Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 30948
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-08-21 16:19

*Thehorse.com/ DierenkliniekWolvega.nl
Fokkerij

Afbeelding
Een Welsh veulen drinkt bij zijn moeder. Foto: Amanda/ Bokt Wiki


Het spenen van je veulen, elke fokker krijgt hiermee te maken. Of je nu voor het eerst een veulentje hebt gefokt, of je bent een ervaren fokker. Een weideseizoen lang heb je kunnen genieten van nieuw leven in de wei, rennend en springend om mama heen. Maar ook de zoogperiode komt eens ten einde, en dan is tijd voor het spenen, een enorm spannende gebeurtenis in het leven van je veulen. Het jonge dier gaat allerlei nieuwe dingen leren en allerlei belevenissen meemaken, zijn persoonlijkheid en zijn kennis zullen groeien. Ook ga je kleine dingen zien ontwikkelen met betrekking tot zijn toekomst als sport- of fokpaard. Dit alles zal hij doen zonder dat zijn mama erbij is. Deze periode is voor het veulen een van de meest stressvolle van zijn nog korte leven. Door deze spanningen zal hij een dipje kunnen krijgen in hoe hij groeit en zich ontwikkelt. Een goede fokker zal zijn uiterste best doen om de stress en daardoor ontstane dip zo klein mogelijk te houden en te zorgen dat het dier zo soepel mogelijk door deze periode komt. Een ervaren fokker, die vaker heeft gespeend, zou dit als routineklusje kunnen beschouwen. Terwijl een ander hier misschien wel slapeloze nachten van heeft. Vooraf staat vast dat er qua spenen meerdere mogelijkheden zijn om dit te doen. Toch is het goed om even bij wat zaken stil te staan rondom dit proces.

De natuurlijke gang van zaken
Allereerst is het goed om eens te kijken naar hoe het in de natuur eraan toe gaat. Onderzoek bij “wilde” paarden toont aan dat deze dieren normaal gesproken spenen als het veulen tussen de 9 en 10 maanden oud is. Dit kan variëren en is onder andere afhankelijk van of de merrie opnieuw drachtig is of niet.

In de eerste dagen na de bevalling zal de moeder dicht bij haar veulen blijven, ze zal het kleintje zelfs afschermen van soortgenoten. Tussen de moeder en haar veulen ontstaat zo een hechte band. Elk uur zal het veulen 4 tot 7 keer drinken bij de merrie, die laat het kleintje dan ook drinken tot het verzadigd is. Als het veulen twee maanden oud is, zal het veulen al minder vaak drinken en ook minder lang per keer. Vanaf de eerste weken zal de samenstelling van de melk al veranderen. De melk wordt minder rijk aan vet en eiwit, en ook de hoeveelheid calorieën neemt af. Ze gaat wel meer melk produceren, de piek hiervan ligt in de tweede maand, dan kan ze wel tot 12 liter per dag aanmaken. In de eerste levensmaand is het veulen volledig afhankelijk van de melk. Naarmate het ouder wordt, gaat het minder zogen bij mama en meer vast voedsel eten. Aan het einde van de zoogperiode zal het veulen nog maar 1x per uur drinken. Totdat het een maand of zeven oud is, bepaalt het kleintje hoe lang het er over doet per drinkbeurt. De moeder zal dit nagenoeg altijd toestaan. Na deze periode zal de merrie het initiatief nemen. Zij zal dan de drinkbeurten verkorten of niet meer toestaan, dit doet ze door weg te lopen of te draaien. In de natuur is het spenen een geleidelijk proces, waarin zowel het veulen als zijn moeder een bijdrage hebben. De afstand tot elkaar wordt groter en de drinkfrequentie zal afnemen tot stoppen.

Spenen door de mens: wanneer en hoe?
Het is heel belangrijk dat je het juiste moment kiest om je veulen te spenen. Je kunt niet even snel een datum prikken op je kalender en ze dan scheiden. In Nederland is het gebruikelijk een veulen pas te spenen vanaf een leeftijd van vier maanden. Dit geeft ze tijd om te groeien en een sterk immuunsysteem te ontwikkelen voordat ze gescheiden worden van hun moeder.

