Tegemoetkoming fokkers laagverwante tuigpaardveulens

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 103252
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Tegemoetkoming fokkers laagverwante tuigpaardveulens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-02-22 10:17

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Inteelt en een te hoge verwantschap is al jaren een probleem in de tuigpaardenfokkerij. Om verlaging van de inteeltstijging en de verwantschap binnen de populatie te bevorderen, worden fokkers van laagverwante veulens financieel gecompenseerd.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), verantwoordelijk voor de erkenning van stamboeken, trok 2 jaar geleden aan de bel met een duidelijke boodschap aan het KWPN: grijp in om te voorkomen dat het tuigpaard een uitstervend ras wordt. De inteeltstijging binnen de tuigpaardpopulatie ligt rond de 1,18% per generatie en moet zakken naar 0,5 tot 1%. Om dat te bevorderen heeft een speciale werkgroep Inteelt en Verwantschap en de Fokkerijraad Tuigpaard zich gebogen over diverse acties. Dit heeft na akkoord van het Algemeen Bestuur er toe geleid dat tuigpaardfokkers die in 2022 en 2023 een levend veulen met een verwantschap in de klasse laag tot gemiddeld, laag of zeer laag fokken, financieel gecompenseerd worden.

Tegemoetkoming
Wat houdt dit concreet in? Fokkers van een levend geboren laagverwant veulen krijgen 150 euro registratiekorting en een fokpremie van 150 euro per veulen. Let wel: financiële compensatie is mogelijk voor in totaal maximaal 100 veulens per jaar. Elke geregistreerde kan maximaal één dekking per jaar aanmelden voor de tegemoetkoming in de kosten. Om in aanmerking te komen kunt u uw dekking uiterlijk 1 juni aanmelden uitsluitend per mail bij Luuk Smetsers: Smetsers@kwpn.nl. Toekenning van de financiële compensatie geschiedt op volgorde van binnenkomst, tot het maximum van 100 is bereikt. Na binnenkomst van uw mail wordt u geïnformeerd of de dekking inderdaad in aanmerking komt voor de compensatie op basis van de gestelde voorwaarden. Is dit het geval, dan wordt de fokpremie van 150 euro en de creditering van 150 euro op het registratietarief tezamen in het najaar van het jaar van veulenregistratie uitgekeerd aan de betreffende fokker (nadat het veulen is geboren, gechipt en geregistreerd bij het KWPN).

Verwantschapspercentage
Inteelt en verwantschap worden weergegeven in percentages en op Mijn KWPN kunt u exact zien hoe hoog het verwantschap en de inteelt van uw merrie met de door u gekozen hengst is. Een handig hulpmiddel hierbij is de inteelttool: wanneer u na inloggen in Mijn KWPN naar de betreffende merrie gaat, kunt u in het menu aan de rechterkant op ‘Inteeltberekening’ klikken. Wanneer u de gewenste fokrichting van het veulen kiest en via de keuzebalk de fokrichting van de vader kiest, krijgt u een overzicht van hengsten in beeld, met daarachter het inteeltpercentage en de verwantschap van het toekomstige veulen (zie ook de handleiding Inteelttool). Binnen het hengstenbestand zijn er verwantschapskwalificaties van ‘zeer laag’ tot ‘zeer hoog’ (zie onderstaande tabel).
Let op: de inteeltberekeningen over 2021 lopen nu. Deze zijn begin maart via de inteelttool beschikbaar.

Verwantschappercentage tuigpaarden (2021-2022)

Zeer laag
<6,5

Laag
6,5-8,6

Laag tot gemiddeld
8,7-10,8


Gemiddeld tot hoog
10,9-13,0

Hoog
13,1-15,2

Zeer hoog
>15,2


Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de financiële compensatie gelden diverse voorwaarden:

  • Het te verwachten veulen moet in de verwantschapsklasse ‘laag tot gemiddeld’ of lager vallen.
  • De verwantschapsklasse waarin het veulen gaat vallen, wordt berekend op basis van de gegevens uit het jaar dat de dekking heeft plaatsgevonden.
  • Financiële compensatie voor maximaal 100 veulens per jaar beschikbaar. Inschrijving op volgorde van binnenkomst, vol is vol.
  • Elke geregistreerde kan maximaal één dekking per jaar aanmelden voor de tegemoetkoming in de kosten.
  • Enkel veulens van KWPN-goedgekeurde tuigpaardhengsten en goedgekeurde KWPN Hackney-hengsten voor de fokrichting tuigpaard komen in aanmerking (dus geen hengsten van andere fokrichtingen, van andere stamboeken, niet-goedgekeurde hengsten of licentiehengsten)
  • Maximaal 25 veulens per hengst komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming.
  • De moeder dient in de fokrichting tuigpaard van het KWPN te zijn geregistreerd of te zijn geregistreerd bij een voor de fokrichting tuigpaard KWPN-erkend stamboek.
  • Enkel veulens die volgens het registratiereglement in het veulenboek of register A fokrichting tuigpaard worden geregistreerd komen in aanmerking.
  • De merrie dient ten tijde van de dekking en geboorte van het veulen op naam van de fokker die de dekking indient te zijn geregistreerd.
  • Bij een doodgeboren veulen of een veulen wat sterft voordat het is gechipt, wordt geen financiële compensatie gegeven (geen gratis registratie en geen fokpremie)
  • Bij tussentijdse verkoop van de merrie vervalt de financiële compensatie.

Suzanne F.

Berichten: 50068
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-22 10:49

Jeetje wat grappig. Dat dit zelfs al nodig is. Maar waar moet je het vreemde bloed dan vandaan halen? Van Hackneys bijvoorbeeld?
Nog even en we krijgen het bij de dressuurpaarden ook. Al kunnen we daar veel uit Duits bloed putten tegenwoordig. Veel goede Duitse hengsten om bloedspreiding te krijgen. Maar toch zie je daar ook veel hetzelfde terugkomen.

Absolem

Berichten: 2777
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-22 11:28

Suzanne F. schreef:
Jeetje wat grappig. Dat dit zelfs al nodig is. Maar waar moet je het vreemde bloed dan vandaan halen? Van Hackneys bijvoorbeeld?
Nog even en we krijgen het bij de dressuurpaarden ook. Al kunnen we daar veel uit Duits bloed putten tegenwoordig. Veel goede Duitse hengsten om bloedspreiding te krijgen. Maar toch zie je daar ook veel hetzelfde terugkomen.



Hackneys worden al jaren gebruikt om het bloed te verversen. Dus het antwoord is ja.

American saddlebred is ook geprobeerd maar dat gaf niet de gewenste resultaten.

Er is ook ooit een friese hengst gebruikt.
Daar lopen wel enkele leuke kleinkinderen van rond.