Poging herintroductie punten voor het geheel. FEI: Nee

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 11681
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Poging herintroductie punten voor het geheel. FEI: Nee

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-21 23:06 Tip de Nieuwsredactie

Eurodressage.com
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie.
Foto: Richard Juilliart /FEI/ Flickr


Een poging van de Europese Paardensport Federatie (EEF) om de punten voor het geheel op het dessuurprotocol te herintroduceren heeft een harde nee gehad van de FEI. De regelwijziging zal niet ter stemming gebracht worden in de algemene vergadering van de FEI van 14-17 november 2021 in Antwerpen.

Verwijdering van de drie punten voor het geheel in 2018
In 2018 heeft de FEI de punten voor het geheel (voor de zuiverheid van de gangen, de impuls en de submission (contact, rechtgerichtheid, gehoorzaamheid, reactie op de hulpen, Red.)) geschrapt. Dit om de reden dat juryleden deze cijfers konden misbruiken om het resultaat te beïnvloeden. Alleen het cijfer voor “Houding en zit van de ruiter, correctheid en effect van de hulpen” is gebleven, met de coëfficiënt 2.

Destijds heeft de werkgroep dressuurjury (DJWG) de statistische analyses overhandigd van de punten voor het geheel in de proeven van 2017 en in het bijzonder die van de Wereldbekerfinale 2017 in Omaha. Dit leverde het bewijs dat de ruiters met topscores, de grote namen in de sport, een extra boost van de score kregen in hun punten voor het geheel. Bij sommige grote evenementen werd de score voor de te rijden onderdelen overstemd door de punten voor het geheel.

De DJWG gaf als argumentatie dat de punten voor het geheel al zijn ondervangen door een extra verklaring bij de scores voor de proef zelf. Het verleggen van het accent van de cijfers voor de onderdelen van de proef -gebaseerd op wat de jury ziet op het moment van uitvoering- naar punten voor het geheel, dat is ontworpen om de hele proef in zijn geheel samen te vatten, beïnvloedt niet de focus van de jury.

EEF verzoek om twee punten voor het geheel te herintroduceren
Echter, dit jaar heeft de Europese Paardensportfederatie een poging gedaan om de punten voor het geheel opnieuw te introduceren op het dressuurprotocol. Zij beredeneerden dat “gezien er een score voor het geheel is voor de ruiter, het een logisch gevolg is om ook een totaalcijfer te geven voor het paard en zijn trainingsstatus. Dit zou de jury dwingen om een evaluatie te geven van de principes voor dressuur rijden aan het einde van elke proef.”

De EEF verzocht om het verwijderen van de coëfficiënt 2 en het opsplitsen van het cijfer voor het geheel in twee delen. Dit verzoek ontving de volledige goedkeuring van de Britse en Amerikaanse paardensportfederatie;

Het door de EEF voorgestelde idee was:
Nadat de ruiter zijn proef heeft beëindigd, worden er cijfers voor het geheel toegekend voor de uitvoering van de algemene principes en voor harmonie en presentatie.
4.1 De uitvoering van de algemene principes omvat:
- Tact en regelmaat van de gangen
- Onderbrengen van de achterhand
- Elasticiteit van de gangen
- Soepelheid van de rug
- Rechtheid
- Acceptatie van het bit
- Zelfdragend vermogen


4.2 Harmonie en presentatie omvat:
- Alertheid en zelfvertrouwen van het paard
- Harmonie van de ruiter/ paard combinatie tijdens de proef
- De houding en zit van de ruiter
- Onzichtbaarheid en effectiviteit van de hulpen

De punten voor het geheel kunnen worden gegeven van nul (0) tot tien (10). Deze punten voor het Algemene principes en voor de harmonie van de presentatie krijgen geen coëfficiënt. Bepaalde moeilijke oefeningen kunnen een coëfficiënt krijgen, dit wordt geregeld door de FEI.


DJWG en JAG zeggen nee.
De FEI wijst het verzoek af om de punten voor het geheel weer te splitsen.

“In lijn met de bevindingen van de werkgroep dressuurjury (DJWG), blijft het enige punt voor het geheel gehandhaafd. De genoemde punten worden al beoordeeld in de scores voor elk onderdeel,” staat er in de laatste versie van het document voor de revisie van de regels. “Zowel de DJWG als de JAG bevelen van harte aan het cijfer voor het geheel in 2022 onveranderd te houden. De DJWG heeft eerder al een sterke redenering gegeven waarom er maar één cijfer voor het geheel gebruikt zou moeten worden.”

Daarom zal deze regelwijziging niet ter stemming worden gebracht in de algemene vergadering van de FEI.

Om een beslissing te nemen heeft de FEI gesproken met de Judging Advisory Group (JAG) en de werkgroep dressuurjury. De DJWG bestaat uit David Stickland, Richard Davison, Maribel Alonso, Bettina de Rham en Frank Kemperman. De JAG, opgericht in 2020, bestaat uit Katrina Wüst, Stephen Clarke, Hans-Christian Matthiesen, George Williams en David Hunt.

Lees de laatste versie van het document voor de revisie van de regels hier.


Afbeelding

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.
Laatst bijgewerkt door aniek1985 op 24-10-21 23:14, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Spelfout aangepast

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
*pum* De Bokkersbokaal zoekt nieuwe zoekers! De wat? [LZP] Bokkers Bokaal - Ga ook mee op zoek!! Soort geochaching/ schatzoeken, maar dan op zijn Bokts! Mega leuk en je komt nog eens ergens! *pum*
*pum*&if=1 *pum*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 7ofhearts, Ange29, Anoeska27, beegee, Benfan, Esther_r20, Flash111, GabberGill, Koekeroekus, LiannePuthzy, mariettek, Mylady_E, Perros, Touchem, Ubermetrics, Westerntrail, ZarahZoe en 30 bezoekers