Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 112902
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Down The Witches Road

Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-12-21 19:58

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap


Uw paard trainen
Tristan Tucker demonstreert hoe te reageren op paarden die een gezicht trekken.

Tristan Tucker is een Australische Grand Prix dressuurruiter die gespecialiseerd is in natural horsemanship. Tristan is geboren in Engeland en verhuisde direct na zijn geboorte naar Australië. Op zijn 21e vertrok hij naar Europa. Allereerst ging hij naar Denemarken en tenslotte kwam hij uit in ons kikkerlandje (hét paardenland bij uitstek).

Op zijn Facebook plaatste Tristan een interessante post over paarden die (chagrijnige) gezichten trekken en hoe wij daar als mensen op moeten reageren. "We hebben allemaal het vermogen om onze paarden te laten zien hoe ze hun weg moeten vinden door onze menselijke wereld," vertelt Tucker die zijn natural horsemanship methode brandmerkt als de TRT Methode. "Leren om de beste mentor te zijn voor elk paard dat ik ontmoet is mijn reis. Het aan anderen leren is mijn doel."

Lees zijn volledige kerstpost hier:

Paarden die een gezicht trekken
Paarden die een gezicht trekken... de chagrijnige blik over de staldeur, of terwijl ze op de poetsplaats staan. Ik denk dat deze gezichten een aangeleerd patroon zijn, een kopie of spiegel van de comminicatie die ze met hun moeder hebben gehad of andere kuddegenoten. In de stal kunnen dezelfde gebaren voorkomen, misschien begint het met andere paarden die passeren, proberen ze hun voerbak te beschermen tijdens het eten of door communicatie met andere paarden. Het belangrijkste dat ik probeer te onthouden is dat de uitdrukking soms niet meer is dan een uitdrukking, een gezicht, een gewoonte, die geen betekenis heeft totdat 'WIJ' er betekenis aan geven in onze ruimte van conversatie tussen onszelf en de paarden. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat ik niet moet reageren op dit moment of de uitdrukking moet afstraffen. Want op het moment dat ik reageer op "het gezicht" geef ik er een betekenis aan, met als gevolg een naar gevoel tussen mens en paard.

De andere reactie die ik probeer te vermijden is dat ik terugdeins, een gevoel van bedreiging geef. Wat op dat moment ook betekenis zal geven aan de uiting in de communicatie. Ik probeer alleen op een veilige manier een gevoel van vrede in dit moment te brengen, een moment van contact zonder intentie of gedachte.

Zelfs met een zachte verbinding in het moment van het gesprek als reactie op de gezichtsuitdrukking, wil ik niet een gevoel hebben van 'doe dat niet' 'dat vinden we niet leuk' of zelfs 'brave meid of jongen dat is beter'. We willen op dat moment geen gedachten oproepen, alleen een gevoel, een ervaring.

Wil je meer zien van de leermethode van Tristan Tucker, kijk dan op zijn You Yube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCraXTW ... 5Lq1193_tw

Afbeelding

Avalanche

Berichten: 16329
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 01:01

Die man is echt een topper.

Suzanne F.

Berichten: 54203
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 09:25

Klinkt leuk maar veel paarden bijten na dit boze gezicht of draaien de kont naar je toe.
En wat moet je dan doen als je het eerste signaal al genegeerd hebt?

Snippergroen

Berichten: 6873
Geregistreerd: 03-09-06
Woonplaats: in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 10:06

Ben ik ook wel benieuwd naar Suzanne F.. Het tweede paard van de eigenaresse van mijn bijrijdpaard is een merrie met alle bijbehorende gezichtsuitdrukkingen :+ Als ik haar in stal zet en ik doe haar halster af, gooit ze daarna altijd haar oren in de nek en kijkt ze lelijk. Niet extreem, zoals merries dat ook kunnen, maar wel op een manier dat ik denk hee. Hier vind ik wel iets van. Ik blijf dan altijd staan tot ze ontspant, want ik wil niet het idee geven dat ze me met die blik de box uit jaagt (omdat ik daar dan gewoon uit zou lopen). In zo'n geval negeer ik een gezichtsuitdrukking zeker niet. Ik denk dat de lijn tussen een gezichtsuitdrukking en een waarschuwing vanuit het paard een hele dunne lijn is.

edit: ik vind dit soort berichten en inzichten mooi om te lezen, maar het risico vind ik dat mensen dit gaan kopiëren. Bij een reactie als die van Tristan moet je wel weten wat je doet en ik denk dat er genoeg leken zijn die deze sensitiviteit (nog) niet hebben.

