Tips van de Top: De werking van het paardenlichaam

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101725
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Tips van de Top: De werking van het paardenlichaam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-22 16:12

KNHS
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Elke week geven we je een tip van onze beste trainers en coaches waar je thuis mee aan de slag kunt. De onderwerpen en disciplines waarover zij je tips gaan geven lopen uiteen. Ze hebben echter één ding gemeen, het paard! Daarbij staat bij alles wat we doen het welzijn van het paard voorop. Deze week een belangrijke tip van onze hoofdinstructeur aan de KNHS-Academy: Marion Schreuder

Tip van Marion: "Als je naar een harmonieuze training met jouw paard wil werken, moet je weten hoe de onderdelen van het paardenlichaam werken en hoe ze horen te functioneren."

Het skelet van een paard groeit met name de eerste maanden enorm. In het eerste levensjaar wordt vaak ongeveer 65 procent van de totale groei bereikt. Het zal duidelijk zijn dat in deze fase de opfok en begeleiding (training) zeer belangrijk zijn. Er is aangetoond dat met name de aanleg van kraakbeen en de weerstandsopbouw tegen forse belasting in de eerste levensmaanden plaatsvindt. Natuurlijk zijn de benen enorm belangrijk, de kwaliteit van het beenwerk moet voor een sportpaard dan ook perfect zijn. Maar al te vaak vergeten we echter de bouw en functie van de wervelkolom. Er is aangetoond dat er enorme verschillen bestaan in de manier waarop paarden hun rug bewegen tijdens het voortbewegen. Er zijn in principe drie bewegingsmogelijkheden in de ruggengraat:

1. De rek- en strekmogelijkheid in de lengte (flexie en extensie).
2. In zijwaartse richting (lateroflexie).
3. Om de lengteas (rotatie).


Gebleken is dat de maximale bewegingsmogelijkheden per werveldeel nogal verschillen:

in de hals is veel beweging mogelijk, op borstniveau heel weinig, in de lendenen weer meer en ook in het bekken is enige beweging mogelijk. Voor de voortbeweging van een paard is het bewegen van de wervelkolom heel belangrijk, omdat de benen (in)direct aan de wervelkolom vastzitten. Een bewegende wervelkolom kan er dus voor zorgen dat de benen optimaal geplaatst kunnen worden voor zo efficiënt mogelijk voortbewegen en/of afzetten.


Dressuurpaard en wervelkolom
Voor de dressuur zijn met name de bovengenoemde drie mogelijkheden van bewegen erg belangrijk. Om een paard verzameld te krijgen zal er immers veel moeten gebeuren in de wervelkolom. Om korter te worden moeten de boogvormen in de wervelkolom sterker worden opgebogen (flexie), waarbij de hals omhoog komt, de schoft vrijer komt te liggen en de schouderbladen meer vrijheid krijgen. Hierdoor kan het voorbeen makkelijker worden weggezet. Meestal zal de rug iets zakken, het kruis wordt ronder, en de achterbenen kunnen meer dragen en minder stuwen. De hoeken in sprong en knie worden dan meer gesloten, waardoor spieren een groter moment moeten overwinnen. Bij het opspannen van de wervelkolom wordt als het ware de opgeslagen energie in de boogvorm (min of meer een opgevouwen veer) veel groter. Als het paard daarmee leert omgaan, kan het plotseling ontspannen van de veer in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid energie genereren.

Springpaard en wervelkolom
Ook voor het springpaard is een correct gebruik van de wervelkolom essentieel. Vlak voor het afzetten voor de hindernis moet de buiging in de wervelkolom van de borst, lendenen en kruis maximaal zijn, zodat de achterhand optimaal ondergebracht kan worden. De wervelkolom in de hals wordt daarbij juist maximaal gestrekt. De optimaal gespannen veer in de rug leidt dan tot een optimale afzet van de achterhand. Om de veer te spannen moet je heel gedoseerd de energie opwekken en opslaan in de veer. Daarom moet je de veer van twee kanten ondersteunen: van voren is het vooral begrenzen en contact (onder)houden, van achteren wordt de veer voorzichtig onder spanning gezet door het drijvende been. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat ook de voorbenen meedoen in het opbouwen van de veerspanning, het paard duwt zich als het ware op (loopt met afdruk).

Klik hier voor een filmpje.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
Bestelpagina Equiday 13 april 2024 --> https://marliestrapfotografie.pixieset. ... april2024/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anna79, ClaudeBot, fransje23, Ilse_C, juliedo24, Peachy, pluklief, Sabbientje, Sansa, Silly_Woman, Taucha, Wescha en 16 bezoekers