Amanda Adams, PhD, van Kentucky’s University Gluck Equine Research Center, en Sarah Ralston, VMD, PhD, of Rutgers University’s Department of Animal Science hebben onderzoek hiernaar gedaan. “Op basis van onderzoeken bij rundvee en varkens is gebleken dan vroeg spenen een negatief effect heeft op hoe het immuunsysteem werkt en op de toename in gewicht. Het is aannemelijk dat als veulens te vroeg worden gespeend, dat dit ook het geval is,” aldus Amanda Adams.

Ook de manier van spenen heeft invloed op het stressniveau. Adams en Ralston hebben gemerkt dat een geleidelijke manier van spenen, dat wil zeggen één fokmerrie per keer uit de kudde van veulens en merries halen, minder stressvol is dat wanneer je alle merries in één keer plotsklaps uit de groep haalt en weg van hun veulens.

Het actief spenen van veulens, dus van de ene op de andere dag, is vaak routinematig. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Het veulen is verkocht en gaat naar de nieuwe eigenaar toe.
  • De merrie is moeilijk tot niet meer in conditie te houden, valt af.
  • De veulens moeten naar de opfok
  • De merrie moet weer meedoen aan wedstrijden, etc.

Toch is er lang niet altijd een urgente reden om het veulen actief af te spenen, soms wordt het gedaan “omdat we het altijd al zo gedaan hebben”.

Een andere methode van spenen is om niet-verwante merries bij de pas gespeende veulens te zetten. In 2006 hebben Franse onderzoekers vastgesteld dat de methode veel stress verminderde, zowel de gedrags- als de psychologische stress. De veulens waren minder vocaal of agressief en zij hadden een betere sociale binding met andere paarden. Daarnaast werd gezien dat veulens die op deze manier gespeend waren, in de eerste vier dagen veel minder van het stresshormoon cortisol uitscheidden in hun speeksel. Dit in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Adams zegt dat wetenschappers geloven dat cortisol een bijdrage levert aan het onderdrukken van het immuunsysteem tijdens, maar ook na het spenen.

Volgens Ralston zouden veulens die net gespeend zijn altijd samen moeten staan met een goed opgevoede ruin of niet-verwante merrie. Dit zorgt voor gezelschap en zo leren ze ook hoe ze zich moeten gedragen.

Het spenen is een goede tijd om nog even de nadruk te leggen op de basis manieren zoals netjes meelopen, een voetje geven of stil staan tijdens de poets- of wasbeurt. Adams en haar collega’s leren elk veulen al vroeg wennen aan menselijk contact. Dit doen ze door al met hen om te gaan, terwijl ze nog bij hun moeder zijn.

Afbeelding
Dit veulen leert mee te lopen aan een halster met touw. Foto: lifaya/ Bokt Wiki

Deze tijd is ook een goede tijd om ze bloot te stellen aan nieuwe dingen en ze nieuwe ervaringen op te laten doen. Ralston zegt: “Hier bij Rutgers hebben we een parcours dat we grappend de Gauntlet of Terror noemen. Hierin trainen we de veulens om langs van alles geleid te worden. In dit parcours zit zoveel: van plastic zakken tot paraplu’s en zelfs een gekke, pratende speelgoedvogel. Als ze als jaarling verkocht worden zijn ze behoorlijk bomproef. Dit omdat zij al zoveel in de handen zijn geweest.”

Maar een goede voorbereiding van je veulen op het onafhankelijk van mama verder gaan, draait niet alleen om timing, de groepsdynamiek of hoe je er mee om gaat. “Voordat je gaat spenen moet je er al voor zorgen dat je veulen gewend is aan een ander dieet. Na het spenen zullen ze toch anders eten dan ervoor,” zegt Adams. “Ik vind het zelf prettig om het nieuwe voer te introduceren vanaf één maand voor het spenen.”

Veranderende spijsvertering en voedingsbehoefte
Om te weten wat je kunt voeren, moet je eerst weten hoe het zit met de maag en darmen van het veulen. De ontwikkeling van de darmflora van het veulen loopt gelijk aan het natuurlijke proces van spenen. Bij de geboorte is het maag-darmkanaal van het veulen min of meer “steriel”. Dit terwijl de darmflora van een volwassen paard zeer uitgebreid is om het mogelijk te maken al het voedsel goed te verteren. Zodra het veulen voor het eerst met de huid van de moeder, meestal de uier, in contact komt en daarvan de benodigde bacteriën binnenkrijgt, begint de kolonisatie van het maag- darmkanaal. Naarmate het veulen meer vast voedsel gaat eten, wordt de darmflora steeds verder uitgebouwd. In dit proces kijkt het veulen naar de moeder en kopieert haar gedrag in grote mate. Zo leert het kleintje de geschikte bronnen van voedsel te onderscheiden en deze te selecteren. Ook dit proces gaat heel geleidelijk, hierbij is de band tussen moeder en veulen erg belangrijk.

