Tips van de top: stelling, buiging en aanleuning

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9892
Geregistreerd: 20-04-16

Tips van de top: stelling, buiging en aanleuning

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-21 08:37 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Tezzy.


Elke week geven we je een tip van onze beste trainers en coaches waar je thuis mee aan de slag kunt. De onderwerpen en disciplines waarover zij je tips gaan geven lopen uiteen. Ze hebben echter één ding gemeen, het paard! Daarbij staat bij alles wat we doen het welzijn van het paard voorop. Deze week belangrijke tips over het gymnastiseren van je paard, in het bijzonder; stelling. Een tip van Marion Schreuder: “Zonder impuls is een correct stelling niet mogelijk.”

In wendingen en voltes moet je paard iets naar binnen kijken, stelling noemen we dat. Ook zal hij in zijn lijf wat moeten buigen om de lijn van een volte of wending te kunnen lopen. Het lukt niet als zijn lijf recht blijft. Zijn hals en lichaam moeten net zo gebogen zijn als de volte, buiging noemen we dat.

Stelling is plaatselijk, in de verbinding hoofd/hals in de voorhand van het paard. Dit in tegenstelling tot lengtebuiging, die ontstaat vanuit een dragende achterhand en die invloed heeft op het gehele gaan van het paard. De buiging die het paard kan tonen is veelal afhankelijk van zijn bouw, de aanleg en de africhtingsgraad.

Wat is stelling?
Er is sprake van stelling wanneer het paardenhoofd enigszins zijdelings naar binnen is gesteld ten opzichte van de hals. Het hoofd is hierbij achter de kaak ingebogen, waardoor de oorspeekselklier duidelijk zichtbaar wordt. Voor een rechtop zittende ruiter worden binnenoog en neusgat net zichtbaar.

Stelling komt tot stand wanneer je met je binnenbeen richting buitenteugel drijft, met de binnenhand lichte stelling vraagt en voelt wanneer het paard wil nageven op de binnenteugel. Als een paard de linkerstelling en rechterstelling in gelijke mate wil aannemen, kan hij zich beter loslaten in zijn lichaam. Het paard is daardoor ontvankelijker voor de ruiterhulpen en kan deze gemakkelijker omzetten in datgene wat jij van hem vraagt.

Stelling wordt in bepaalde oefeningen gevraagd, zoals in schouderbinnenwaarts of appuyeren.


Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahryah, bonnielau, evie21girl, Fientj, ImkeTarek, josien_m_, Rijsa, SemrushBot, SusanH en 20 bezoekers