Terugblik op het nieuws van december 2021

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11900
Geregistreerd: 20-04-16

Terugblik op het nieuws van december 2021

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-22 19:17

*Bokt.nl
Nieuws

Afbeelding
Foto: Instagram Britt Dekker.


We zijn alweer aangekomen bij de laatste terugblik: december 2021. De laatste maand van het jaar was er wederom één van afwisseling. Zo werd het vaccinatiebeleid (voor paarden) veranderd, werd Britt Dekker internationaal startgerechtigd, reed de blinde Anna een trektocht door noord Nederland, en deed de winter deed zijn intrede. We gaven tips om je paard de winter door te helpen.

December

De KNHS Ledenraad heeft in haar vergadering van 11 november 2021 besloten het vaccinatiebeleid vanaf 2022 te veranderen. Ze geeft daarmee invulling aan het gewijzigde beleid van de Sectorraad Paarden. De wijziging betreft uitsluitend de Influenza basisvaccinatie, die van twee naar drie entingen gaat. Het aangepaste vaccinatiebeleid gaat uitsluitend gelden voor alle paarden en pony’s die vanaf 2022 geboren worden. Tot nu toe bestond de voor wedstrijden verplichte basisvaccinatie tegen paardengriep (Influenza) uit twee entingen, waarbij tussen beide entingen minimaal 3 weken en maximaal 3 maanden tijd zit. Daar wordt nu een derde enting aan toegevoegd, die maximaal 6 maanden na de tweede enting gegeven dient te zijn. Na de tweede enting is er (als het om volwassen paarden gaat) al wel een startmogelijkheid.

Binnen de paardensport staan plezier voor paard en ruiter centraal. Hierin is geen ruimte voor grensoverschrijdend dan wel ongewenst gedrag. De KNHS heeft, net als verschillende andere sportbonden, met ondersteuning van het Centrum Veilige Sport Nederland, onderzocht in welke mate grensoverschrijdend gedrag tussen mensen binnen de paardensport voorkomt.

Britt Dekker en haar PRE-hengst George mogen internationaal starten. Ze behaalde voldoende punten om op Prix St. George-niveau te starten. Dit betekent dat zij nu ook aan internationale wedstrijden deel mag nemen.
"Ongelooflijk dat George en ik zo ver zijn gekomen", schreef de tv-presentatrice en amazone op haar Instagram. "De komende maanden zullen we ons gaan voorbereiden voor dit nieuwe hoofdstuk in ons leven. Ik kan niet wachten om samen met George van start te gaan met dit avontuur. Ons volgende doel is het hoogste niveau van de dressuur behalen, namelijk de Grand Prix. Vandaag voelt als een stap dichterbij naar dit doel. George, bedankt dat je altijd aan staat. Je maakt mijn dromen waar en ik zal voor altijd van je houden." Later in december werd ook nog bekend dat Britt in een internationale serie te zien zal zijn.

In december werd ook bekend dat paarden op zogenaamde bloedboerderijen op IJsland worden mishandeld. Op deze boerderijen wordt grootschalig het vruchtbaarheidshormoon PMSG gewonnen uit het bloed van drachtige merries. In 2017 sprak de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde zich al uit tegen het omstreden middel: de bloedwinning is traumatisch voor paarden en met goed management is het middel niet nodig.

Certificeringsinstantie SMK maakte bekend dat ondernemers hun paardenstal vanaf 1 januari kunnen aanmelden voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Deze maatlat wordt gebruikt om de bouw en verbouw van integraal duurzame stallen te stimuleren. Het certificeringsschema bestaat uit eisen op zeven thema's: dierenwelzijn, diergezondheid, ammoniak, fijnstof, klimaat, brandveiligheid en bedrijf & omgeving. Per keuzemaatregel kunnen punten worden verdiend en per thema moet een minimaal aantal punten worden behaald.

Afbeelding
De olympische ringen. Foto: Mike Fleming/Flickr.

De raad van bestuur van het IOC maakte bekend dat de paardensport wordt voorgesteld om op te nemen in het olympisch programma van de olympische Spelen van Los Angeles in 2028. In 2028 vinden de Olympische Spelen plaats in Los Angeles. De Verenigde Staten hebben een lange en succesvolle paardensporttraditie en bevinden zich al decennia bovenin de internationale top van de paardensport. De hippische locatie in Los Angeles heeft het prachtige sportdecor van de Santa Monica Mountains en biedt een fantastische kans om de paardensport te laten zien.

Wat kan een staleigenaar doen, als zijn pensionklanten het stalgeld niet betalen? Kan hij dan zomaar je paard verkopen? In dit artikel geven we meer uitleg over retentierecht en vuistrecht, en het verschil tussen deze twee.

De winter deed deze maand zijn intrede: kortere dagen, lage temperaturen, en de nodige neerslag. Om de winter zo min mogelijk vervelend te maken voor jou en je paard, gaven we tips om te zorgen dat je paard de winter doorkomt, maar ook tips voor jou, om gemotiveerd te blijven in de winter.

Blind en paardrijden? Dat kan. Anna is blind, èn ze rijdt paard. Ze laat zich niet tegenhouden door haar beperking en maakte een trektocht te paard van 150 kilometer door noord Nederland. Hiermee haalde ze de media, en TV Drenthe zond een documentaire over Anna's tocht uit.

Op eerste kerstdag werd een boerderij in Nieuw Beerta volledig door brand verwoest. Gelukkig waren alle bewoners al uit de boerderij, en alle paarden konden ook worden gered.

December is ook de maand van de jaarwisseling. Bij een jaarwisseling hoort vuurwerk en dat werd, ondanks het geldende vuurwerkverbod, massaal afgestoken. Wij gaven tips voor Oud & Nieuw, voor paardeneigenaren.

Afbeelding
Edward Gal met Total US. Foto: FEI/Christophe Taniere.

We plaatsten ook een topic over Genji, die zijn been brak en ingeslapen moest worden, nadat hij schrok van vuurwerk. Eigenaresse Laura Rolleman deed haar verhaal bij Omroep Gelderland. "Ik ben niet eens zo heel boos. Meer gefrustreerd dat mensen niet snappen wat ze doen, wat voor effect dit heeft op dieren. Ik weiger te geloven dat mensen dit met opzet doen. Als dat zo zou zijn, zou ik het niet kunnen verwerken."
"Ik vind ook niet dat er een vuurwerkverbod moet komen. Ik vind het niet erg als het op oudjaarsdag mag, maar zo ver van tevoren, daar kun je geen rekening mee houden. Zo lang kun je je dieren niet opsluiten."


In Duitsland werd een vrouw bestolen van haar mobiele telefoon, portemonnee en autosleutels. De politie kwam onderzoek doen, en al snel werd de dader gevonden: een paard. Het dier stond in de paardenbox, waar de tas naast stond. Onopgemerkt heeft hij de spullen kunnen stelen en in zijn box gelegd. De eigenaresse besloot geen aangifte te doen.

Edward Gal werd volledig vrijgesproken in een, door dierenrechtenactivisten van PETA, in Duitsland aangespannen zaak van vermeende dierenmishandeling. In haar aanklacht stelde PETA onterecht dat Edward zijn paard Glock's Undercover tijdens het EK in Aken in 2015 in de rollkür zou hebben gereden. Deze aanklacht is volledig ongegrond verklaard en de rechter sprak Edward direct op de zitting vrij van al hetgeen hem ten laste was gelegd.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ankie2013, Annash, Cabelona, candalisa en 9 bezoekers