My Toto en Niro’s Enjoy winnen NAF Dressuur Talent Berlicum 2022

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14171
Geregistreerd: 20-04-16

My Toto en Niro’s Enjoy winnen NAF Dressuur Talent Berlicum 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-22 18:29

KWPN
Sport

Afbeelding
My Toto, hier met Ingrid Ockhuisen-Malan, werd eerste bij de vijfjarige paarden.
Foto: aniek1985.


Na een jaar afwezigheid door de coronacrisis, stond dit jaar NAF Dressuur Talent Berlicum weer op de kalender. Totilas-zoon My Toto en Niro’s Enjoy (v.De Niro) gingen aan kop bij de vier- en vijfjarige dressuurpaarden. De nieuwe rubriek voor jonge dressuurpony’s maakte het sfeervolle weekend boordevol toptalent compleet.

Leerzaam
Sinds 2013 worden ieder jaar talentvolle jonge dressuurpaarden gehuldigd als NAF Dressuur Talent Berlicum, dit jaar stond er voor het eerst een rubriek voor jonge dressuurpony’s op het programma. NAF Dressuur Talent Berlicum staat al jaren garant voor een sfeervol evenement waarbij de paarden niet overvraagd worden en veel tijd krijgen in de wedstrijdbaan, zodat zij een fijne, leerzame ervaring op kunnen doen.

Uitslag
Op zaterdag kwamen de vijfjarige paarden in de baan. Deze rubriek werd gewonnen door de GLOCK’s Toto Jr-zoon My Toto, voorgesteld door Hans Peter Minderhoud. De ruin kreeg 10’en voor zijn draf, galop en algemene indruk. Zijn puntentotaal van 95 werd aangevuld met de ultieme 100 punten van de gastruiter. My 7th Sunday (v. In Style), gereden door Renate van Uytert – van Vliet, volgde met 176 punten op een tweede plek. Ellen van Arendonk en Vitalis-zoon Voyager RS2 werden met 166 punten derde. Op zondag, bij de vierjarige paarden, waren de verschillen in de top drie klein. De Niro-zoon Niro’s Enjoy won onder Franka Loos met 189 punten. Franka reed ook Nyandro (v.Geniaal) met 188 punten naar een tweede plek. José van Haaren kreeg met Netflix SR (v.Franklin) hetzelfde puntentotaal en mocht als derde opstellen.

Enthousiast
De jurering was dit jaar in handen van Vincent van Gasselt en Dominique Filion, die beiden successen boekten in de internationale Grand Prix. Marten Luiten, regerend Europees Kampioen Young Riders, reed de hoogstgeplaatste paarden over. “Dit was echt superleuk om te doen”, is Dominique tevreden. “Vincent en ik zaten heel goed op één lijn en de wedstrijd is heel goed en diervriendelijk opgezet. Bij de vijfjarigen hebben we echt een leuke groep paarden gezien. De drie paarden in de kopgroep waren voor ons echte uitschieters. Het is ongelofelijk hoe goed die paarden lopen en hoe volwassen ze al zijn. Ze zijn heel talentvol en ik denk dat we in de toekomst veel van ze zullen horen. Vandaag was de groep wat groter, maar er werd goed gereden en zeker de top tien bestond uit echt superfijne paarden. Bij de kopgroep kun je eigenlijk niet geloven dat die paarden pas vier jaar oud zijn. Marten reed er zo mee weg en wilde ze eigenlijk allemaal een 10 geven. Het zijn hele verschillende paarden, maar ze zijn allemaal heel bijzonder op hun eigen manier. Ik word er heel enthousiast van dat we in Nederland zo veel goede jonge paarden hebben.”

Afbeelding
My 7th Sunday, hier met Febe van Zwambagt, werd tweede bij de vijfjarige paarden.
Foto: aniek1985.

Jonge dressuurpony’s
Voor het eerst gingen vier- en vijfjarige dressuurpony’s de strijd aan in Berlicum. Zij werden beoordeeld door Joyce Lenaerts en Lars op ’t Hoog, bijgestaan door Kim Noordijk als gastruiter. Lea Eidams stuurde Lomansheide Brent-dochter April naar de overwinning, voor Sita Hopman en Der Charmeur KH (v. Dreiklang AT). Yara de Boer en Sulaatik’s Valuta (v. Sulaatik’s Vingino) maakten het podium compleet.

Stamboekopname
De mooie samenwerking tussen RV de Cowboys en KWPN Midden-Brabant-Noord werd dit jaar uitgebreid met de mogelijkheid tot stamboekopname en graadverhoging. Marian Dorresteijn, Bart Bax en aspirant Luuk Smetsers waren namens het KWPN aanwezig om de vierjarige paarden te beoordelen en mogelijke predicaten toe te wijzen. “We hebben alle paarden gescoord waar bij het KWPN nog geen data van was”, licht Bart toe. “Deze data geeft informatie over vererving van hengsten en merries, maar het scoren is ook extra service voor de leden. Wij hebben de paarden onafhankelijk van de jury beoordeeld op beweging zoals we dat doen op de IBOP. Alle paarden kunnen vervolgens worden aangeboden voor stamboekopname waar ze exterieurpunten krijgen en eventueel ster, voorlopig keur of elite worden. We hebben zes ruinen op de stamboekopname gezien, waarvan er vijf sterwaardig waren. Eén IBOP-merrie konden we promoveren van ster naar elite. Het is mooi dat we zo ook de ruinen ster hebben kunnen maken. Je ziet die anders niet snel op een keuring, maar ze tellen wel mee voor het eventuele preferentschap van de moeder.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 5 bezoekers