Samenvatting Centrale Keuring KFPS

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 35859
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Samenvatting Centrale Keuring KFPS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-21 19:12 Tip de Nieuwsredactie

*Phryso.com/https://www.kfps.nl/]KFPS
Fokkerij

Afbeelding
Jurre 495 op de Friese Hengsten keuring 2020. Foto door aniek1985.


Van 15 t/m 18 september vond bij Manege Gaasterland in Harich de Centrale Keuring van het Friese Paarden Stamboek plaats. Hieronder hebben we een samenvatting gemaakt met de uitslagen.

Fittest voor jonge hengsten
De 17 jonge hengsten die op 7 september zijn aangeleverd voor het Centraal Onderzoek hebben zich goed gesetteld in Exloo. Een van de de eerste dagen hebben ze al een fittest ondergaan, die afgenomen is door het team van Caroline Munsters. Daarmee krijgt het onderzoek dat vorig jaar is ingezet ook dit jaar een vervolg.
Lees hier meer.

CK kampioenschap merrieveulens
Het eerste kampioenschap op de Centrale Keuring 2021 is voor Rens fan ‘e Horne Zathe (Tiede 501 x Norbert 444) van familie Luuk de Boer uit Stiens. De grootramige Rens werd op vrijdag 17 september kampioen bij de merrieveulens en door jury Manuel Gasseling het meest complete merrieveulen genoemd. ‘Een grootramig veulen met een ruime, actieve stap en veel veer en souplesse in de draf.’
Lees hier meer.

Modelmerries en Kroonmerries in de race voor Model
In de catalogus staat ze niet, maar ze komt wel degelijk naar Harich. Resa S. Sport Model Preferent Prestatie (Onne 376 x Feitse 293) van Stal Jede uit Vledder zal in de rubriek Modelmerries in de lange lijnen getoond worden.
Lees hier meer.

Kroon- en Voorlopige Kroonmerries
Het was genieten bij de rubrieken met 4- t/m 6 jarige Stermerries op vrijdag 17 september tijdens de Centrale Keuring in Harich. De presentatie van zes rubrieken resulteerde in 11 nieuwe Kroonmerries en 9 voorlopige Kroonmerries. De eerste twee merries uit elke rubriek komen nog weer terug op zaterdag 18 september voor de kampioenskeuring.
Lees hier meer.

Twenters
Met vier aansprekende twenters werd het een hele spannende strijd bij het kampioenschap bij de twenters tijdens de Centrale Keuring op vrijdag 17 september in Harich. De twenters deden niet veel voor elkaar onder qua beweging en looks. Toch stak Janne fan Syneada (Omer 493 x Stendert 447) van Anke Oosterbaan er net een beetje bovenuit vanwege haar balans en kracht in draf en pakte daarmee het kampioenschap volgens de jury. De langgelijnde Liefke fan ‘e Oasterein (Ulbrân 502 x Tsjalle 454) van Mevr. Tj. Langhout-Bos met haar zeer aansprekende hoofd pakte vol overtuiging de reservetitel.
Lees hier meer.

Pavo Fryso Bokaal vierjarigen
Dukke fan Panhuys (Maurits 437 x Dries 421) met Sandra de Groot en Fedde fân de pôle (Meinte 490 x Hinne 427) met Iris Sijtsma zijn kampioen geworden bij de Pavo Fryso Bokaal vierjarigen. De gastruiters Bart Bax en Chris Epskamp hebben de uiteindelijke plaatsing tijdens de finale nog flink over de kop gegooid op vrijdag 17 september.
Dukke ging als tweede geplaatste de finale in, waarbij de gastruiter Chris Epskamp de voorkeur aan Dukke gaf ten opzichte van de nummer twee: Elbrich fan ‘e Herdershoeve Kroon AAA (Jehannes 484 x Beart 411). De derde plaats was voor Fleur O. (Markus 491 x Jisse 433) met Christina Dijkstra.
Lees hier meer.

