Jelle Sappin: "Ik probeer mijn paarden gelukkig te houden"

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 99698
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Jelle Sappin: "Ik probeer mijn paarden gelukkig te houden"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-02-22 09:02

Equnews
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: © Jim Hollander/FEI


Jelle Sappin is nog maar net 26 jaar geworden, baat een eigen stal uit, zette een business in het opleiden van jonge paarden op poten, schittert bijna elke week in de ererondes op internationale concours en is een paardenman in hart en nieren. Het jonge talent is de laatste tijd furore aan het maken in de hippische sector en dat gaat niemand onopgemerkt voorbij. Equnews zat met Jelle aan tafel om het te hebben over zijn traject, dromen en ambities in de sport.

Hoe ben je eigenlijk in de paardenwereld terecht gekomen?
"Ik ben eigenlijk vrij laat begonnen met rijden, ik zal ongeveer 10 of 11 jaar geweest zijn. Op een manege ben ik met pony's beginnen rijden en stap voor stap ging ik vooruit in de sport. Er werd op die manege veel gefokt, dus ik ben op jonge leeftijd al met de fokkerij in contact gekomen. Ik zag dan de veulentjes groeien en ik wou er graag zelf ook mee bezig zijn. Zo heb ik op jonge leeftijd al heel snel pony's en paarden onder begeleiding van eigenaars zadelmak gemaakt. Vervolgens heb ik veel LRV gereden en dat ging ook vlot. Daar amuseerde ik me echt! Nadien ben ik via mijn hoefsmid bij Benny Naessens terecht gekomen. Hij zocht namelijk iemand om paarden zadelmak te maken. Vanaf ik ongeveer 18 jaar was ben ik dan voor Benny beginnen werken op stal. Daar mocht ik vooral paarden zadelmak maken en helpen met het opleiden van de jonge paarden."

Ondertussen ben je doorgegroeid naar het runnen van je eigen business in de hippische sector. Hoe heb je dat kunnen verwezenlijken?
"Ongeveer vier jaar lang heb ik voor Benny Naessens gewerkt. Daar heb ik super veel geleerd en me vooral heel goed geamuseerd. Het jaar dat ik 24 werd heb ik de stap gewaagd om volledig zelfstandig te worden. Momenteel hebben we zelf een accommodatie kunnen aankopen in Knesselare met 28 stallen. Het is echt een team-effort om zo iets groots uit de grond te stampen. Samen met mijn vriendin Elien D'hondt en mijn familie en vrienden heb ik deze droom kunnen verwezenlijken."


Waar ligt de focus op bij Jelle Sappin Horses?
"We verhuren bijvoorbeeld geen stallen aan de recreatieve ruiter, maar focussen voornamelijk op het zadelmak maken en trainen van paarden die eigenaars bij ons zetten. Ons hoofddoel ligt op het opleiden van de jonge paarden. Als bijvoorbeeld onderweg een talentvolle zevenjarige goed genoeg blijkt te zijn om te verkopen, schuif ik die door naar een andere ruiter die nog meer internationale of grotere concours kan ermee rijden."

Droom je ervan om ooit ook die grotere concours of hogere proeven mee te kunnen rijden?
"Op dit moment heb ik een tienjarige merrie Hanaika, waarmee ik wel naar die grotere proeven aan het toegroeien ben. Hanaika is ook een speciaal paard voor mij omdat ze een emotioneel verhaal heeft. Maxime, die vroeg aan kanker gestorven is was zoals een kleine broer voor mij. Hanaika was zijn paard en voor hij stierf vroeg hij aan mij om Hanaika te blijven rijden om er mijn beste paard van te maken. Hanaika gaat sowieso nooit weg bij ons. We zijn haar nu rustig aan het voorbereiden om hopelijk deze zomer eens een rankingproef te rijden. Als ik met haar 1.45m kan starten dan denk ik wel dat ik een van mijn doelen heb bereikt in de sport."

Wat maakt van Hanaika zo'n goed competitiepaard?
"Wat Hanaika zo'n goed concourspaard maakt is vooral dat ze haarscherp is. Dat is ook een van de redenen waarom ik met haar lang lagere proeven heb gereden, omdat ze zo extreem voorzichtig is. Als ik de ene week 1.25m binnenreed, schreef ik me de week nadien terug eens in een 1.10m rubriek. Hanaika is heel delicaat en ze zou snel haar hart verliezen. Er hoeft niets en alles mag. Het moet vooral voor haar als voor mij plezant blijven."

Als ik je zo vol passie hoor praten over de paarden, merk ik dat je een paardenman bent in hart en ziel. Wat maakt volgens jou van iemand een goede ruiter?
"Ik denk vooral dat hard willen werken een van de belangrijkste punten is van een goede ruiter. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om met je voeten op de grond te blijven staan, ook al sta je eens in de spotlights. Blijf hard werken, want het kan snel weer gedaan zijn. Als morgen Hanaika uitvalt, moet ik het ook terug alleen met de jongere paarden doen. Met hen ga ik niet de 1.40m proeven kunnen rijden zoals met Hanaika omdat ik ook geen enkel paard wil overpakken."

"Ik probeer mijn paarden gelukkig te houden en er voor voor te zorgen dat ze mij graag zien. Dan geven ze toch net dat tikkeltje meer voor jou in de piste. Ik probeer altijd aan te voelen of mijn paard zich comfortabel voelt bij een hoogte, want ik wil geen paard verbranden. Het belangrijkste is om aan te voelen of jouw paard gelukkig is met jou. Het zijn geen machines en het blijven levende wezens."

Je bent 26 en hebt van de paardensport jouw job gemaakt. You're living the dream van vele jonge ruiters! Welke tips zou je die ambitieuze jonge ruiters geven om te komen tot waar jij nu staat in de sport?
"Vooral durven luisteren naar advies van mensen die al langer meedraaien in de sport. Je moet hard willen werken en veel lessen nemen, zowel dressuur- als springles. Leer ook uit je fouten en steek je niet weg als er ergens is iets mis gaat."

Wat zijn je ambities nog voor in de toekomst?
"De rankingproeven rijden zou ik ook wel heel graag doen. Maar als ik écht één droom moet kiezen dan zou ik toch heel graag is op het podium staan van het WK in Lanaken voor de jonge paarden. Het is een lange weg die je niet kan voorspellen maar ik hoop dat het ooit eens werkelijkheid kan worden. Je bent natuurlijk ook steeds met twee. Als ik een kwaliteitsvol paard op stal heb staan en ik ben zelf in vorm, dan moet dat ooit misschien wel eens lukken om die droom te verwezenlijken!"

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DWensink, femke_harley, LieZ_Horses, Paardengek81, Sandrabokt, wodant en 5 bezoekers