Het belangrijkste advies dat Sarah Ralston kan geven bij de keuze voor het voer is om het vooral simpel te houden. De jonge veulens hebben baat bij een stabiel voedingsniveau, legt ze uit. Ze mogen niet overvoerd of ondervoed zijn. Beide extremen kunnen leiden tot problemen bij de ontwikkeling. “Het is belangrijk om goed voer te geven, bijvoorbeeld op basis van alfalfa of peulvruchten. Dit om te paarden voldoende eiwit en calcium te geven. Vervolgens verwerk je hier ook graan in om waar nodig andere mineralen en extra energie te leveren,” vervolgt ze. “De oude angst dat je gespeende dieren te veel eiwit geeft, is meerdere keren onjuist gebleken. Wat wel gevaarlijk is, is het overvoeren van energie en dan vooral koolhydraten. Dit samen met het onvoldoende binnenkrijgen van mineralen.” Te veel energie zorgt voor een te snelle ontwikkeling in de periode dat een veulen toch al groeit als onkruid. Deze periode zit tussen 4 en 6 maanden oud. “We hadden pas gespeende trekpaardkruisingen die meer dan een pond per dag aankwamen en elke week a twee weken ¾ tot 1 inch (1,9 – 2,5 cm) per dag de hoogte in gingen,” zegt Ralston. “Als een veulen een onevenwichtige voeding krijgt (dus met te veel energie en te weinig eiwit of mineralen), zal deze problemen krijgen. Denk aan epifysitis (groeischijfontsteking), een slechte groei van de botten en gewrichtsmisvormingen. Deze zullen zeer snel verergeren. Zodra je deze opmerkt, niet afwachten. Neem je voedingsschema nog eens onder de loep of schakel zo snel mogelijk een voedingsdeskundige in. In de kiem smoren, dat is wat je met dit soort problemen wilt.
Afbeelding
Een veulen leert van mama wat hij wel en niet kan eten. Foto: Wikimedia Commons

Ralston ervaart dat veel paardeneigenaren te weinig mineralen voeren. Vooral calcium en fosfor. Deze beschrijft ze als de bouwstenen voor het ideale dieet. Als je het veulen krachtvoer geeft, zorg dan dat deze speciaal is samengesteld voor de groei. Hieraan is calcium toegevoegd, fosfor en sporenelementen zoals zink en koper.” Amanda Adams onderstreept het belang van het langzaam invoeren van het nieuwe voer, te beginnen met ruwvoer van goede kwaliteit. Pas als dat nodig is, voeg je er langzaam en geleidelijk krachtvoer toe en ga je dat verhogen. Het apart voeren van een veulenbrok (krachtvoer voor veulens), voorafgaand aan het spenen, helpt bij het wennen aan die andere voer, zonder dat het veulen hoeft te concurreren met zijn moeder. “In feite gaan veulens die apart hun veulenbrok kregen, beter om met de stress van het spenen. Ook verloren ze minder gewicht tijdens het spenen,” zegt ze. “Onderaan de streep qua voeren,” zegt Ralston, is om een gulden middenweg te vinden. “Je wilt niet dat de veulens te dik of juist te dun zijn,” zegt ze. “De ribben wil je niet zien, wel wil je ze kunnen voelen. Als ze voldoende voer krijgen, krijgt hun vacht een natuurlijke glans en zijn ze actief, speels en alert.”

Bewegingsmanagement en veranderingen monitoren
Pasgeboren veulens hebben veel beweegruimte nodig. “Je moet ze niet de hele tijd op stal houden – ze hebben beweging nodig”, zegt Ralston. “Maar onthoud: als ze in de problemen kunnen komen, dan doen ze dat ook. Bereid je voor op een aantal schaafwonden (deze zullen gewoon genezen, maak je daar niet druk om). De mogelijkheid om lekker rond te rennen is zo belangrijk voor de ontwikkeling van het veulen.” En ook hier geldt dat een ouder paard kan helpen. Het kan gezelschap houden en dienen als een rolmodel. Naast snij- en schaafwonden moet de eigenaar ook letter op abnormale zwelling rond de gewrichten van het pas gespeende veulen, in welke vorm dan ook. Maar ook veranderingen in de kogel- of kniehoeken, abnormale contouren van het been, tekenen van een overknie, kreupel lopen of lethargisch zijn is niet goed. “Dit zijn waarschuwingssignalen van het bewegingsapparaat, hier moet je zo snel mogelijk medische hulp voor inschakelen,” zegt Ralston.

