Tips van de top: de juiste hulpgeving

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48406
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Tips van de top: de juiste hulpgeving

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-09-21 08:06

KNHS
Algemeen

Afbeelding
Alex van Silfhout. Foto door Marjo.


Elke week geven we je een tip van onze beste trainers en coaches waar je thuis mee aan de slag kunt. De onderwerpen en disciplines waarover zij je tips gaan geven lopen uiteen. Ze hebben echter één ding gemeen, het paard. Daarbij staat bij alles wat we doen het welzijn van het paard voorop. Deze week een belangrijke tip van onze bondscoach dressuur Alex van Silfhout, over secuur zijn in het geven van je hulpen.

Dressuur is de basis waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met een
correcte houding en zit en met de juiste hulpen je paard te rijden. Om een paard te kunnen laten begrijpen wat je van hem wil, is het van belang dat je de juiste hulpgeving toepast. Voor een ruiter betekent dat, dat je een onafhankelijke zit nodig hebt en dat je je hulp moet kunnen doseren. Het is dus belangrijk dat wanneer je met een hulp komt, deze op een juiste en gepaste manier doorkomt.

Hulpen zijn tekens die we een paard hebben aangeleerd, zoals beenhulpen en teugelhulpen. Maar ook zit- en gewichtshulpen en de bijkomende hulpen, zoals de stem, zijn belangrijk. De
kunst van goed paardrijden is om al deze hulpen onafhankelijk van elkaar en bijna
onzichtbaar te geven. Anders gezegd: een paard zoveel mogelijk te laten doen wat jij
van hem vraagt, met zo min mogelijk aanwijzingen.

Teugelhulpen gebruiken we om tekens die je met je hand geeft via het bit over te brengen op het paard. Teugelhulpen geef je om te sturen, maar ook voor een overgang naar een lager tempo of als je wilt halthouden (stoppen). Tijdens het paardrijden is het de bedoeling dat we constant contact houden met de paardenmond. Hiermee bedoelen we dat je handen de bewegingen van de paardenmond volgen, zonder te trekken of tegen te werken.

Een gewichtshulp wordt gebruikt bij het veranderen van richting, door je hakken even uit te drukken aan de kant waar je heen wilt. Maar je mag daarbij niet zover uit balans
raken dat je náást je paard hangt.

Het actie-reactie-spel van het geven van de hulpen kan je gelijkmatig ontwikkelen door te beginnen met een kleine hulp. Reageert het paard niet direct op deze hulp, maak de hulp dan steeds iets groter. Hierbij is het doel om de juiste reactie bij jouw hulp uit te lokken. Wanneer het paard de juiste, snelle reactie geeft, kan je hem belonen. Op deze manier leert het paard wat je van hem verwacht wanneer je een hulp aan hem geeft.

Wees vooral secuur in je hulpgeving. Bij een paard dat traag is zijn we snel geneigd om ons been er telkens aan te houden en been te blijven geven. Dit werkt juist afstompend. Probeer het paard sneller en secuurder op een hulp te laten reageren. Bij een paard dat heet is zijn we geneigd om het been af te steken. Bij een heet paard moet je hem juist aan je been laten wennen. Hou het been aan het paard en laat het paard wennen aan het gevoel van de kuit tegen zijn buik.

Op de site van KNHS staat ook een filmpje.