Bokt community

Femke Postma aan het werk. Foto: privébezit Femke.
Vraag het de .... is een nieuwe rubriek in de Bokt community. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan een specialist, of iemand met een bijzonder beroep in de paardenwereld. In de deze Vraag het de.... beantwoordt Femke Postma jullie vragen. Zij is paardenosteopaat. Wil je weten hoe je paardenosteopaat kan worden, wat het verschil is met een masseur of fysiotherapeut, en wat het nut is van preventief behandelen? Hieronder lees je het.
Ken jij, of ben jij, iemand met een bijzonder beroep in de paardenwereld, of ben jij of ken jij een specialist die bereid is een aantal vragen te beantwoorden? Stuur dan een pb naar Banjer.
* Voor wie je niet kent: kan je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Femke Postma en ik ben Equine Osteopath EDO®. Ik ben werkzaam als paardenosteopaat in Groningen, Friesland en Drenthe. Ik heb veel verschillende nascholingen gedaan. Momenteel ben ik bezig met de opleiding tot hondenosteopaat.
Ik heb een Quarter Horse ruin van inmiddels alweer bijna 20 jaar. Hij is ook al 20 jaar aan mijn zijde en hij is mijn grote leermeester. Het paardje in mijn logo is dan ook zijn silhouet.
* Bij welke problemen zou je juist een osteopaat inschakelen in plaats van bijvoorbeeld een masseur/fysio/cranio sacraal/welke andere peut/paat dan ook? Er vanuit gaande dat er medisch uiteraard niets mis is.
* Ik ben zelf benieuwd wat het precieze verschil nu is met een goede dierfysio..... ik ben zelf meer voorstander van een osteo omdat deze voor mijn gevoel dieper in kan werken, anderen bij mij op stal zweren bij de fysio....
Ik ben zelf geen fysiotherapeut of masseur, daarom kan ik ook niet spreken vanuit de visie van deze beroepen. Ik zal hierop proberen te antwoorden met de kennis die ik erover heb. Mocht er een fysiotherapeut of masseur zijn met een correctie of aanvulling, dan is dat helemaal goed.
Er bestaat overlap tussen de verschillende soorten therapieën. Daardoor kunnen verschillende therapieën soms succesvol ingezet worden voor dezelfde klacht. Het is ook goed om je te realiseren dat de meeste therapeuten niet stilzitten en zich bijscholen. Dit kan zijn in hun eigen vak maar ook in een aanvullende therapie. Zo ontwikkelt iedereen zich op zijn of haar manier.
Ik zou dan ook aanraden wanneer je een therapeut voor je paard zoekt, zelf ook onderzoek te doen of het soort therapeut past bij de klacht of de reden waarom je hulp inschakelt.
Ik ga in op een aantal van de therapieën. Er bestaan te veel therapieën om ze allemaal bij langs te kunnen gaan in dit interview.
Een masseur werkt vooral op de spieren, door middel van massage, het soepel houden van de spieren, ondersteuning bij herstel na training of wedstrijd.
Een fysiotherapeut werkt vooral op het bewegingsapparaat door middel van o.a. massage, mobilisaties van gewrichten of oefentherapie.
Een cranio sacraal therapeut heeft zich op het cranio sacrale systeem toegelegd. Het cranio sacrale systeem is een onderdeel van de osteopathie.

