Mohamed Talaat: "Sabotage" oorzaak van positieve drugstest

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12265
Geregistreerd: 20-04-16

Mohamed Talaat: "Sabotage" oorzaak van positieve drugstest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-22 11:29

Equnews
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: © Jim Hollander/FEI.


Een Olympische ruiter die positief testte bij een dopingtest en beweerde dat hij "nog nooit van cannabis had gehoord" - alvorens een ander land te beschuldigen van "sabotage", heeft zijn resultaat van de Spelen van Tokio laten diskwalificeren.

De Egyptische springruiter Mohamed Talaat, testte positief op carboxy THC, een metaboliet van cannabis, in een monster genomen op 22 augustus 2019 tijdens de Afrikaanse Spelen in Marokko. Carboxy THC en cannabis zijn verboden in competitieverband, en het A-monster van de ruiter bevatte een geschatte concentratie van 608 ng/mL, wat hoger is dan de beslissingslimiet van 180 ng/mL.

Het organisatiecomité van de Afrikaanse Spelen behandelde oorspronkelijk de tuchtprocedure van Talaat en toen hij op 16 september 2019 in kennis werd gesteld van het monster, werd hem geen voorlopige schorsing opgelegd. Op 14 februari 2020 werd door het comité een gedeeltelijk besluit genomen, waardoor zijn resultaten van de Afrikaanse Spelen werden gediskwalificeerd.

Vanwege "grote vertragingen" in de tuchtprocedure, waaronder het verzoek van de ruiter om zijn B-staal te laten analyseren - wat pas in januari 2020 plaatsvond -, werd de tuchtprocedure overgedragen aan de FEI. Talaat werd op 28 februari 2020 door de FEI op de hoogte gesteld van de overtreding van de menselijke antidopingregel, en op 1 oktober 2021 vond een hoorzitting van het FEI-tribunaal plaats.

In zijn schriftelijke verklaringen vertelde Talaat het Tribunaal dat hij nooit bewust cannabis had gerookt, geïnhaleerd of anderszins had gebruikt tijdens de Afrikaanse Spelen, en hij zei dat de teammanager vóór het evenement met het hotel had geverifieerd of de antidopingregels werden nageleefd.

De ruiter was ervan overtuigd dat de enige plausibele verklaring voor het positieve monster "onopzettelijke blootstelling" aan cannabis was, tijdens teambezoeken aan de shisha-bar van het hotel in Rabat. Op 20 augustus 2019 bezochten hij en zijn collega-atleten de bar, waar ook andere ruiters aanwezig waren. Na de drankjes bestelde Talaat shisha, maar "bleef niet erg lang om zich voor te bereiden op de wedstrijd van de volgende dag." Na het bezoek aan de bar meldde hij "dat hij zich ziek voelde en geloofde dat hij misschien een voedselvergiftiging had, aangezien hij de hele nacht wakker was geweest en niet kon slapen", en daarom de volgende ochtend van hotel was veranderd.

Het Tribunaal hoorde van Talaat dat het roken van shisha erg populair is in Qatar, en een gebruikelijke manier is voor professionele atleten om zich te ontspannen. Hij zei ook dat, hoewel shisha erg populair is in Marokko, er vaak een stof genaamd "kief" (Marokkaanse cannabis) wordt gebruikt in plaats van of in combinatie met shisha tabak, in tegenstelling tot Egypte. Hij beweerde dat "alle voorzorgsmaatregelen waren genomen" om ervoor te zorgen dat alleen shisha tabak zou worden gerookt door hemzelf en zijn team.

Dr Borrey, een getuige-deskundige voor Talaat, verklaarde in haar rapport dat Talaats blootstelling aan cannabis hoogstwaarschijnlijk "onbewust" gebeurde tijdens bezoeken aan de shisha bar, ook al werden verschillende waarden van de drug gedetecteerd in de stalen van sommige van de andere ruiters [Sheikh Ali Al Thani en Bassem Mohammed]. Zij konden zijn blootgesteld aan een "gelijkwaardige dosis", maar hadden een andere metabolische reactie waardoor de resultaten verschilden.

Talaat verklaarde dat hij geen cannabis- of drugsgebruiker is en voegde eraan toe dat het tegen zijn geloof en opvoeding ingaat. Hij zei dat het gebruik van een stof als cannabis, die "zelfs de prestaties niet verbetert", op zo'n belangrijk evenement "gewoon dom" zou zijn geweest. Hij zei dat hij "nog nooit van cannabis en carboxy THC had gehoord", en was dus "geschokt" toen hij de resultaten van de negatieve bevinding ontving. Talaat achtte het "zeer ongeloofwaardig" dat hij en zijn medeatleten zichzelf en het team willens en wetens in "zo'n onstabiele situatie" zouden hebben gebracht. Hij was nog nooit positief getest op een verboden middel en concludeerde daarom dat "keif" opzettelijk en zonder zijn medeweten aan zijn shisha moet zijn toegevoegd om "de prestaties van het Egyptische team in de competitie te beïnvloeden".

Op de Afrikaanse Spelen was Marokko de winnaar van de individuele en de teamfinale springen. Talaat geloofde dat de resultaten Marokko als gastland in staat stelden "voorbeeldige resultaten op eigen grondgebied" te laten zien, na afwezig te zijn geweest op de Spelen sinds 1978. Hij voegde eraan toe dat, op het moment van het evenement, het Egyptische team als de meest waarschijnlijke winnaar van het springen werd beschouwd. Bijgevolg achtte hij "de inzet hoog genoeg" voor het Marokkaanse team om een strategie te overwegen om een duidelijk voordeel te behalen en is de reden waarom hun shisha's "met een verboden stof waren gemanipuleerd". Om uit te zoeken "wie er met de shisha's had geknoeid", en of de persoon of groep verbonden was met of handelde in opdracht van het Marokkaanse team, bevestigde Talaat dat hij een Marokkaanse advocaat in de arm had genomen om een strafrechtelijke klacht in te dienen bij de Marokkaanse autoriteiten.

In haar schriftelijke opmerkingen aan het Tribunaal verklaarde de FEI dat de overtreding een "risicoaansprakelijkheids" delict is, dat eenvoudig wordt vastgesteld door het bewijs dat de verboden stof aanwezig was in het monster van Talaat, en het B-staal bevestigde dit ook. De aanwezigheid van de stof werd door Talaat niet betwist en derhalve stelde de FEI dat zij zich had gekweten van haar plicht om aan te tonen dat de ruiter de regels had overtreden. De FEI nam nota van de verklaring van Talaat over sabotage door een ander team, maar aangezien de ruiter geen bewijs leverde werd dit door de FEI beschouwd als "louter speculatie". De FEI vroeg om meer informatie en uitleg, maar Talaat reageerde niet.

Talaat kreeg een boete van 7.500 CHF (7.186,13 Euro), en moet 2.000 CHF (1.918,14 Euro) bijdragen in de FEI-kosten. De ruiter kan binnen 21 dagen tegen de beslissing in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Raineri
Berichten: 5610
Geregistreerd: 21-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-22 17:14

Afbeelding
Nog nooit van cannabis gehoord maar is wel in een shisha bar geweest

Cellulitis is top. Altijd een poffertjespan bij de hand.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie