorzitter van de FEI, en Secretaris-Generaal Sabrina Ibáñez en de FEI Veterinary en Legal Departments hebben een bijdrage geleverd.

Deel 2 van het verslag, dat voorafgaand aan het FEI Sports Forum 2022 (25-26 april) zal worden gepubliceerd, gaat over de strenge maatregelen die zijn genomen om de terugkeer naar de competitie mogelijk te maken na de zes weken durende afsluiting van de internationale sport op het Europese vasteland door de FEI. In dit deel van het verslag wordt de nadruk gelegd op het reglement en het sanctiesysteem voor EHV-1 en wordt de doeltreffendheid ervan geëvalueerd, evenals de elementen ervan die vervolgens zijn opgenomen in het FEI Veterinair Reglement 2022, dat is goedgekeurd tijdens de FEI Hybrid General Assembly in november 2021.

In deel 3 van het verslag, dat tijdens het FEI Sports Forum zal worden gepresenteerd, wordt ingegaan op de te volgen weg, met inbegrip van mogelijke wereldwijde vaccinatieprotocollen. Professor Lutz Goehring, een wereldberoemde specialist op het gebied van infectieziekten bij paarden en met name EHV bij het Gluck Equine Research Center, zal zijn bevindingen over de voor- en nadelen van vaccinatie toelichten, waarbij de nadruk zal liggen op het wetenschappelijk bewijs of verplichte vaccinatie tegen EHV-1 bescherming biedt tegen uitbraken op FEI-evenementen. Deze presentatie zal worden opgenomen in Sessie 8: FEI Veterinary Regulations op dag 2 van het FEI Sports Forum (26 april).

"Het rapport over de uitbraak van EHV-1 in Spanje vorig jaar is een belangrijk stuk werk dat een forensisch onderzoek biedt naar alle elementen van de uitbraak", aldus FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "In het eerste deel van het rapport wordt gekeken naar wat er is misgegaan en wat de FEI en onze gemeenschap hebben gedaan, of hadden kunnen doen, om de gevolgen en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Het is duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en we moeten er allemaal van leren, om ervoor te zorgen dat we nooit meer een uitbraak met zo'n verwoestende impact meemaken."

"Er moet verantwoording worden afgelegd en iedereen, ook de FEI, moet zijn deel van de verantwoordelijkheid op zich nemen. Zoals in de vandaag gepubliceerde tekst te lezen is, zal de FEI op basis van de inhoud van dit rapport individuele verantwoordelijkheden moeten vaststellen, voordat er verdere mogelijke acties worden ondernomen. De juridische afdeling van de FEI zal een grondige analyse maken en de bevindingen van eventuele daaruit voortvloeiende juridische processen zullen te zijner tijd openbaar worden gemaakt."

"Het belang van de onderzoeksbevindingen en het rapport zelf zijn nog eens extra onder de aandacht gebracht door de huidige uitbraak in de Verenigde Staten, waardoor extra duidelijk wordt dat het risico van EHV nooit nihil zal zijn. Wat we op elk evenement en in elke stal moeten doen, is ervoor zorgen dat de juiste bioveiligheidsmaatregelen worden genomen voor de veiligheid van onze paarden. En we hebben nu de middelen om dat te doen, op voorwaarde dat we als gemeenschap samenwerken om te zorgen voor handhaving en naleving."

De FEI heeft grondig onderzocht of het onderzoek en het daaruit voortvloeiende rapport moesten worden uitbesteed of intern uitgevoerd. Dr. Göran Åkerström, directeur diergeneeskunde van de FEI, lichtte de beweegredenen als volgt toe: "Om het onderzoek uit te besteden aan een derde partij zou een groep mensen moeten worden samengesteld met expertise op het gebied van veterinaire epidemiologie van topniveau, en uitgebreide kennis van de wetgeving van de Europese Unie en de lidstaten. De groep zou dan volledig op de hoogte moeten zijn van alle aspecten van de uitbraak voordat zij zelfs maar met hun werk zouden kunnen beginnen."

"Als internationaal bestuursorgaan bevond de FEI zich in het centrum van de gebeurtenissen en was zij reeds in het bezit van de communicatie tussen alle partijen tijdens de uitbraak. Een derde partij zou voor die informatie afhankelijk zijn geweest van het FEI-hoofdkwartier, wat het onderzoek, de opstelling en de uiteindelijke publicatie van het verslag nog meer zou hebben vertraagd. Daarom werd intern besloten dat het FEI-hoofdkwartier het onderzoek, de verzameling van het bewijsmateriaal en de opstelling van het verslag voor zijn rekening zou nemen."

Deel 1 van het verslag over de uitbraak van de neurologische vorm van het equine herpesvirus (EHV-1) in Spanje in maart 2021 is hier beschikbaar.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, ChiVet, IvankBacardi, Nojoukus, PerleB, Saranghea en 60 bezoekers