Femke Postma aan het werk. Foto: Nienke de Wolff.
Een osteopaat werkt in op drie systemen:
- Zoals boven genoemd het canio sacrale systeem. Een osteopaat ziet dit systeem in het geheel van de andere systemen waar in de osteopathie mee wordt gewerkt. Dit gaat over het dynamische functioneren van het cranium (de schedel), het sacrum (heiligbeen), hersenvliezen (tussen cranium en sacrum) en de liquor (hersenvocht).
- Het pariëtale systeem, dit is het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten). Hierbij wordt met veel verschillende technieken gewerkt. Minder met massage zoals een fysiotherapeut of masseur.
- Het viscerale systeem, dit zijn de organen.
* Heeft het nut om een paard preventief te behandelen?
Een osteopaat kan in een vroeg stadium bewegingsbeperkingen vinden. Door deze te behandelen wordt zoveel mogelijk voorkomen dat het lichaam functionele verstoringen krijgt en daardoor bijvoorbeeld gevoeliger wordt voor blessures. Een paard kan al beperkingen hebben voordat de ruiter het door heeft.
* Welke opleiding heb je gedaan en mag iedereen zich zomaar osteopaat noemen?
Het beroep osteopaat is een vrij beroep. Iedereen mag zichzelf osteopaat noemen maar dat betekent niet dat iedereen ook een behandeling kan uitvoeren waar je paard iets aan heeft. Daarom is het zeker nuttig om je eens te verdiepen in welke opleiding een therapeut heeft gedaan zodat je kunt inschatten of dit de juiste persoon is voor jouw hulpvraag. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan het Vluggen Institute in Duitsland. Doordat ik daar de opleiding succesvol heb afgesloten mag ik mijzelf registreren in het IREO-register. Het IREO-register is een onafhankelijk kwaliteitsregister. Ze vertegenwoordigt de kwaliteit voor het beroep en haar beoefenaars, door middel van een beroepscompetentieprofiel. Om aan te mogen sluiten bij dit register heb ik een examen afgelegd en moet ik voldoen aan de bijscholingsnorm. Osteopaten die zijn aangesloten bij dit register mogen de naam Equine osteopath EDO® voeren.
* Is hiervoor een bepaalde studie om osteopaat te worden? of zijn dit mensen die er in zijn gerold door te doen?
Er zijn verschillende opleidingen die je kan volgen om osteopaat te worden. Er zijn meerdere opleidingen om humaan osteopaat te kunnen worden. Daarnaast zijn er opleidingen om alleen osteopaat voor paard of hond te worden.
* Kunnen osteopaten ook aangesloten zitten bij een brancheverenging o.i.d., zoals bijvoorbeeld een hoefsmid?
Ik ben bekend met WAEO – Worldwide Alliance of Equine Osteopaths

Femke Postma aan het werk. Foto: Nienke de Wolff.
* Is het een fysiek zwaar beroep?
Wanneer is iets fysiek zwaar… Wat voor de één zwaar is, is niet zwaar voor de ander.
Veel van de handelingen worden uitgevoerd op techniek en niet op kracht. Wat het voor mij persoonlijk zwaar maakt zijn de weersomstandigheden, wind en kou of juist heel warm in de zomer.
Daarnaast zijn sommige paardenbenen wel echt zwaar en ene paard werkt daarin iets beter mee dan de ander.
* Ik ben wel benieuwd waarom er zoveel verschil zit in werkwijze per osteopaat. Zo deed de ene enkel wat handopleggingen in combi met drukpunten. En de andere osteo was veel "hardhandiger" door te buigen en wervels te manipuleren.
Er zijn veel verschillende technieken die gebruikt kunnen worden. De keuze van de techniek hangt af van de klacht en fysieke en mentale toestand van het paard. Als het goed is doet een osteopaat niet aan handoplegging maar is hij of zij bezig met een anatomische structuur. Daarnaast kan een osteopaat zich ontwikkelen in een bepaalde richting. De één kiest meer voor de biodynamische richting (zachtere technieken), de ander kies meer voor de structurele richting (meer direct inwerken op gewrichten) en weer een ander maakt hiervan een combinatie.
* Wat zijn de verschillen tussen een ICREO en niet-ICREO osteopaat qua opleiding en zienswijze?
Ik heb zelf niet de opleiding bij ICREO gedaan maar bij het Vluggen Institute. Ik kan dus niet inhoudelijk iets zeggen over ICREO omdat ik daar zelf geen ervaring heb opgedaan.
* Wat wil je nog kwijt aan de Bokkers?
Ik kom regelmatig tegen dat mensen tegen mij zeggen dat ze twijfelden of er wel iemand naar hun paard moet komen kijken omdat andere mensen denken dat het paard geen last heeft. Maar de eigenaar heeft zelf het gevoel dat het toch niet helemaal klopt... En meestal is dit dan ook het geval. Luister goed naar je eigen gevoel en naar wat je paard probeert te vertellen. Jij kent hem het beste!