Kampioenschap voor de sjees
Met een hele constante presentatie wist Modelmerrie Susanne (Norbert 444 x Wikke 404) met Hendrik Eppinga het kampioenschap merries voor de sjees te winnen. ‘Ik voelde wel druk, maar moest zorgen dat ze in balans zou blijven’, gaf Hendrik aan. ‘Ik moest mijn zenuwen in bedwang houden.’
Lees hier meer.

Kampioenschap 4- to 6-jarige merries
11 (Voorlopig) Kroonmerries namen het tegen elkaar op bij de 4- tot 6 jarige merries. Het was de luxe, sterk dravende Fleur van Hylpen (Markus 491 x Wierd 409) van Mevr. R. de Vries-Bakker uit Hindeloopen die bovenaan eindigde en zich kampioen mag noemen. De moderne en hoogbenige Ester van de Marne (Jehannes 484 x Norbert 444) van Douwe Foeken uit Bolsward kreeg de reservetitel.
Lees hier meer.

Gorrit Kuipers onderscheiden met Zilveren KFPS Speld
KFPS interim-voorzitter Detlef Elling heeft Gorrit Kuipers op de Centrale Keuring 2021 de Zilveren KFPS Speld opgespeld. Met maar liefst 50 jaar ervaring in de keuringsbaan nam Gorrit vorig jaar afscheid van het jurycorps.
Lees hier meer.

Kampioenschap 3-jarigen
Met dertien 3-jarige Voorlopig Kroonmerries in de koninginnenrubriek was het geen makkelijke opgave voor de jury om een kampioen aan te wijzen. Het werd uiteindelijk Ilya fan Jentsje’s Pleats Ster (Jurre 495 x Michiel 442) van Stal Chardon uit Jorwert met haar jeugdige voorkomen en zeer krachtige draf die er met de hoogste eer vandoor ging. De reservetitel ging naar Hobke van de Peesterhoeve Ster (Markus 491 x Norbert 444) van M.B. Huitink-Tempelaar uit Heteren die met haar ruime en tactmatige stap in kwaliteit niet veel onderdeed voor de kampioen.
Lees hier meer.

Xerxina-trofee
Renske Carmen f.d. Visscherwei Model Sport (Tsjalke 397 x Olof 315) heeft op zaterdag 18 september de Xerxina-trofee in ontvangst mogen nemen. De achtjarige merrie van fokker en eigenaar Elvera Scholten wordt door Hennie Roffel in de Lichte Tour gereden.
Lees hier meer.

8 nieuwe Modelmerries
De Modelverklaring is altijd weer een hoogtepunt tijdens de Centrale Keuring. In Harich werden 8 van de 11 kroonmerries die de ring mochten betreden, het allerhoogste predicaat binnen het stamboek toegewezen.
Lees hier meer.

Kampioenschap Tweespan Sjees
Het kampioenschap tweespannen voor de sjees is op zaterdag 18 september gewonnen door Augustinus Hoekstra met Ward fan Starking (Thorben 466) en Aron B. (Jouwe 485). ‘Voor het eerst kampioen’, gaf Augustinus de mooie bezegeling van een fantastisch seizoen aan, terwijl zijn vrouw Janneke naast hem op de sjees hem meteen feliciteerde. ‘De paarden hebben deze week al een begrafenis gelopen en gisteren en eergisteren ook al hier op de Centrale Keuring gereden, maar evenzogoed staan ze er vandaag weer.’
Lees hier meer.

Modelmerries door naar kampioenschap
14 Modelmerries verzorgden een uur lang ‘kippenvel’ presentaties op zaterdag 18 september tijdens de Centrale Keuring. Aan de lange lijnen of aan de hand, maar zeker allemaal imponerend. De muziek ging een tandje harder en de Modellen wisten precies wat er moest gebeuren. Met schwung en souplesse gingen ze door de baan, ongeacht de leeftijd. ‘Complimenten aan fokkers, eigenaren en trainingsstallen’, aldus Jan Hellinx, de juryvoorzitter die bekend maakte dat er twee Model merries worden afgevaardigd naar het kampioenschap: Wealtsje A. Model Preferent AA (Teeuwis 389 x Jasper 366) en Elza Maaike v.d. Noeste Hoeve Model Sport AA (Norbert 444 x Rik 396), twee merries die al eens eerder op het hoogste podium van de Centrale Keuring stonden.
Lees hier meer.

