Saddle Research Trust Conference 2021 over welzijn en prestaties

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48353
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Saddle Research Trust Conference 2021 over welzijn en prestaties

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-22 21:07

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Een neusriem en bit kunnen van invloed zijn op de prestaties van een paard.
Foto: Ludo29/Wikimedia commons.


Mensen van over de hele wereld logden vorige maand in om te luisteren naar vooraanstaande veterinaire specialisten, onderzoekers en praktijkmensen op het gebied van paarden. De sprekers van wereldklasse deelden hun kennis over paarden en verspreidden de bevindingen van recente, op bewijs gebaseerde, studies tijdens de vierde Saddle Research Trust Conference, met de naam Welfare and Performance of the Ridden Horse: The Future.

"Met de conferentie van dit jaar hebben we met trots de verandering omarmd, om een kwalitatief hoogstaand en toegankelijk virtueel evenement te presenteren", zei Dr. Jan Birch, CEO van de Saddle Research Trust. "Dankzij de steun van de industrie, de academische wereld en liefdadigheidsinstellingen, samen met al onze sponsors, waaronder in het bijzonder onze gulle titelsponsors Neue Schule en WOW, bereikten we een breder internationaal publiek dan ooit tevoren, en het evenement wordt nog steeds teruggekeken op internet over de hele wereld."

René van Weeren was dagvoorzitter. De conferentie werd geopend met een welkomstwoord van Dr. Jan Birch, CEO van Saddle Research Trust. Vervolgens presenteerde World Horse Welfare Chief Executive, Roly Owers, een visie op de toekomst van de paardensport. Hij benadrukte dat het partnerschap tussen paard en mens aan de basis ligt van de hele paardensport en dat we paarden moeten trainen met respect, inlevingsvermogen en begrip. Om de toekomst van de paardensport veilig te stellen, moeten we het welzijn van de paarden waarborgen. "Als we dit kunnen doen, is de toekomst rooskleurig", zegt hij.

De wetenschap toepassen
In de eerste sessie, 'Applying the Science', gaf professor Hilary Clayton een lezing over de invloed van de ruiter op het welzijn en de prestaties van het bereden paard. Zij legde uit hoe asymmetrie van de ruiter of een te grote ruiter de prestaties in gevaar kan brengen, hoe de synchronisatie van de beweging met het paard vaak ontbreekt, vooral bij minder ervaren ruiters, en hoe betere prestaties gepaard gaan met minimale verstoring door de ruiter.

Professor Heikki Handroos liet vervolgens zien hoe de wetenschap is toegepast om een nieuwe generatie rijsimulatoren te ontwikkelen, die een levensechtere ervaring kan bieden dan de simulatoren die momenteel op de markt zijn, ten voordele van ruiters op elk niveau. Hij legde uit hoe het systeem, dat een groot aantal mogelijke toepassingen heeft, ook potentieel heeft als hulpmiddel voor hippotherapie, doordat voor elke patiënt het optimale looppatroon kan worden geprogrammeerd. Het systeem is voorzien van geavanceerde sensortechnologie, die ook in maneges zou kunnen worden gebruikt om de leercurves van leerlingen te volgen.

Afbeelding
Een zadel moet goed passen, voor optimale prestaties van
een paard. Foto: Bellatrix.

Door de lens
In de tweede sessie van de dag besprak Dr. Filipe Serra Bragança, een vooraanstaande veterinaire autoriteit op het gebied van gangenanalyse, de belangrijke vooruitgang in de technologie voor geavanceerde objectieve analyse van het gangenpatroon voor onderzoeksdoeleinden en klinisch gebruik. Hij legde uit dat de subjectieve overeenstemming van kreupelheid door veterinaire/fysiotherapeutische deskundigen laag is gebleken, maar met de evolutie van moderne kinematische ganganalyse is het nu mogelijk om de interactie tussen paard en ruiter te beoordelen, de prestaties te analyseren en asymmetrische gangen en kreupelheid in cijfers uit te drukken. Bovendien is er nu onderzoek gestart op het gebied van selectie en fenotypering van paarden. Hij concludeerde: "De toekomst is rooskleurig!"

Dr. Russell MacKechnie-Guire gaf een presentatie over het onderwerp zadelpassing en de vraag of een objectieve benadering nuttig of misleidend is. Hij wees erop dat thermografie geen betrouwbaar instrument is om de zadelpasvorm van het paard te beoordelen, dat de afmetingen van een paardenrug in de loop van de tijd kunnen veranderen en dat er weliswaar steeds meer apparaten beschikbaar komen om de druk in kaart te brengen, maar dat deze niet perse nauwkeurig of op juistheid beoordeeld zijn. Zijn advies voor thuis was om het simpel te houden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van markers op het paard, het zadel en de ruiter en door een smartphone te gebruiken om video's te maken.

Dr. Marie Dittmann ging verder in op de hoge prevalentie van slecht passende zadels bij Zwitserse rijpaarden, en het daaruit voortvloeiende potentieel voor verminderde prestaties. Zij benadrukte het verband tussen de aanwezigheid van pijn in de rug en slecht passende zadels, maar benadrukte dat paarden verschillende pijndrempels hebben en daarom verschillend reageren op ongemak. Uit haar werk bleek dat 95% van de paardeneigenaren dacht dat hun zadel perfect paste, maar dat slechts 10% van de beoordeelden geen problemen had met de pasvorm van het zadel. Daarom was haar boodschap dat er regelmatiger moet worden gecontroleerd op veranderingen in de vorm van de rug en dat het zadel daarop moet worden aangepast.