Voor Adams is de grootste zorg tijdens het spenen het immuunsysteem van het veulen. Ze heeft zelf onderzoek gedaan. Deze, maar ook andere onderzoeken, hebben aangetoond dat stress ervoor zorgt dat tijdens het spenen het immuunsysteem wordt onderdrukt,” zo zegt ze.

Onderzoekers hebben het onderdrukken van het immuunsysteem bij soorten zoals runderen en varkens bestudeerd. Tot voor kort was het, als het ging over de effecten van stress op de immuunrespons van paarden, puur gebaseerd op één enkel geval. Amanda Adams heeft het onderdrukken van de immuunrespons in de speentijd de afgelopen drie jaar bestudeerd. “Tijdens het spenen zijn er twee elementen van de immuunrespons die worden beïnvloed. De ene is humoraal, dat wil zeggen, gerelateerd aan de antistoffen in de lichaamsvloeistoffen. De andere is cellulair,” zeg Adams. “Door de productie van de cytokines te meten, hebben we de cellulaire immuunresponsfunctie bestudeerd.”. Cytokinen zijn eiwitten die door veel cellen van het immuunsysteem worden uitgescheiden. Ze zijn klein, cel-signalerend en spelen een belangrijke rol bij het samenstellen van een goede immuunrespons om voor bescherming te zorgen. Bijvoorbeeld tegen infecties en ziekten. In Adams’ onderzoek uit 2010 zegt ze dat haar collega’s en zij hebben ontdekt dat bij het spenen van het veulen de cytokine-genexpressie en -productie aanzienlijk verminderd waren. Dit geld voor zowel in vivo (het levende paard) als in vitro (monsters die werden onderzocht in een laboratoriumomgeving). “Deze onderzoeksresultaten wijzen erop dat tijdens het spenen de jonge veulens immunosuppressief zijn. Daardoor zijn ze tijdens de speentijd waarschijnlijk vatbaarder voor ziektes.” Om die reden, zo zegt ze, is het nodig aanvullend onderzoek te doen naar het effect van spelen op de immuunrespons, de manieren voor het minimaliseren van stress en of het gerechtvaardigd is om de eerste vaccinatieronde tijdens de speenperiode te doen. Adams merkt op dat veel wetenschappers gelover dat gebeurtenissen die veel stress opleveren, zoals het spenen, de hypothalamus-hypofyse-bijnier as activeren. Dit resulteert in de afgifte van hormonen die naar alle waarschijnlijkheid een rol spelen in het onderdrukken van de immuun functie. Bij kalveren, biggen en veulens zijn tijdens het spenen verhoogde cortisolspiegels (cortisol is het stresshormoon) gevonden door onderzoekers, zegt ze. “Er is verder onderzoek nodig. Pas dan kunnen we bepalen hoe we deze verminderde immuunrespons kunnen minimaliseren. Of dat nu het gebruik is van immunnomodulatoren of het toevoegen van supplementen aan het immuunsysteem. De paardenwereld loopt bij het onderzoek doen op dit gebied achter op andere diersoorten zoals varkens en runderen. En juist meer onderzoek zou ons kunnen helpen om meer gezondere pas gespeende dieren te krijgen in de toekomst.”