JongKFPS Fokker van het Jaar
De zesde titel voor JongKFPS Fokker van het Jaar is voor Denise Klap uit Heinkensand, Zeeland. ‘Hier ben ik heel trots op en het is heel leuk dat we zo in het zuiden meedoen met de Friese paarden’, aldus Denise die een dekking ter waarde van 1000 euro heeft gewonnen. Uit handen van de JongKFPS voorzitter Sietske Veenje en KFPS voorzitter Detlef Elling kreeg ze haar prijzen overhandigd.
Lees hier meer.

Open Klasse Tuigen
Eise 489 liet zich vrijdag 17 september weer van zijn allerbeste kant zien tijdens de Open Klasse tuigen op de Centrale Keuring te Harich. In een groot en sterk deelnemersveld won de KFPS stamboekhengst samen met Jelmer Chardon het kampioenslint nadat hij ronde na ronde een hele constante en spectaculaire presentatie liet zien. Eise 489 flikte het vaker in Harich, twee jaar geleden won de Maurits 437 nakomeling hier nog het Ereklasse Kampioenschap tuigen.
Lees hier meer.

Pavo Fryso bokaal zesjarigen
Met gejuich ontvingen Sofi Väisänen en Xenia S.B. Ster Sport AA (Beart 411) de Pavo Fryso Bokaal dressuur bij de zesjarige merries. Bij de hengsten was het Yde van de Noeste Hoeve (Hessel 480) met Nadia den Hollander die op vrijdag 17 september de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen.
Lees hier meer

Pavo Fryso Bokaal tuigen
Als er één is die weet hoe ze finales moet rijden dan is het Susan Wind, en dat liet ze zien tijdens de Pavo Fryso Bokaal tuigen voor merries tijdens de Centrale Keuring te Harich op 17 september 2021. Ze won het overrijden met haar eigen merrie Yfke LG (Tjaarda 483 x Sjaard 320) na een zenuwslopende krachtmeting met Tsjalling de Boer en de kersverse Kroonmerrie Annebel G. van de Sprong AAA, die met veel voorbeengebruik de baan rondging.
Lees hier meer.

De Pavo Fryso Bokaal Tuigen voor hengsten en ruinen is vrijdag 17 september tijdens de Centrale Keuring te Harich gewonnen door Tsjalling de Boer met Auke van Hilberalti Ster (Jouwe 485 x Norbert 444) van eigenaresse Kenna Bakker uit Parrega. Het werd een spannende strijd tussen Auke van Hilberalti en Ward fan Starking Ster (Thorben 466 x Jasper 366), oftewel GPD Ward rondgestuurd door de ervaren Augustinus Hoekstra die met de hengst dit seizoen al vele successen boekte. De twee hengsten deden weinig voor elkaar onder maar het was uiteindelijk Auke met zijn ‘verschrikkelijk mooi ruim voorbeen’ aldus Harm Jan Veenstra namens de jury, die de kampioenstitel pakte.
Lees hier meer.

Pavo Fryso Bokaal bij de vijfjarigen
Crystal Jede Kroon AAA(Alwin 469 x Tsjalle 454) en Casey fan ‘t Blocklân Ster (Tsjalle 454 x Pier 448) zijn kampioen geworden bij de Pavo Fryso Bokaal dressuur bij de vijfjarigen op vrijdag 17 september tijdens de Centrale Keuring.
Lees hier meer.Disclaimer: Helaas hebben wij geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eloya, SentiBot, xBeauuu en 3 bezoekers