Het paard als belanghebbende
In deze derde sessie van de dag presenteerde Dr. Sue Dyson de lezing over de toepassing van het Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE), dat 24 gedragingen omvat (gezicht, lichaam en gang), waarvan de meerderheid minstens tien keer meer kans heeft om gezien te worden bij een kreupel paard dan bij een niet kreupel paard. Dr. Dyson legde uit dat meer ervaren ruiters de kwaliteit van de gangen kunnen verbeteren, en in sommige gevallen kreupelheid kunnen verdoezelen, maar in een klein aantal gevallen kreupelheid kunnen verergeren. Een meer ervaren ruiter kan ook gedrag veranderen, maar niet verminderen of verhullen. Voorbeeld: bij een beginnende ruiter kan het paard ongemak tonen door het hoofd in de lucht te steken, maar bij een goede ruiter kan het paard te diep gaan lopen.

Afbeelding
Verkeersrisico's vormen een belemmering voor hippische activiteiten.
Foto: Marlies Trap Fotografie.

Dr. Dyson wees erop dat paarden met lagere RHpE-scores hoger werden geplaatst in wedstrijden, vergeleken met paarden met hogere RHpE-scores. Dit toont aan dat deelnemers waarschijnlijk meer wedstrijdsucces hebben met comfortabele/gezonde paarden en dat we een morele verantwoordelijkheid hebben om welzijn en prestaties te verbeteren door een probleem te herkennen, de oorzaak vast te stellen en het te behandelen.

Dr. Rachel Murray ging verder in op het belang van de pasvorm van hoofdstellen, waarbij ze stelde dat er veel discussie is over bitten en neusriemen, maar dat er weinig onderzoek is gedaan naar de pasvorm van hoofdstellen voor optimaal welzijn en prestaties. Ze legde uit dat de enorme variatie tussen paarden in vorm, grootte en symmetrie van het hoofd betekent dat hoofdstellen individueel moeten worden aangemeten, rekening houdend met asymmetrie van het gezicht, en dat stabiliteit van het hoofdstel belangrijk is; zonder een neusriem is het hoofdstel minder stabiel, waardoor het bit overmatig kan bewegen, wat kan leiden tot wondjes in de mond. Een strakke neusriem oefent echter druk uit op de neus, de kaak en het kopstuk en beperkt de beweging. Dr. Rachel Murray wees op het belang regelmatige gebitsverzorging: veel verwondingen in de mond zijn niet het gevolg van het bit of de neusriem, maar secundair aan gebitsproblemen die kunnen, en moeten, worden aangepakt.

Dr. Dyson besprak verder nog wat kan worden geleerd van de observatie van het gedrag van paarden tijdens het opzadelen en bestijgen. Ze zei dat sommige paardeneigenaren denken dat het gedrag van hun paard normaal is voor hun paard, bijvoorbeeld dat ze hun oren naar achteren doen wanneer de singel wordt aangetrokken of tijdens het opzadelen. Maagzweren worden ook vaak gezien als een oorzaak van singelnijd, maar kunnen secundair zijn aan kreupelheid.

Afbeelding
Een simulator kan ruiters helpen de bewegingen van het paard beter te volgen, wat van
invloed is op de prestaties van het paard. Foto: NuggetPhotography/Flickr.

Actuele onderwerpen
In de slotzitting werden actuele onderwerpen besproken:

  • Dr. Dee Pollard onderzocht de verkeersveiligheid van ruiters en kwam tot de conclusie dat verkeersrisico's een belemmering vormen voor hippische activiteiten. Belanghebbenden op het gebied van verkeersveiligheid, lokale overheden en regeringen moeten werken aan een meer inclusief transportsysteem.
  • Dr. Céleste Wilkins besprak de analyse van de dynamische techniek van dressuurruiters en benadrukte dat het van essentieel belang is dat ruiters tijdens de beweging worden beoordeeld, omdat de houding van de ruiter in stilstand niet aangeeft hoe hij zal zitten wanneer hij het paard actief beïnvloedt.
  • Sofia Forino onderzocht de zelfperceptie van het lichaamsbeeld bij vrouwelijke ruiters en kwam tot de conclusie dat een hoger niveau van zelfbewustzijn tijdens het paardrijden in verband staat met een lichaamsbeeld dat veel groter was dan het "ideale".

Tijdens een open forum aan het eind van de presentaties, konden de toehoorders vragen stellen. Deze hadden onder meer betrekking op het juridische mijnenveld van het gebruik van analyses van de gangen tijdens keuringen vóór de aankoop, de noodzaak van het gebruik van analyses van de gangen in combinatie met klinische beoordelingen en de potentiële waarde van een rij-stimulator om ruiters te helpen specifieke bewegingen aan te leren en repetitieve belastingsblessures bij paarden te verminderen.

Richard Davison sloot de conferentie af met de conclusie dat nieuw onderzoek essentieel is om de hippische sector vooruit te helpen: als ruiters moeten we ons begrip van paardengedrag ontwikkelen en andere ruiters steunen om het welzijn te verbeteren en de steun van het publiek voor de hippische sport te behouden.


Afbeelding


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anoukjuuuhh, Belle_Siem, Facebook, Gaabje, jokari, Karmandi, Laibadji, loowny, lovelance, mabellean, Nieuwsredactie, Pikeur, sterregoud en 98 bezoekers