Ons onderzoek heeft laten zien dat de immuunrespons lang aangetast blijft, een periode van 21 dagen. Dit maakt ze waarschijnlijk kwetsbaarder en zorgt dat ze vatbaarder zijn voor luchtweg- en GI- infecties.” Daarom raadt ze aan om kuddes met recent gespeende dieren ‘schoon’ te houden en een slimme biologische veiligheid toe te passen: “Op de plekken waar je je eigen paarden zult hebben, moet je de gespeende dieren niet houden,” zegt ze. “Je wilt de jonge dieren zo min mogelijk aan iets nieuws blootstellen. Zorg er zelfs voor dat de medewerkers/ bezoekers zich aan de hygiëne- en veiligheidsregels houden, zodat ze geen nieuwe ziektekiemen naar je stallen brengen.” Hou de veulens nauwlettend in de gaten tijdens die eerste periode van 21 dagen na het spenen. Kijk naar tekenen die verraden dat er iets mis is: veulens die niet bij het voer mogen komen, die dof of lusteloos ogen, een snotneus of diarree hebben. Zij moeten door een dierenarts worden nagekeken, zegt Adams. “Ook letten we goed op signalen van een luchtweg- of andere infectie en van elk veulen dat niet in orde is of “uit” lijkt, nemen we rectaal de temperatuur op,” voegt ze toe. “Een ziek veulen moet zo snel mogelijk de kudde uit, omdat een infectie zich heel snel onder de andere veulens kan verspreiden.” Aan de andere kant: na het spenen is gedrag zoals veel meer hinniken of rennen (met daardoor dus een verhoogde hartslag) normaal.

Hoewel het proces van spenen dus stressvol kan zijn, verzekeren de dames ons dat deze periode een succes kan worden met een goede planning vooraf, de juiste voeding en het nauwkeurig observeren van het veulen. De dierenarts en een paardenvoedingsdeskundige kunnen je helpen een goed speenplan op maat voor het veulen te ontwikkelen.

Als we het artikel hierboven lezen, kunnen we de conclusie trekken dat door vroegtijdig actief te spenen de verschillende processen in het veulen tot echt behoorlijk worden verstoord. Genoeg reden om, als paardenhouders, deze routine eens kritisch nader te bestuderen, alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten en een bewustere afweging te maken over actief spenen. Het zou maar zo eens kunnen zijn dat het ons een stuk beter bevalt om het veulen bij de merrie te laten lopen tot het natuurlijke proces van spenen voltooid is.
Laatst bijgewerkt door JPitty op 22-08-21 23:17, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Paar spelfoutjes eruit gehaald.

Samzan
Berichten: 52
Geregistreerd: 21-03-20

Re: Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-21 23:03

Eindelijk wordt er eens zinnig over dit onderwerp gesproken !

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-21 15:06

Citaat:
In Nederland is het gebruikelijk een veulen pas te spenen vanaf een leeftijd van vier maanden...

Het is maar wat je pas noemt.

Citaat:
Te veel energie zorgt voor een te snelle ontwikkeling in de periode dat een veulen toch al groeit als onkruid. Deze periode zit tussen 4 en 6 maanden oud.

Dus in de periode wanneer een veulen de grootste ontwikkeling door moet maken (wat dus veel energie kost) gaan wij ze flink in de stress brengen door te spenen. Klinkt als verstandig :x

petraaken

Berichten: 44512
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-21 17:46

IN het wild kunnen ze ook hun moeder verliezen in die periode door ziekte, ongeval of door een wolf of poema.

Rennie89
Berichten: 37732
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-21 18:00

Wat leuk dat mijn foto word gebruikt <3 leerzaam artikel!(voorheen lifaya)

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-21 19:44

petraaken schreef:
IN het wild kunnen ze ook hun moeder verliezen in die periode door ziekte, ongeval of door een wolf of poema.

Ook geen wenselijke situatie bedoel je?

petraaken

Berichten: 44512
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-21 08:19

Ik bedoel dat het in het wild ook er niet altijd ideaal aan toe gaat qua afspenen. Je moet het per paard en veulen bekijken. Heb ooit een merrie gehad die bij haar eerste veulen het zelf al weg joeg vanaf 3 maanden. Heb het nog kunnen rekken tot 3,5 maand maar ze begon echt gericht te slaan naar het veulen en om geen ongelukken te krijgen veulen dan maar afgespeend. Was wel de enige keer dat die merrie zo vroeg zelf haar veulen speende. Bij de andere heeft ze dat nooit meer gedaan zelf afspenen.

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-21 10:12

petraaken schreef:
Ik bedoel dat het in het wild ook er niet altijd ideaal aan toe gaat qua afspenen. Je moet het per paard en veulen bekijken. Heb ooit een merrie gehad die bij haar eerste veulen het zelf al weg joeg vanaf 3 maanden. Heb het nog kunnen rekken tot 3,5 maand maar ze begon echt gericht te slaan naar het veulen en om geen ongelukken te krijgen veulen dan maar afgespeend. Was wel de enige keer dat die merrie zo vroeg zelf haar veulen speende. Bij de andere heeft ze dat nooit meer gedaan zelf afspenen.

