
7 augustus 2003
Haflinger merrie baart tweelingzus
MILAAN (ALGEMEEN DAGBLAD) - Op 28 mei is het eerste gekloonde paard geboren. De merrie die het genetisch materiaal van het veulen Prometea leverde, was ook de draagmoeder. Genetisch gezien zijn de dieren moeder en dochter, maar ook tweelingzussen.
Italiaanse onderzoekers maken de geboorte van het eerste gekloonde paard gisteren bekend in het tijdschrift Nature. Het veulen Prometea is een genetische kopie van haar moeder, een Haflinger merrie.
De onderzoekers gebruikten voor het klonen het DNA uit een huidcel van de merrie. Dat genetisch materiaal is vervolgens ingebracht in een 'leeggemaakte' eicel van een ander paard; dat is een cel waar de celkern is uitgehaald. Op deze manier is ook het schaap Dolly gekloond. Het embryo is daarna teruggeplaatst in de baarmoeder van de Haflinger.
Dat klonen nog steeds geen peulenschil is, blijkt uit het aantal níet geslaagde pogingen: 327 andere vrouwelijke embryo's sneuvelden gedurende het onderzoek. Cesare Galli, de Italiaanse leider van het onderzoek, probeerde ook een Arabische volbloed hengst te klonen, maar geen van de 513 kunstmatige mannelijke embryo's ontwikkelde zich naar wens.
Veel klonen worden geboren met gezondheidsklachten, zoals ademhalingsproblemen of gewrichtsafwijkingen. Bovendien is nog altijd niet duidelijk wat het effect van tweedehands DNA op de levensverwachting is. Voorlopig maakt een gewone zoon van bijvoorbeeld Bonfire meer kans op goud dan zijn gekloonde broertje. Bovendien heeft een kloon wel hetzelfde genetisch materiaal als zijn donorkloon, maar is het geen exacte kopie.