Suzanne F.

Berichten: 54203
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 10:42

Klopt. Dat is bij Featherlight ook. Diep respect voor haar en ook voor Tristan Tucker. Geweldige paardenmensen met een enorm talent en gevoel. Maar dit valt eigenlijk niet na te doen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties bij bijna iedereen die dit wil nadoen.

Elisa2

Berichten: 44853
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 10:45

Ik snap wel wat hij zegt, belangrijk om zelf neutraal te blijven en niets te gaan invullen of denken omdat je daarmee onbewust je energie verandert wat het paard voelt en waar het weer op kan gaan reageren en dan misschien juist gaan bijten of trappen. Terwijl een andere energie juist weer een andere reactie kan oproepen..paarden kunnen zo subtiel en gevoelig zijn voor dit soort veranderingen.

Maar ik denk ook wel dat de lijn tussen gezichtsuitdrukking en waarschuwing een dunne lijn kan zijn, het moeilijke bij dit soort dingen is dat je je al heel bewust moet zijn van jezelf en je eigen energie wat niet veel mensen zijn en een paard qua lichaamstaal gewoon heel goed moet kunnen lezen.

kiki1976

Berichten: 17693
Geregistreerd: 17-04-10
Woonplaats: Kop van Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 10:50

Het ligt er denk wel aan, waarom doet het paard het, is het aangeleerd gedrag?
In geval van mijn paardje was het aangeleerd gedrag.
Ze kon soms best boos doen waardoor er mensen bang van haar waren en haar lieten staan. Met name op de weide....
Terwijl als je tegen haar praatte van "joh doe normaal gekkie" er helemaal niets aan de hand was. Oortjes gingen blij naar voren en je kon haar zo meenemen als één van de braafste paardjes op stal.

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 11:32

Ik denk niet dat je zo'n reactie van een paard persoonlijk op moet vatten als in: hij is boos op mij, hij vindt me niet leuk, of iets dergelijks. Tenzij dat paard dat chagrijnige gezicht alleen bij jou trekt :o

Een van de redenen zou kunnen zijn dat wij mensen nogal graag in de persoonlijke ruimte van een paard zitten en dat vaak ook onaangekondigd doen. Het ene paard zal dat vervelender vinden dan het andere. Wanneer paarden voldoende ruimte hebben lopen ze gewoon weg maar in kleine ruimtes kan dat niet. Zodra een paard zich van je afdraaid zou je zelf ook weg moeten lopen of op zijn minst even moeten stoppen met dichterbij komen. Maar wij willen toch echt nu gaan poetsen, rijden, tutten, .... dus negeren dat signaal en grijpen het paard, het paard kan niet weg in de kleine ruimte. Het enige wat hem overblijft is van te voren héél duidelijk aangeven dat je op afstand moet blijven. En op grote drukke stallen werkt dit want de meeste mensen lopen met een boogje langs. Beetje zoals een hond achter een hek ook altijd succes heeft bij het wegblaffen van langsrijdende auto's en fietsen.
Merries zijn vaak feller op hun persoonlijke ruimte dan ruinen is mijn ervaring.

Een andere reden van dreiggedrag wanneer je nadert kan zijn dat het paard ergens ongemak heeft en daardoor aanraking niet prettig vindt.

Ik vat een dreigreactie van een paard op dat hij zich niet veilig voelt en dat kan zijn doordat ik iets doe wat hij niet vertrouwt, dat kan de omgeving zijn die hij niet vertrouwt maar dat kan ook zijn door ervaringen uit het verleden of doordat hij zelf niet goed in zijn vel zit.

