Extra Gold kampioen Westfaler Hengstenkeuring 2021

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 19763
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Extra Gold kampioen Westfaler Hengstenkeuring 2021

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-21 23:32

Eurodressage.com
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: S. Feenstra


Extra Gold (Escolar x Apache x Don Schufro) is uitgeroepen tot kampioen van de Westfaalse hengstenkeuring 2021 in Munster-Handorf, op 22 november 2022.

Premium titel uitgehold bij de Westfaler?
De hoofdkeuring bij de Westfalers omvatte een collectie van 58 dressuurgefokte hengsten, waarvan er 53 werden getoond.

De commerciële achtergrond en de benadering van de Westfaalse directeur fokkerij en salesmanager Thomas Münch liet niets aan de verbeelding over. Niet minder dan 35 jonge hengsten werden goedgekeurd (ongeveer 75%) en de keuringscommissie maakte de kluchtachtige fout om niet minder dan zes (!!) hengsten uit te roepen tot reservekampioen.

Er is lang geen jaargang geweest met aan de top een kwaliteitsdichtheid zoals deze,” zegt Münch.

Het onvermogen of de onwil om de premium hengsten op basis van kwaliteit zorgvuldig te rangschikken, onthult de commerciële benadering van de fokkerijvereniging. Hiermee wordt de “waarde” van de premiumtitel uitgehold tot “onzinnig”. Of je rangschikt de hengsten niet, maar noemt ze alleen premium (zoals in Hannover), of je zorgt voor een keurige rangschikking (zoals in Oldenburg) en geeft een helder signaal af aan de fokkers, hengstenhouders en eigenaren.

Nogmaals, wie kan Münch de schuld geven, gezien zijn premium titel festival meer geld in het Westfaalse laatje brengt dan ooit tevoren, hij letterlijk zegt dat de “fokkers de selectie wel voor zichzelf zullen doen” en bepaalt welke dekhengst het gaat redden op de markt. Dus zijn benadering met een open stamboek, waar Hannoveranen, KWPN’ers en Rijlanders dezelfde kansen hebben op een premiumtitel, veranderde deze keuring in een magneet en de jonge hengsten gaan als warme broodjes over de toonbank tijdens deze (na)corona verkopen. In hoeverre worden kwaliteit, standaard en traditie opgeofferd voor het grote geld… De tijd zal het leren.

Er waren in totaal 14 premium hengsten, dus bijna de helft van alle goedgekeurde jonge hengsten werd uitgeroepen tot premium. Hier past eigenlijk de smiley van een vrouw die haar armen in verwondering opheft.

Extra Gold, een verhaal van streven en succes
Er werd één kampioen uitgeroepen en dat was Extra Gold. De jonge hengst van Escolar uit de Apache x Don Schufro x Sandro Hit merrie Aweih, heeft Weihegold van Isabell Werth als grootmoeder en dat geeft een extra snufje Hollywood glamour aan de stamboom van Extra Gold.

Hij werd gefokt en is in eigendom van Bettina Hinnemann. De geboorte van deze hengst is voorafgegaan door een slepende rechtszaak. Zij moeder Aweih komt uit een embryotransfer van Apache uit Weihegold en het embryo was bedoeld als betaling. Christine Arns-Krogman, de eigenaresse van Weihegold, bracht de merrie in 2011 naar Johann Hinnemann om getraind te worden en in plaats van de stallings- en trainingskosten te betalen, werd overeengekomen dat Hinnemann een embryo mocht spoelen uit de merrie. Hinnemann koos Apache als vader en in 2013 werd Aweih geboren uit een draagmerrie en onder de hoede van Hinnemann. Arns-Krogman betwistte dat zij de fokker was van Aweih en de zaak kwam voor het gerecht. Na het proces en het daaropvolgende hoger beroep nam Hinnemann de zaak naar de hoogste rechtbank. Zij spraken zich uit in het voordeel van (Johann en) Bettina Hinneman.

Bij de hengstenkeuring in Munster overtuigde Extra Gold de keuringscommissie van zijn sterkwaliteit. De hengst van 1.64 meter schofthoogte was niet te koop en zal bij stoeterij Hinnemann’s Krusterhof in Voerde, Duitsland, blijven.

“Indruk, schoudervrijheid en type hengst laten niets meer te wensen over,” zei Münch lyrisch.

Zes reservekampioenen, Vitalis x Fidertanz verkocht voor € 940.000
De keuringscommissie nodigde niet minder dan 14 jonge hengsten uit in de premium ring en zes van hen werden uitgeroepen tot reservekampioen. Iedereen is een winnaar!

De reservekampioen met de meeste commerciële waarde voor de kopers was de Hannoveraans gefokte hengst Vitalis uit de state premium merrie Fräulein W (Fidertanz x Sandro Hit x Monte Carlo). De merrie was merriekampioen bij de Rheinlanders in 2013. De bruine hengst, gefokt door Herbert Werth, werd tijdens de veiling verkocht voor € 940.000.

