Algemeen

Een deel van de kudde paarden in Dülmen.
Foto: Bokt Wiki
In de Merfelder Bruch, een natuurreservaat van ca. 400 hectare in Dülmen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland, leven circa 400 wilde paarden. Zij grazen hier het hele jaar door. Deze paarden zijn de enige overgebleven wilde paarden op het Europees Continent, deze kudde loopt daar al eeuwen. De paarden zijn eigendom van de hertog van Croy en worden door mensen beschermd. Het doel van deze bescherming is het in stand houden van het Dülmer paard en alles wat daar mee samenhangt.
Echter, een “nieuwe” vijand rukt op: de wolf. Het reservaat Marfelder Bruch ligt in het natuurpark Hohe Mark. Dit park is niet officieel aangemerkt wolvengebied. Maar in 2020 zijn daar damherten gedood door een wolf. Dit gebeurde bij de plek waar de wilde paarden lopen en werd ook bevestigd door het staatsbureau voor natuur-, milieu- en consumentenbescherming (LANUV). Ook tussen het zuidelijk gelegen Münsterland en westelijke Ruhrgebied neemt het aantal door wolven gedode dieren de laatste tijd toe.
Vanwege deze terugkeer van de wolf en de daarmee gepaard gaande aanvallen, wil de hertog van Croy een beschermende omheining rondom de Merfelder Bruch bouwen. "Paarden zijn van nature vluchtdieren, bij een overeenkomstig gevaar zouden zij in paniek kunnen raken en door de thans bestaande omheiningen breken. Dit zou een groot gevaar kunnen opleveren wegens de nabijheid van de naburige staats- en federale wegen en autosnelwegen," zo motiveert de hertog. Zijn plan is om een wolvenbeschermingshek te plaatsen van ca. tien kilometer lang en meer dan twee meter hoog.
Woensdagavond 15 december 2021 heeft de adviesraad voor natuurbehoud van het district Coesveld, waar de Merfelder Bruch onder valt, met een meerderheid het plan goedgekeurd. "De wilde paarden moeten speciale bescherming krijgen als cultuurgoed van de regio. Bovendien is bij het besluit ook rekening gehouden met de potentiële risico's voor de bevolking," vinden zij. De stad Dülmen is nu aan zet, de bouwvergunning voor dit project ontbreekt namelijk nog.
Naar verwachting zal de bouw van de omheining na de zomer van 2022 gaan beginnen. Joachim Menke, algemeen vertegenwoordiger van de administratie van de hertog van Croy, geeft aan dat de kosten van het hek geraamd zijn op €750.000. De hertog is de opdrachtgever en zal deze kosten zullen vermoedelijk bij hem terecht komen. Het is nog onduidelijk of de staat hieraan zal bijdragen middels subsidies.