EK Haflingers: De blik vooruit, op naar 2024!

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26688
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

EK Haflingers: De blik vooruit, op naar 2024!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-21 18:07

*Bokt.nl
Algemeen
Met medewerking van Japke Nugter

Afbeelding
Japke Nugter met Vini Vidi Vici bij het EK haflingers in 2012.
Foto: Eigen foto


Afgelopen week konden jullie op Bokt verslagen lezen van EK voor haflingers in Stadl-Paura, Oostenrijk. Er werden mooie resultaten behaald door de Nederlandse afvaardiging in verschillende disciplines. Deze afvaardiging kwam vanuit de twee stamboeken die Nederland rijk is: de KVTH en het NHPS. Vanuit het NHPS is Japke Nugter meegegaan als bondscoach. Over zichzelf vertelt Japke:

De 39-jarige, in Friesland woonachtige, Japke Nugter zal op het EK in Stadl-Paura wederom fungeren als bondscoach van het NHPS EK Team. Deze duizendpoot en drijvende kracht achter het EK Team zal zowel in de aanloop naar het EK als gedurende het EK de deelnemers op alle mogelijke vlakken met raad en daad bijstaan om eenieder in staat te stellen een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten op het EK. Door haar deelname aan de EK’s in 2012 en 2015, en haar rol als bondscoach in 2018, beschikt zij over de nodige kennis en ervaring aangaande alle ins en outs die een deelname aan het EK met zich meebrengen. In het dagelijks leven is zij werkzaam als tandarts.

Met de destijds 6-jarige haflinger merrie SHTB Veni Vidi Vici heeft Japke deelgenomen aan het EK in 2012, welke eveneens werd verreden in Stad-Paura, in de zware klasse dressuur. Deze nakomeling van de hengst Liz. Arachon heeft zij zelf opgeleid en uitgebracht in de sport t/m de klasse ZZ-licht dressuur. Met de in Oostenrijk geboren en getogen ruin SHTB Starlight (v. Straden) wist zij een prachtige klassering te behalen op het EK in 2015 in Vermezzo (Italië).


Terugkijkend op het EK is zij postief. “Samenvattend kunnen we met zijn allen terugkijken op een fantastisch EK met vele sportieve hoogtepunten,” zegt ze. “Maar evenzo belangrijk was de teamspirit die er heerste binnen het NHPS EK Team. Eenieder stond voor elkaar klaar, in voor- en tegenspoed. We hebben bijzondere momenten met elkaar mogen meemaken, met als hoogtepunten uiteraard de Europese titel van Mariska Krowinkel met Bahia in de midden klasse dressuur en de 5de plek van Mirjam Groenberg met Witello in de klasse dressuur jonge paarden. Maar ook hilarische momenten waaronder de feestavond in dirndl en lederhosen. Ook teleurstellingen horen vanzelfsprekend bij een kampioenschap. Deze werden echter door de teamleden gezamenlijk breed gedragen. Alle teamleden van het NHPS EK Team hebben hun uiterste best gedaan om zo goed mogelijk te presteren. Uiteraard spelen op zo'n groot toernooi ook de wedstrijdspanning van ruiter/menner en paard een rol en zijn eveneens de vele afleidingen rondom de wedstrijdbaan een ‘complicerende factor’. Alle deelnemers mogen uitermate trots op zichzelf zijn en hun geleverde prestaties. Niet alleen de kampioenen, maar alle teamleden kunnen hun fantastische optreden op dit grootse evenement aan hun cv toevoegen. Een onvergetelijke ervaring die niemand je meer afneemt!”

Afbeelding
Het EK team 2021 tijdens de feestavond in dirndl of lederhosen. Foto: Houkje Baas

Ook voor de mensen achter de schermen heeft zij lovende woorden: “Achter de schermen is er in de maanden voorafgaand aan het EK evenals gedurende het EK, soms zichtbaar maar veelal onzichtbaar, door het begeleidende team keihard gewerkt om het EK organisatorisch gezien voor eenieder mogelijk te maken. Zeker de laatste weken voor het EK werd nagenoeg ieder vrij uurtje hiervoor benut. De genereuze steun van de vele teamsponsoren hebben in grote mate bijgedragen aan het creëren van een optimaal teamgevoel.”