Het werd een hard biedduel tussen een niet te identificeren bieder en Andreas Helgstrand/ Paul Schockemöhle. Van eerdere berichten dat er geboden zou worden tegen stoeterij Bonhomme werd bevestigd dat deze onjuist waren. “Schokstrand” won het biedduel voor de Vitalishengst en kocht hem voor € 940.000.

Schockstrand kocht ook een andere reservekampioen, de hengst van Franklin x Rock Forever I x Florestan, gefokt door Hendrik Schulte-Märter, voor € 410.000. De eigenaar van dit paard stond te boek als “Blue Moon Sporthorses,” een onbekend bedrijf dat gehuisvest is in Kissenbrück, de stad waar Udo Wagner, de Duitse agent van Hengstrand, woont. Volgens Horses.nl vertegenwoordigde hij ook de hengst in de Munster, dus dit roept de vraag op of dit een volledige koop van Helgstrand is.

De vier andere reserverkampioenen
De Janeiro Platinum x Sir Donnerhall I x Arpeggio, gefokt in Nederland door Mirjam-Mathilde Drenth en voorgebracht door Heinrich Gießelmann & Catharinus van der Laan, werd verkocht voor € 360.000 aan het Dressage Performance Center Lodbergen dat gevestigd is in Duitsland, maar in eigendom van Zwitserland.

De Zoom x Status Quo x De Niro, gefokt door Franz-Josef & Ivonne Woltring en in eigendom van Mathieu Beckmann werd op de veiling verkocht voor € 100.000.

De hengst van Benicio x Vivaldi x Ferragamo, gefokt door Georg & Leonie Kellerwessel en in eigendom van Frederike Kampmeyer, en ook Escaneno (Escamillo x Veneno x Ravallo), gefokt en in eigendom van Tobias Schult werden eveneens reservekampioen, maar waren niet te koop.

Veiling extravaganza
Dertig van 32 hengsten die te koop werden aangeboden op de veiling, vonden een nieuwe eigenaar onder de hamer van Thomas Münch. Een totaalbedrag van 3.6 miljoen euro werd opgehaald.

De duurste hengst die geen reservekampioen was, of “Endring” hengst zoals Westfalen het noemt, was de Secret x Dresemann x Florestan. Hij werd voor € 151.000 verkocht aan de staatsstoeterij Celle.

De duurste hengst zonder premium titel was de buckskin hensgt Quaside MD x Captain Fire, gefokt door Sascha Hahn en voorgebracht door Ib Berger. Hij werd verkocht voor € 150.000 aan… Helgstrand.

De duurste niet-goedgekeurde hengst was de Sezuan x Belissimo M, gefokt en voorgebracht door de familie Pistner. Hij werd verkocht voor € 56.000. De niet-goedgekeurde Secret x Dimaggio x Lanthan bracht € 52.000 op, terwijl de Floris Prince x Sarotti Mokka Sagne naar het buitenland werd verkocht voor € 42.000. Kurt Gravemeier’s Franklin x Belissimo x De Niro werd voor € 28.000 verkocht aan Haras de Malleret.

Bij deze keuringsveiling lag de gemiddelde prijs voor een goedgekeurde hengst op € 157.714, de negen niet-goedgekeurde hengsten kostten een gemiddelde van € 33.611.

St.Georg publiceerde een artikel met een helder overzicht en een discussie over elke van de premium hengsten. Hier is het te lezen. (Let op: het artikel is in het Duits, red.)

Overzicht van de goedgekeurde hengsten
Premium hengsten
• 1. Extragold (van Escolar/ Apache/ Don Schufro) – Fokker en eigenaar: Bettina Hinnemann - niet te koop
• 2. nn (van Benicio/ Vivaldi/ Ferragamo) - Fokker: Georg & Leonie Kellerwessel - Eigenaar: Friederike Kampmeyer - niet te koop
• 2. Escaneno (van Escamillo/ Veneno/ Ravallo) – Fokker en eigenaar: Tobias Schult - niet te koop
• 2. nn (van Franklin/ Rock Forever I/ Florestan) - Fokker: Hendrik Schulte-Märter - Eigenaar: Blue Moon Sporthorses. - € 410.000 aan Helgstrand
• 2. nn (van Janeiro Platinum/ Sir Donnerhall I/ Arpeggio) - Fokker: Mirjam-Mathilde Drenth NED - Eigenaar: Heinrich Gießelmann & Catharinus van der Laan - € 360.000
• 2. nn (van Vitalis/ Fidertanz/ Sandro Hit) - Fokker en Eigenaar: ZG Werth - € 940.000 aan Helgstrand
• 2. nn (van Zoom/ Status Quo/ De Niro) - Fokker: Franz-Josef & Ivonne Woltring - Eigenaar: Mathieu Beckmann - € 100.000
• nn (van Escolar/ Vitalis/ Lord Loxley) - Fokker: Leo Hermanns - Eigenaar: Wagemans Stables, Egbert Schep, Egbert Kraak, NED - € 106.000 aan LG Celle
• nn (van For Romance I/ De Niro/ Frühlingsrausch) – Fokker en Eigenaar: Ludger & Lars Wigger-Pieper - € 230.000 aan Lodbergen
• nn (van For Romance I/ Franziskus/ Florestan) - Fokker: Ulrike Walloch - Eigenaar: DZ Lodbergen
• nn (van Franziskus/ Rock Forever I/ Ferragamo) - Fokker: Hermann Rosenbaum - Eigenaar: Simon & Wilhelm Holkenbrink - € 110.000 Bonhomme
• Oberon (van Indian Rock/ Negro/ Don Schufro) - Fokker: Veronique Roerink NED - Eigenaar: Rothenberger
• nn (van Jovian/ Belissimo M/ D'accord) - Fokker: Volker Schmale-Steinkamp - Eigenaar: Helgstrand Dressage DEN
• nn (van Secret/ Dresemann/ Florestan) - Fokker en eigenaar: Uta Rosemann - € 151.000 euro aan LG Celle