Wat jij dus eigenlijk zegt is dat je naar de merrie (en het veulen) moet kijken en dat dat per dier verschillend kan zijn wanneer de beste tijd is om te spenen. Maar dat lees ik niet hier in het artikel terug en al helemaal niet in de topics die lopen over het afspenen van veulens. Daar worden alleen leeftijden van veulens genoemd en manieren om het vooral snel en rigoreus te doen. Dus eigenlijk is mainstream spenen de manier die je in je eerdere post beschreef: de moeder wordt ziek of gevangen door een roofdier.

petraaken

Berichten: 44512
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-21 08:41

6 maanden veulen er bij heb ik nog maar 1 keer voor gehad. Wij spenen hier rond 4,5 à 5 maanden geleidelijk af. Wij beginnen met s'nachts alleen in een box naast moeders en over dag nog bij moeders. Na een paar dagen zo, wordt de tijd dat ze niet bij moeder lopen of kunnen drinken bij moeder steeds langer. Na 2 weken zijn ze dan volledig gespeend.

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-21 14:30

petraaken schreef:
6 maanden veulen er bij heb ik nog maar 1 keer voor gehad. Wij spenen hier rond 4,5 à 5 maanden geleidelijk af. Wij beginnen met s'nachts alleen in een box naast moeders en over dag nog bij moeders. Na een paar dagen zo, wordt de tijd dat ze niet bij moeder lopen of kunnen drinken bij moeder steeds langer. Na 2 weken zijn ze dan volledig gespeend.

Zo heb ik het ook ongeveer gedaan met mijn veulen, alleen dan overdag een paar uurtjes in de wei naast de moeder en dan samen met een ander veulen. Ik ben begonnnen met 5 maanden maar toen brak er volledige paniek bij moeder en veulen uit. Grappig genoeg waren ze een paar weken later er allebei wel klaar voor en ging het zonder problemen en inderdaad een paar weken later was hij volledig gespeend en de merrie stond na de eerste nacht zonder veulen ook meteen droog.

Maar wat ik her en der lees is dit geleidelijke afspenen nog steeds niet de norm. De meesten halen merrie en veulen abrupt uit elkaar, dus eigenlijk voor beiden alsof de andere door een roofdier of ongeluk is weggerukt.

Ibbel

Berichten: 51227
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Spenen van je veulen, wat moet je weten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-21 14:38

Reden om abrupt te spenen is omdat men zegt dat je dan eerder mastitis zou krijgen. Ik speen altijd geleidelijk af en heb nog nooit een merrie met uierontsteking gekregen daardoor, maar veel fokkers willen het denk ik niet eens proberen wánt dan krijg je uierontsteking. Denken ze.

irmaz

Berichten: 5626
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-21 16:04

Ibbel schreef:
Reden om abrupt te spenen is omdat men zegt dat je dan eerder mastitis zou krijgen. Ik speen altijd geleidelijk af en heb nog nooit een merrie met uierontsteking gekregen daardoor, maar veel fokkers willen het denk ik niet eens proberen wánt dan krijg je uierontsteking. Denken ze.

Eigenlijk onlogisch toch? Je zou denken dat de melkgift juist met een geleidelijke overgang zichzelf aanpast en op tijd droogvalt. Dat gebeurde tenminste wel met mijn merrie.

petraaken

Berichten: 44512
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-21 08:03

Ibbel schreef:
Reden om abrupt te spenen is omdat men zegt dat je dan eerder mastitis zou krijgen. Ik speen altijd geleidelijk af en heb nog nooit een merrie met uierontsteking gekregen daardoor, maar veel fokkers willen het denk ik niet eens proberen wánt dan krijg je uierontsteking. Denken ze.

Mijn dierenarts zijn ervaring is juist dat het beter is om geleidelijk af te spenen ipv abrupt. Hij is van mening dat abrupt afspenen juist uierontsteking bevordert.

Als het echt niet anders kan dan moet je maar abrupt afspenen maar mijn voorkeur is het echt niet. Eenmaal het afspeen traject wordt in gegaan bij ons wordt de merrie ook flink in de hoeveelheid voer geminderd. Dat helpt in onze ogen ook om de melkproductie te temperen.