Ze kan zich voorstellen dat er haflinger-eigenaren zijn die nu zelf ook geïnspireerd zijn geraakt om naar het EK te willen, maar dat is nog niet makkelijk en niet 1,2,3 geregeld. Het EK is om de drie jaar, en wordt in één van de deelnemende landen gehouden. Veelal is Italië of Oostenrijk de gastheer. Volgende keer is in 2024 en is waarschijnlijk Italië weer aan de beurt. Om mee te kunnen doen moet je je kwalificeren via één van de twee stamboeken: NHPS of KVTH. Per discipline mogen er per land maximaal 12 combinaties starten. Dit betekent dus dat er bijvoorbeeld bij de dressuur 12 Nederlandse combinaties mogen starten in de middenklasse, maar ook 12 in de zware klasse, etc.) Elke discipline heeft zijn eigen kwalificatie-eisen. Deze staan in onderstaande tabel:

Afbeelding
De kwalificatie-eisen. Galoprennen/ drafsport staan niet elk jaar meer op het programma
van het EK. In 2012 en 2015 zijn deze wel verreden, in 2018 en 2021 niet. Foto: eigen foto


Het is nog mogelijk dat de uitgeschreven FEI-niveaus nog wijzigen voor een volgend EK. In dat geval zullen de kwalificatie-eisen hierop worden aangepast. Japke hoopt dat er voor het EK nog een dressuurklasse gaat komen ‘boven’ de zware klasse, deze is nu FEI Junioren niveau. Ze zijn hiervoor aan het lobbyen. In de midden en zware klasse dressuur worden twee proeven gereden, een klassieke proef en een freestyle (de kür op muziek). Deze proeven worden beoordeeld door drie FEI-juryleden uit de verschillende deelnemende landen.

De aangespannen rubrieken bestaan uit drie onderdelen: de dressuurproef, de marathon en het vaardigheidsparcours. Voor de eventing zijn er eveneens drie onderdelen: dressuur, crosscountry en springen.

Elk paard mag met slechts één ruiter meedoen per discipline. Ook mag elk paard aan maximaal 2 verschillende disciplines meedoen. Uitzondering hierop zijn eventing en mennen.

Mag je met elke haflinger meedoen? Dat mag, mits het dier over maximaal 1,56 % vreemd bloed beschikt. In onder andere Duitsland komen veel edelbloed haflingers voor, deze hebben een deel Arabisch bloed, meer dan die 1,56 %. Helaas zijn deze uitgesloten van deelname aan het EK. Door deze regel vallen er in Nederland voor elk EK ook een aantal potentiële teamleden af. Ook dienen van elk dier vijf oudergeneraties op het stamboekpapier te staan.

Maar met alleen je haflinger ben je er nog niet, er zijn wel voorbereidingen nodig. Uiteraard dient het paard volledig ingeënt te zijn volgens de richtlijnen van de FEI. Deze zijn anders dan die van de KNHS! De aftekeningen moeten geschetst staan (met rode pen) in het paardenpaspoort. Dit schetsen moet gedaan zijn door een bevoegde persoon. Ook moet je vlak voor vertrek het paard door een dierenarts van de NVWA laten keuren en voorzien van een gezondheidscertificaat. Deze kosten liggen rond de €250,-. Heb je dit certificaat niet, dan word je direct gediskwalificeerd!

Ook de verzekeringen zijn belangrijk, je hebt specifieke nodig. De standaard WA/ Reisverzekering is zeker niet voldoende voor deelname aan het EK. Veel verzekeraars beschouwen deelname aan het EK als een professionele aangelegenheid en dit valt dan veelal niet onder de standaard dekking. Ook de startlicentie om in het gastland te mogen starten, moet je aanvragen, dit moet bij de KNHS.