Overige goedgekeurde hengsten
• nn (van Ibiza/ Donnerhall/ Freudentänzer) - Fokker: Heinz & Elisabeth Schulte - Eigenaar: S.R. Holtwiesche - € 57.500
• nn (van Van your Side/ Ehrenstolz/ Samarant) - Fokker: Wilhelm Brinkmann - Eigenaar: Mathieu Beckmann - € 43.500
• nn (van Christ/ Scolari/ Laureus) - Fokker: Josef Decking - Eigenaar: Gestüt Sprehe - € 100.000
• nn (van Dante's Junior/ Lauries Crusador xx/ Worldly) - Fokker: Eibe Johanns - Eigenaar: Sönke Rothenberger - niet te koop
• nn (van Diamond Deluxe/ Bordeaux/ Dormello) - Fokker: Georg-Philipp Pries - Eigenaar: Eduardo Bundyra, GBR
• nn (van Escamillo/ Belissimo M/ Pythagoras Z) - Fokker: Isabel en Jörg Clasen - Eigenaar: Heinrich Gießelmann - € 49,000 naar het buitenland
• nn (van Escolar/ Dimaggio/ Wolkentanz II) - Fokker: Daniela Werheit-Wagemeyer - Eigenaar: Pascal Kandziora
• nn (van Escolar/ Sir Donnerhall I/ Brentano II) - Fokker: Frauke Oelerich - Eigenaar: Joachim & Ursula Rosendahl - € 41.500
• nn (van Fair Game/ Hochstern/ Weltmeyer) - Fokker: Heike Neugebauer - Eigenaar: Friedrich Isaak - € 35,000 euro aan Haras de Malleret
• nn (van For Romance I/ Diamond Hit/ Matcho AA) - Fokker: Gertrud Höckesfeld - Eigenaar: Ute Redemann - € 31.500 naar het buitenland
• Fabulé (van Franziskus/ Dali X/ Rohdiamant) - Fokker: Ludger Niebert - Eigenaar: Falk Schubert – verhuisd naar Stoeterij Schonweide
• nn (van Franziskus/ Fürst Grandio/ Lauries Crusador xx) - Fokker: Johannes Schulze-Kappelhoff - Eigenaar: Jan Pieter Dalsem NED - € 49.000
• nn (van Glamourdale/ Escolar/ Fürst Heinrich) - Fokker: Dieter Grasekamp - Eigenaar: Helgstrand Dressage DEN
• nn (van Henkie/ Feuerspiel/ Donnerhall) - Fokker en eigenaar: Ib Berger
• nn (van Lord Leopold/ Blue Hors Leredo/ Rouletto) - Fokker: Horst Schepper - Eigenaar: Rothenberger - € 51.000
• nn (van Millennium/ T./ Lord Loxley/ Lancer II) - Fokker en eigenaar: Heike Pleines
• nn (van Qaside MD/ Captain Fire/ Power) - Fokker: Sascha Hahn - Eigenaar: Ib Berger - € 150,000 aan Helgstrand
• nn (van Secret/ Levisonn/ Quidam's Rubin) - Fokker en eigenaar: Claus Hillebrecht - € 92.000
• nn (van Sir Heinrich/ Con Capitol/ Filigran) - Fokker: Antonius Richter - Eigenaar: Jan Pieter Dalsem - € 50.000 naar het buitenland
• Volltreffer (van Villeneuve/ Diamond Hit/ Lord Sinclair ) - Fokker en eigenaar: Klaus Strobel - € 150.000 aan LG Warendorf
• nn (van Vitalis/ Florestan I/ Rubinstein) - Fokker: Jutta Kelle - Eigenaar: IB Berger - € 150.000 naar het buitenland
• nn (van Vitalis/ Sandro Hit/ Brentano II) - Fokker: Klaus Tuchen - Eigenaar: Eugene Reesink NED – € 160.000

Afbeelding

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
De Bokkersbokaal zoekt nieuwe zoekers! De wat? [LZP] Bokkers Bokaal - Ga ook mee op zoek!! Soort geochaching/ schatzoeken, maar dan op zijn Bokts! Mega leuk en je komt nog eens ergens!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: agesus, Daancha, DrawnHorse, IlseL123, Inujojo, love_odin, Saranghea, Vagabondo en 11 bezoekers