Treffinger en Federatie botsen, Treffinger uit kwalificatie

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
Black Widow

Berichten: 86567
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Treffinger en Federatie botsen, Treffinger uit kwalificatie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-22 19:34 Tip de Nieuwsredactie

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Raphael Macek Photography


Baden-Württemberger's nummer één bij de junioren, Moritz Treffinger, heeft een aanvaring gehad met zijn regionale federatie, waardoor de rijzende Young Rider een stapje terug heeft gedaan van officiële ploegnominatie en kampioenschapselectie om zijn batterijen op te laden en zijn mentale energie te sparen voor toekomstige rij-doelen.

Strijd
Het regionale hippische tijdschrift Reiterjournal bracht de ruzie tussen de BaWu regionale hippische federatie en 2018 Europees Pony kampioen en tweevoudig Baden Wurttemberger regionaal kampioen Moritz Treffinger aan het licht, met de mededeling dat er een ruzie was tussen de ruiter en zijn regionale federatie, die "op dit moment vastzit en blijkbaar onverzoenbaar is."

De regionale teamtrainer is verantwoordelijk voor het selecteren van welke ruiters in aanmerking komen voor deelname aan de Preis der Besten kwalificatie, die de eerste stap is op weg naar de Duitse jeugd teamselectie, evenals de Duitse jeugdkampioenschappen. Als de teamtrainer een veto uitspreekt over een combinatie, krijgt deze niet de kans om deel te nemen aan het selectieproces of de grote Duitse kampioenschappen.

Treffinger
Treffinger eiste drievoudig goud op tijdens het EK Pony 2018 op Top Queen H. In 2019 had hij de leeftijdsgrens bereikt en moest hij overstappen naar het niveau van junior ruiter. De verwachtingen en de druk op Europese Ponykampioenschappen zijn torenhoog om even succesvol te zijn op paarden. Dit gebeurt niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen, waar deze jonge ruiters de last van het succes dragen en deze druk - zelf opgelegd en/of van buitenaf - onder ogen zien.

Treffinger debuteerde als junior op Standing Ovation en ondanks goede nationale en internationale resultaten was het geen automatisme om zichzelf weer in het Duitse juniorenteam te rijden. In 2020 bleef hij constante resultaten neerzetten. In 2021 bracht hij de Oldenburg gefokte Superstition (v. Surprice x Hotline) aan het einde van het seizoen van junior naar young rider niveau. Over het geheel genomen heeft Moritz de afgelopen drie jaar met succes deelgenomen aan internationale CDI's zoals Aken, Hagen, Kronberg, Le Mans en Leudelange, en ook nationaal, maar de concurrentie en de druk om slechts één van de vier teamplaatsen in Duitsland te bemachtigen zijn hard voor deze jonge atleten waarvan zoveel wordt verwacht op basis van de resultaten van pony's.

Eurodressage informeerde naar Treffingers beslissing om af te zien van een nominatie voor de Baden Wurttemberger-ploeg en de ruiter bevestigde dat hij koos voor zijn eigen geestelijke gezondheid en welzijn.

"Ik heb besloten om af te zien van een nominatie in de U21-landenploeg op basis van de reputatie-schadende uitspraken van onze bondscoach," vertelde Treffinger aan Eurodressage. "In de afgelopen 3 jaar ben ik door dergelijke uitspraken steeds meer aan mezelf gaan twijfelen en heb ik mezelf vaak in de weg gestaan. Ik legde steeds meer druk op mezelf, waardoor ik niet meer goed in mijn vel zat. Daarom heb ik besloten om dit jaar in geen enkel team te rijden."

Op zijn sociale media sprak Treffinger er zelfs over om te overwegen te stoppen met de wedstrijdsport, omdat zowel de wedstrijdomgeving als de druk die hij ervoer van de regioploegtrainer en federatie zijn welzijn aantastte.

Druk loslaten
Voor 2022 wil Treffinger meer kilometers maken op Young Riders niveau met Superstition en zich richten op zijn 5-jarige merrie First Florence (v. Furst William x Franziskus).

"Dit jaar wil ik graag een paar mooie wedstrijden rijden zonder in het achterhoofd te hebben dat ik moet presteren", zei hij. "Of ik in de toekomst weer voor de deelstaatploeg van Baden-Württemberg zal rijden, ligt open. We zullen zien wat de toekomst brengt."

Treffinger was de nummer 1 junior ruiter in Baden Wurttemberg en door af te zien van regionale selectie van de ploeg, miste hij de officiële selectie voor grote nationale dressuur kampioenschappen.

Volgens Reiterjournal stond de ruzie tussen de regionale hippische federatie en Treffinger centraal op een dressuurmeeting in Weinstadt op 6 januari, "waar de regionale teamtrainer Niemann zich vooral achter zijn trainerscollega's schaarde."

