Bokt community
Het overkomt je allemaal wel eens, je wordt verliefd. Verliefd op een paard in het buitenland. Als je het paard ook echt gaat kopen, dan komt er een heel proces om de hoek kijken: het paard moet geïmporteerd worden in Nederland. Captain werd ook verliefd op een paard in het buitenland en zij zette de stap om haar nieuwe liefde daadwerkelijk naar Nederland te laten komen. Wij hebben haar hierover een aantal vragen gesteld, waarop je hieronder de antwoorden kan lezen.

Captain en Latino. Foto door Eva Roemaat.
* Voor wie je niet kent: kan je jezelf voorstellen?
Natuurlijk, ik ben Hannah van Klompenburg, 28 jaar. Ik woon in het midden van het land, samen met mijn verloofde en vier katten. In het dagelijks leven werk ik bij de overheid, waar ik vergunningen af geef voor het vliegen met drones. Ik ben op mijn 6e begonnen met rijden op een manege, en vanaf mijn 13e heb ik een verzorgpaard gehad: Menno. Deze is helaas afgelopen maart ingeslapen, na 15 jaar mijn beste maatje geweest te zijn.

* Hoe kwam je op het idee om een paard in het buitenland te kopen?
Na het overlijden van Menno ging ik op zoek naar een eigen paard. In eerste instantie zat ik gewoon een beetje in Nederland rond te kijken. Ik schrok erg van de prijzen, en van het feit dat veel paarden na 2-3 dagen verkocht waren. Ik had een bezichtiging staan bij een Bokker, en ik ging een middag naar mijn beste vriendin om wat stallen te gaan bekijken. Toen ik bij haar was zei ze "Kijk even bij deze vrouw op haar Instagram, zij verkoopt Spaanse paarden." Wij gingen beide apart op onze mobiel op haar pagina kijken en tegelijkertijd zeiden we "Deze is leuk!!" en lieten we beide hetzelfde paard aan elkaar zien..
Ik haar direct een berichtje gestuurd en hij was nog beschikbaar. Persoonlijk heb ik nooit veel tijd nodig om ergens voor te kiezen. Ik ben wat dat betreft best impulsief, maar ik heb nog nooit ergens spijt van gehad dus dit vond ik ook wel weer een mooi avontuur.


* Hoe zat het hele proces in elkaar? (Van interesse tonen, tot kopen, tot hierheen halen)
Ik heb niet heel veel hoeven doen gelukkig. Alles werd geregeld door Laura Juntunen, die in Spanje woont. Zij werkt op een stal en adverteert met paarden. Van een aantal mensen had ik al gehoord dat zij heel betrouwbaar was. Ik heb mijn interesse getoond, en gevraagd of hij gekeurd kon worden. Ik stuurde haar het eerste berichtje op 5 mei, en op 10 mei was de keuring. Ik had zelf een dierenarts kunnen kiezen maar heb daar natuurlijk geen contacten dus heb hun eigen dierenarts gewoon laten komen.
De keuring is gefilmd zodat ik ook alles kon zien, en het keuringsrapport en foto's zijn naar mij toegestuurd, zodat ik die nog aan mijn eigen dierenarts kon laten zien. Op 11 mei heb ik toen het geld overgemaakt. En toen ook mijn volgtopic geopend: [VVDD] [VOLG] Latino, mijn eerste paard die ik kocht van een foto..
Omdat hij nog hengst was heb ik gelijk een afspraak gemaakt voor de castratie, dit zou 17 mei gebeuren, maar gelukkig vond ik op het laatste moment een stal waar ik hem wel hengst kon houden (op een paardwaardige manier, lekker buiten met een vriendje) en heb ik de castratie geannuleerd. Laura heeft het transport geregeld, en op 21 mei ging hij op transport. Hij kwam in de nacht van 24 op 25 mei aan op de stal in Nederland.
Dat was toch best gek hoor, dat je na weken eindelijk je eigen paard ziet, en dan maar hopen dat de klik er is..

Het enige wat ik dus heb moeten doen is betalen, de rest werd allemaal geregeld door Laura!

* Moest je paard nog in quarantaine? Of een speciale veterinaire keuring ondergaan?
Nee, geen van beide!

De vrachtwagen waarmee Latino naar Nederland is gekomen.
* Is het proces je mee- of tegengevallen?
Eigenlijk 100% mee gevallen.


* Zijn er dingen die je anders gedaan zou hebben, als je wist wat je nu weet?
Nee, impulsief als ik ben zou ik dit zo weer doen.

Tenzij ik nog wat vrije dagen heb en corona een beetje onder de duim is, dan zou ik er even langs gaan en er gelijk een vakantie aan vast knopen.

* Heb je tips voor mensen die ook overwegen een paard te importeren?
Zorg voor een betrouwbaar adres! Je moet 100% in de handen van die mensen leggen, dus iemand die je vertrouwt is echt wel noodzakelijk. Houd er daarnaast rekening mee dat men in het buitenland vaak iets anders met paarden om gaat, en het opbouwen van vertrouwen vaak iets langer duurt dan met een paard dat je in Nederland koopt, dat meestal regelmatig in de hand geweest is.