Instructiedag WK Jonge dressuurpaarden : ‘We zoeken de potentie’

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 102558
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Instructiedag WK Jonge dressuurpaarden : ‘We zoeken de potentie’

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-22 10:11

Phryso
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


Vrijdag 25 februari hebben zeven combinaties hun wellicht eerste stappen richting het WK Jonge Paarden gezet. Zowel de zes beste paarden per jaargang van de Pavo Fryso Bokaal 2021 als vrije inschrijvingen waren uitgenodigd om in Harich onder het toeziend oog van Arie Hamoen en Christa Larmoyeur de proef te rijden die tijdens het instroom moment en de selectiedag van het WK gevraagd wordt.

Tweede jaar voor het Friese paard
Begin april start de selectie voor de WK Jonge dressuurpaarden met de eerste selectietraining, daarnaast is er in maart een instroom moment. Alle ingeschreven combinaties waren welkom in Harich, waar het KFPS een instructiedag had georganiseerd om de amazones te helpen voorbereiden. ‘Het is nog maar het tweede jaar dat Friese paarden mee mogen doen’ vertelt Eveline van Kooten van het KFPS. ‘We willen graag onze leden helpen om het Friese paard zo optimaal mogelijk voor te stellen. Zo weet men wat er gevraagd gaat worden van de paarden en wat men mag verwachten’.

Hoge eisen
De lat voor de selectie van de WK Jonge dressuurpaarden ligt hoog. Paarden van 5 jaar zullen een proef op M-niveau moeten laten zien, voor zesjarigen is het niveau Z met een vliegende wissel, terwijl een zevenjarig paard ZZ-Zwaar startgerechtigd moet zijn om in aanmerking te komen. ‘Een combinatie moet echt aan vele eisen voldoen, wil je kans maken op een plekje in het team’ vertelt Christa. ‘Drie zeer goede basisgangen, een mooi, constant frame met het neusje te allen tijde eruit, en dan ook nog eens een goede proef rijden!’. Volgens Arie Hamoen gaat het niet alleen om spektakel, maar ook om correctheid, in rijden en beweging: ‘De combinatie moet als vanzelfsprekend door de baan gaan, mét een correcte bewegingsafloop.’

Proef en tips
Alle combinaties mochten hun proef voorrijden aan Arie Hamoen en Christa Larmoyeur, waarna laatstgenoemde nog verschillende onderdelen uit de proef doornam met de amazones. ‘Het niveau viel ons niet tegen’ aldus Arie. ‘Er zitten getalenteerde combinaties tussen, maar een nette proef rijden is toch echt anders dan een talentenverrichting laten zien’. Alle combinaties hebben een protocol mee naar huis gekregen en kunnen eventueel nog contact opnemen met Arie voor extra vragen. ‘We hebben vandaag niet gekeken naar het niveau van de proef, maar naar potentie. Dit is ook belangrijk om te weten voor volgende jaargangen; je hoeft het niveau nu nog niet volledig te beheersen maar we moeten wel zien dat het haalbaar is voor het eind van de zomer.’

De deelnemende combinaties in Harich waren:
Martha van der Meulen met Elbrich fan ‘e Herdershoeve Kroon AAA (Jehannes 484)
Hennie Roffel met Fryso 518 (Hessel 480)
Marell Hilberts met Drys Ygrek Ster (Omer 493)
Iris Sijtsma met Fedde vân de Pôle Ster (Meinte 490)
Britt Muis met Ernst K. Ster (Markus 491)
Suzan Wind met Wilhemus fan ‘e Sintelwei Ster AA (Epke 747)
Debby de Graaf en Drys ut de Westereen Ster (Omer 493)

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
Ik zoek een kantoorbaan voor 36/40 uur in de omgeving van Achterveld. Max 30 min reizen. Geen opleiding/ervaring maar wel motivatie om te leren en opleidingen te doen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: colette40, dezzie, Facebook, flora, Keandra, kyrkelover, LalaVita, Plonspony en 6 bezoekers