Margreet bij Diergeneeskunde: nieuwe fratsen in een eeuwenoud beroep

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 100998
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Margreet bij Diergeneeskunde: nieuwe fratsen in een eeuwenoud beroep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-22 08:49

RTV Utrecht
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Waar er op de meeste afdelingen binnen de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht vooruitstrevende onderzoeken en behandelingen plaats vinden, is er midden op die faculteit één plek die 'vroeger' ademt: de smederij van de Universiteitskliniek voor Paarden. Hoefsmid Jan de Zwaan zwaait hier de scepter.

Paard met steunzolen
Het open vuur waar de hoefijzers in verhit worden is vervangen door een electrische oven, maar de techniek van het beslaan en ijzers zelf zijn nagenoeg gelijk gebleven. Toch is ook hier de afgelopen jaren veel veranderd. De Zwaan legt uit: "Bíjna ieder paard dat hoefbeslag nodig heeft, krijgt dezelfde hoefijzers. Da's een beetje alsof wij allemaal dezelfde schoenen met houten zolen dragen. Het voldoet wel, maar zit niet lekker. Zo zie je de laatste jaren steeds meer inleg- en steunzooltjes, ja echt, of hoefbeslag waarmee het paard de voet wat makkelijker afrolt."

3D geprint hoefbeslag
Er zijn dus al wel meer mogelijkheden, maar het blijven fabrieksproducten. Jan zou nog liever zien dat ieder paard op maat gemaakt hoefbeslag krijgt. Hij vertelt enthousiast: "We hebben een pilot gedaan, waar nu de onderzoeksresultaten van moeten worden bekeken. In die pilot maakten we 3D geprint hoefbeslag. Dan heeft ieder paard dus víer unieke 'hoefijzers'. Of het de manier van beslaan is over 30 jaar? Dat moet onderzoek uitwijzen, maar ik ben heel enthousiast".

Klik hier voor het filmpje.
Laatst bijgewerkt door JPitty op 13-02-22 21:55, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot, Fnanne, Keandra, Laura82, MaGiL, Marrit13 en 11 bezoekers