Verklaring Baden-Wurttemberger DC
Eurodressage heeft de hippische federatie van Baden-Wurttemberg om een officiële verklaring gevraagd. Deze stuurde Eurodressage het volgende bericht:

De Discipline Selectie Commissie (DC) voor dressuur in Baden-Württemberg heeft het tot haar missie gemaakt om hun atleten te ondersteunen en te begeleiden in hun carrière als ruiter. De DC kwam bijeen op de regionale kampioenschappen in Meisenheim om hun nominaties voor de Duitse Jeugdkampioenschappen (GYC) in Darmstadt 2021 te bespreken. Het toezichthoudende jurylid bij de warming-up benaderde de regio coach Christoph Niemann om hem te informeren dat Moritz Treffinger zijn aandacht trok tijdens zijn voorbereiding en cool-down fase in het warming-up gebied. De DC is van mening dat Moritz zichzelf en zijn paarden ongewild onder druk zet, wat niet altijd een harmonieuze prestatie in en buiten het wedstrijdgebied mogelijk maakt, zoals te zien was in de genoemde losrijbaan in Meisenheim. De coach van Baden Wurttemberg, maar ook meerdere andere gerenommeerde coaches hebben de familie Treffinger tijdens trainingen en wedstrijden meerdere malen gezegd: "laat die druk maar zitten, we willen een natuurlijke en harmonische prestatie zien".

Moritz bleef terugvallen in oude patronen. Na het incident in Meisenheim heeft de DC unaniem besloten om tijdens de nominatiegesprekken op het regiokampioenschap de familie Treffinger nogmaals aan te spreken en hen te herinneren aan de wens van de DC voor een natuurlijk en harmonisch optreden tussen paard en ruiter. Christoph Niemann, tevens woordvoerder van de DC, heeft dit besluit op een vriendelijke en beleefde, maar ook kritische en duidelijke manier gecommuniceerd, met als doel Moritz te ondersteunen in zijn verdere ontwikkeling. Ruiters in Duitsland moeten een contract ondertekenen waarin ze bevestigen dat ze hun paard altijd op een eerlijke en respectvolle manier zullen behandelen, zowel binnen als buiten het wedstrijdterrein, en ze moeten zich ervan bewust zijn dat ze ook een rolmodel zijn voor andere ruiters. Toeschouwers zijn zeer gevoelig als het gaat om ruitersportevenementen, en het is onze plicht om onze jonge atleten te steunen in hun ruitercarrière, wat ook inhoudt dat wij hen bewust moeten maken van het beeld dat zij bij buitenstaanders oproepen.

We kregen de kans om Moritz te steunen tijdens zijn tijd als junior ruiter en nomineerden hem voor nationale trainingen, kwalificatiewedstrijden en internationale wedstrijden, omdat we hem zien als een getalenteerde ruiter. Het was een grote verrassing voor iedereen toen Moritz zich niet kon inhouden tegenover de andere deelnemers. We blijven Moritz steunen, omdat we geloven dat dit te maken heeft met de druk die hij zichzelf oplegt. Wij als tuchtcommissie zijn erg voorzichtig om nooit een van onze ruiters, ongeacht hun leeftijd of ervaring, in een situatie te brengen waarin ze de behoefte voelen om zichzelf of hun paarden onder druk te zetten. Mocht een teamlid toch druk voelen, dan zijn zowel onze regiocoach als onze ruitervertegenwoordigers altijd beschikbaar voor een gesprek met onze ruiters, hun familie of coaches.

We zijn ons bewust van de zeer dunne lijn die sociale media kunnen creëren, vooral als het gaat om emoties, als positiviteit en negativiteit botsen - iets dat zeker veel invloed kan hebben op onze jongere ruiters, zowel op een positieve als negatieve manier.

Moritz heeft al de vereiste resultaten verzameld om deel uit te maken van de 2022 young rider ploeg, die door familie Treffinger werd geweigerd.

De tuchtcommissie voor dressuur in Baden-Württemberg zal zich verder niet over deze zaak uitlaten en wij hopen dat Moritz en zijn familie nu een beetje kunnen uitrusten. Moritz zou zijn ambities willen verleggen van het deelnemen aan kampioenschappen naar het met volle teugen genieten van het paardrijden, en dat is iets wat wij zo goed mogelijk zullen ondersteunen. Misschien zien we Moritz ooit nog eens terug op een kampioenschapsnominatie, en tot die tijd wensen we hem en zijn familie alleen maar het beste.

Eurodressage vroeg Niemann specifiek naar de "reputatie-schadende" uitspraken en de team trainer antwoordde dat, "we allemaal onze atleten steunen, ongeacht hun geslacht, etniciteit, persoonlijke overtuigingen of hun seksualiteit. Nogmaals: Dit alles gaat niet over iemands persoonlijkheid, maar over hun interactie en partnerschap met het paard zelf."


Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Afbeelding

Fotoshoot boeken? http://www.marliestrapfotografie.weebly.com
Ik fotografeer ook op wedstrijden en shows! Klik hier!


Qerty
Berichten: 1814
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Re: Treffinger en Federatie botsen, Treffinger uit kwalificatie

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-22 20:14

Wat een ontzettend onsamenhangend verhaal..

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 1810naomi, _enna_, Amy223, anitas1994, BlogBeat, Britt_xxx, Galeobdolon, jansenjap, jen, Lauss_, Lestrange01, Lisanne_M, MoriMann, Muchacho1, nathe, nicjes, Noisy, Pantykous, Rinkex, Schuur_, Sharnelle, Vetra, vordur, xbkbx en 26 bezoekers