Mijn ruin gaat ook vaak met zijn oren in zijn nek en mond open gevaarlijk uit zijn raampje staan zwaaien, maar die wil juist graag aandacht. Zodra je zijn snuit tussen je handen pakt schieten de oortjes naar voor en is hij helemaal happy :D

Dus het ene lelijke gezicht is het andere niet :+

Avalanche

Berichten: 16329
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 11:37

Mijn ervaring is idd dezelfde als die van Tristan. Heel vaak is het maar een gezicht, en paarden zijn echt bizar tolerant naar mensen toe ook. Veel paarden zijn ook echt totaal niet agressief en worden alleen agressief als ze geen andere uitweg meer zien.

Kendra

Berichten: 8947
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 11:47

Suzanne F. schreef:
Klinkt leuk maar veel paarden bijten na dit boze gezicht of draaien de kont naar je toe.
En wat moet je dan doen als je het eerste signaal al genegeerd hebt?

Is het niet zo dat je dan al in een volgende fase bent aangeland? Dus dat je al een aantal keren op een bepaalde manier hebt gereageerd en daardoor betekenis aan de uitdrukking hebt gegeven? .
Laatst bijgewerkt door Kendra op 29-12-21 11:49, in het totaal 1 keer bewerkt

Caaatje

Berichten: 643
Geregistreerd: 20-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 11:48

Ik stel mij bij een lelijk gezicht altijd de vraag, waar komt dit vandaan. Meestal is het antwoord, ik ga te snel, geef mijn paard niet de ruimte die het nodig heeft, een verleden,...
Uiteindelijk moeten we er bij stilstaan dat paarden maar een beetje meegesleurd worden als peuters en ze dat ook allemaal maar moeten accepteren, wij kiezen ervoor om kleine signalen van ongemak te negeren. Het merendeel van ruiters vraagt niet aan een paard of het klaar is om opgezadeld te worden, het oke is dat we zo dichtbij staan, op te stappen,... en we vragen al helemaal geen toestemming om het uberhaupt te doen, met dan nog maar de vraag of het paard al die dingen ooit echt duidelijk aangeleerd is en dit niet gewoon verwacht werd.
Dan vind ik het ergens ook niet meer dan normaal dat er uiteindelijk grote signalen volgen in de vorm van zure gezichten, dreigende lichaamstaal, zeker aangezien veel paarden mensen koppelen aan niet passende zadels, hoofdstellen, onaangename rijstijl, hard werken, negeren van communicatie vanuit het paard... Dit resulteert dan weer vaak in mensen die afstand houden van dit paard en aangeleerd gedrag.
Ik denk dat het heel belangrijk is om zoiets in context te plaatsen en in te zien dat dit voor een paard een van de weinige communicatie middelen is die wij als mens kunnen/willen begrijpen. Deze is dan ook niet persoonlijk gericht of in te vullen door ons als mens denkende. Doen we dit wel, verandert onze energie ook onmiddellijk en lijkt met dat juist een duidelijke trigger voor agressief gedrag.

Elisa2

Berichten: 44853
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Tristan Tucker: hoe reageren op boos kijkende paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 15:20

Ik denk wel dat een goede trainer let op deze signalen, immers als je te snel gaat en stappen overslaat dan werkt dat vaak alleen maar tegen. Een paard laat vaak wel duidelijk merken wat het van een longeersingeltje vind, dekentje, zadel maar als je het met beleid doet en in stapjes is het vaak allemaal geen probleem.

Het wordt wel een probleem idd als het allemaal te snel gaat, en een paard mentaal en lichamelijk overnomen wordt en deze associaties die ze in het begin leggen nemen ze vaak hun hele leven mee.

Ik denk ook dat sommige paarden helemaal niet houden van drukke pensionstallen en gewoon met rust gelaten willen worden. Pijn in het lijf of associatie met mens = pijn helpen daar ook niet bij.

En sommige merries hebben er ook een handje van als ze in een bepaalde periode in hun cyclus zitten. Kunnen ze ook niets aan doen..