Eenmaal bij de wedstrijden krijg je eerst de vetcheck, deze is voor aanvang van de wedstrijdrubrieken. Hierbij wordt er gecontroleerd op meerdere dingen:
  • Chip
  • Aftekeningen
  • Entingen
  • NVWA-papieren
Klopt hier iets niet aan, is dit niet in orde, dan volgt onherroepelijk diskwalificatie van de combinatie. Aansluitend aan deze controles moet je een stuk met je paard stappen en draven op het harde. Is dat ook allemaal in orde, dan pas heb je groen licht en mag je daadwerkelijk meedoen.

Afbeelding
Japke Nugter met Starlight bij het EK haflingers in 2015. Foto: Eigen foto

Bij de uitgang van de ringen vind je een FEI-steward. Deze controleert het paard op eventuele aanwezigheid van wondjes in de mond of aan de flanken. Ook checkt hij of zij het bit. Bij het kleinste, geringste spoortje van bloed word je direct uitgesloten. Deze steward houdt ook toezicht op het losrijden en zal ingrijpen bij ongeregeldheden.

Elk jaar groeit de animo voor deelname aan het EK. In 2012 was het EK in Oostenrijk, toen waren er slechts 4 amazones aanwezig vanuit Nederland. Dit EK, we zijn nu 9 jaar later, waren er van de KVTH en NHPS gezamenlijk 24 deelnemers met 29 paarden. Met name de middenklasse en zware klasse dressuur waren populair. Voor het EK in 2024 verwachten ze dat de belangstelling weer groter zal zijn. Dit zou betekenen dat er, zeker voor de dressuurrubrieken, selecties verreden dienen te worden. Vermoedelijk zullen er dan drie selectiewedstrijden worden gereden en de beste combinaties zullen dan naar het EK mogen.

Als voorbereiding op het EK worden er vaak een aantal gezamenlijke proefgerichte teamtrainingen georganiseerd. Dit om zo goed mogelijk te kunnen presteren op het EK. Dit jaar werden die trainingen voor regio Noord gegeven door Kim Jacobi en Gotien Sipsma. Voor regio Zuid werd dit gedaan door Els Schotman.

Zoals je kunt lezen, is deelnemen aan het EK voor de deelnemers een behoorlijk onderneming. Je moet een hoop regelen, alles moet echt tiptop voor elkaar zijn. Mogelijk toekomstige deelnemers moeten dit echt niet onderschatten. En ook financieel is het best een investering. Denk hierbij aan de al eerdergenoemde verzekeringen, entingen, aanpassingen aan het paspoort en gezondheidscertificaat van de NVWA. Maar ook aan het startgeld van €350,- en de muziek voor de eventuele kür op muziek. En daarbij komen uiteraard ook nog de reis- en verblijfskosten.

Het is een fantastische ervaring om mee te mogen doen op zo’n mooi en groot evenement. Krijg je de kans, grijp hem dan met beide handen aan. Maar weet dat in de voorbereidingen al veel tijd, geld en energie moet worden gestoken. En ben je eenmaal, dan moet je ook zeker de invloed op je paard niet onderschatten. Het is uiteraard best een lange reis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië. Dit heeft sowieso al invloed op je paard, op het ene wel meer dan op het andere. Ook de entourage is zeer indrukwekkend en elk paard reageert hier anders op. Voor sommige paarden en ruiters is het lastig om op het EK de juiste focus te behalen. Bij deelname aan zo’n groot evenement spelen de zenuwen zeker parten.

Mando

Berichten: 15735
Geregistreerd: 11-06-06
Woonplaats: Als Rotterdamse tussen de Friezen.

Re: EK Haflingers: De blik vooruit, op naar 2024!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-21 18:52

Mooi stukje van Japke echt een super bondscoach.