Column manager wedstrijdsport Gerard Arkema: Vernieuwingen per 1 april

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13757
Geregistreerd: 20-04-16

Column manager wedstrijdsport Gerard Arkema: Vernieuwingen per 1 april

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-22 16:10

KNHS
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie, Demi Vermeulen met Burberry. Foto: KNHS.


Afgelopen weekend was ik in Benningbroek om op de regiokampioenschappen van Noord-Holland te jureren. Het blijft leuk om te doen en ik kan me op deze wijze ook erg goed verplaatsen in het werk van onze officials. Samen met de andere vrijwilligers vormen zij immers de ruggengraat van de paardensport. Het is eigenlijk heel simpel. Zonder hen is er geen wedstrijdsport mogelijk. Veruit de meeste ruiters en hun aanhang zien dat gelukkig ook en zijn net als wij bij de KNHS ontzettend blij met onze officials.

Tegelijkertijd zie je dat een relatief kleine groep op bijzonder negatieve wijze kan afgeven op een jurylid als hij of zij iets heeft besloten dat niet in het straatje van deze personen past. Dit gebeurt veelal via de sociale media en soms tot aan het extreme toe, inclusief doodsverwensingen. Dat soort reacties schokt ons en daar zullen we altijd stevig tegen ageren.

Ook de media heeft hier een rol. Goede journalistiek gaat nog altijd boven scoringsdrift, vinden wij. Geef daarom eerst alle partijen de gelegenheid om te reageren en voorkom daarmee dat een verhaal eenzijdig naar buiten wordt gebracht. Vooral via de sociale media kunnen zaken snel een eigen leven gaan leiden, zo leert de ervaring. En daar is niks of niemand bij gebaat, zeker onze mooie sport niet.

Vernieuwing (spring)sport
Bij de KNHS willen we graag de sport mooi houden en sterker nog, waar het kan zelfs mooier maken. Daarom zijn we volop bezig met de vernieuwing ervan. Zo worden er onder meer vanaf 1 april reglementswijzigingen bij diverse disciplines van kracht. De meest opvallende veranderingen zien we bij de springsport, waar we de instap lager maken met een maandelijks springabonnement en ook letterlijk door parcoursen uit te schrijven vanaf 30 centimeter hoogte. Meer hierover in een volgende column.

Nieuwe dressuurproeven
Wat ook vanaf 1 april in werking treedt, zijn de nieuwe dressuurproeven. Een aantal proeven wordt wat logischer, aan de onderkant van het protocol worden algemene onderdelen gecombineerd en dat geeft boven de streep, dus zeg maar in het technische gedeelte, ruimte om te werken met coëfficiënten. We passen deze coëfficiënten toe bij de nieuwe onderdelen in een klasse. Dus als je bijvoorbeeld promoveert naar de M1, krijg je daar te maken met schouder binnenwaarts, en dat onderdeel telt dan twee keer mee. Wil je meer weten over de nieuwe proeven? Kijk dan hier op onze site.

We mogen weer!
Er is goed over de aanpassingen nagedacht, maar we zullen ongetwijfeld iets bedacht hebben dat in de praktijk anders uitpakt dan op voorhand verwacht. Dat is weliswaar niet de bedoeling, maar het belangrijkste is dat we stappen voorwaarts blijven zetten in de ontwikkeling van de wedstrijdsport. Doordat we eindelijk weer op wedstrijd mogen, is er gelukkig al een reuzenstap genomen. Samen met de genoemde vernieuwingen staat ons niks meer in de weg om langzaamaan weer volop van de paardensport te genieten!

Gerard Arkema (1960) is al vele jaren breed actief binnen de paardensport, onder meer als ruiter, bestuurder, jurylid en instructeur. Op zijn thuisbasis in het Groningse Marum runnen vrouw en dochter Dressuurstal De Haarhof. Sinds 2021 is Gerard manager wedstrijdsport bij de KNHS. Voorheen was hij in diverse managementfuncties werkzaam bij de RDW.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: eridinges en 4 bezoekers