Hoge kwaliteit Gelderse veulens in Ermelo

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 33487
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Hoge kwaliteit Gelderse veulens in Ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-07-21 18:03 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Trea Mulder -Dolsma met Jupiler S (Charmeur x Jetset-D). Foto: Marjo


De Nationale Dag van het Gelders Paard vond 24 juli plaats bij het KWPN-centrum in Ermelo. De jury was enthousiast over de kwaliteit van zowel de veulens als de driejarige merries en kon een fors aantal afvaardigen naar de KWPN Kampioenschappen. Robine Rona werd kampioen bij de veulens.

Als juryleden stonden in de baan Arie Hamoen en Jan Pen. Zij omschreven Robine Rona als volgt: “Een bijzonder mooi gemodelleerd veulen met een heel mooi lichaam en veel techniek in beweging. Het achterbeen is iets gebogen, maar ze gebruikte het zeer goed. In haar lopen toonde ze veel balans en takt.” De dochter van Jupiler S komt uit Joanne Rona, een voorlopig keurmerrie van Alexandro P. Als veulen was deze merrie nationaal kampioen. Ze is geboren uit preferente keurmerrie Rona (v.Factor). Als fokker en geregistreerde van Robine Rona staat te boek Jan Vonk uit Goudriaan. In 2019 benoemd tot Fokker van het Jaar Gelders Paard.

Goed partij
In de kampioenskeuring moest Robine Rona het opnemen tegen het beste hengstveulen, Royal Air. Deze zoon van Alexandro P gaf Robine Rona goed partij. “Een heel atletisch veulen met een fijn front. Zijn eerste optreden was erg sterk. Op stand zou hij wat meer lengte in de bovenlijn mogen hebben. In het lopen klom het merrieveulen er nog net nog iets meer in en dat gaf de doorslag. Wel allebei veulens die kunnen bewegen zoals wij graag zien voor een Gelders paard.” Royal Air komt uit keurmerrie Lione Air (v. Edmundo). In haar moederlijn komen we enkele Grand Prix-dressuurpaarden tegen. Hij is gefokt en staat geregistreerd bij P. Brand in Ridderkerk.

Zeven hengstveulens naar de NMK
Uit vijf sterke groepen hengstveulens werden er negen geselecteerd voor de finale. Zeven daarvan mogen nogmaals aantreden tijdens de KWPN Kampioenschappen op 13 augustus. De reservetitel in deze rubriek ging naar de kwaliteitsvolle palomino Romeo Kim, een rassige nakomeling van Edmundo uit keurmerrie Kimberley (v.Koss). Eveneens van f/g Jan Vonk uit Goudriaan. Als derde mocht opstellen de goed gemodelleerde en correct bewegende Ruysdael van Ruijnen. Deze zoon van Kardieno komt uit elite sportmerrie Jamila (Chippendale). Zij is op haar beurt een dochter van de preferente stermerrie Vodina (v.Elegant). Uit deze merrie werd in 2017 elitemerrie Ill Diva (v.Wilson) reservekampioen bij de oudere merries tijdens de Nationale Merriekeuring in Ermelo. Als vierde mocht opstellen de bij Ria Hekkert gefokte Repelsteeltje (v.Jupiler S). Hij staat geregistreerd bij C. Tolman in het Amerikaanse Spofford. Een goed ontwikkelde vos, die fijn kon bewegen maar qua lichaamsgebruik iets moest toegeven op zijn voorgangers. Zijn moeder is stermerrie Konstance (v.Alexandro P).

Jonge hengsten doen goed mee
Nummer vijf was de jongste deelnemer van het gezelschap. Dat speelde hem wel een beetje parten. De overige veulens in de ring waren al veel meer ontwikkeld. Toch viel de fraaie beentechniek van deze Rolex heel positief op. Rolex is een zoon van Mexpression uit de opvallende mooie Mirona (Hitmaker x Johnson) uit de moederlijn van Casaron. Hij is gefokt bij L.J. Jansen in Itterbeck. Als medefokker en geregistreerde staat te boek J.D. Jonker in Apeldoorn. Aansluiten mocht vervolgens op de zesde plaats de goed gemodelleerde Robby O2 (v.Mandienio) van f/g W.F. Oppersma uit Zandhuizen. In beweging zou hij net iets meer zelfhouding mogen hebben. Robby O2 is geboren uit keurmerrie Katy O (v.Alexandro P). Hekkensluiter voor wat betreft de KWPN Kampioenschappen was Rhonnie van f/g S.S. en P. Kempenaar uit Wetsens. De jury omschreef de zoon van Floris BS als een zeer goed in het Gelders type staand veulen, maar voor een hogere klassering had hij iets meer gedragen moeten lopen.

Hekkert-feestje
Ook de merrieveulens waren onderverdeeld in vijf groepen. Hiervan werden er zeven uitgenodigd voor de finale en verdienden er uiteindelijk vier de felbegeerde ticket voor de nationale kampioenschappen. Reservekampioen na Robine Rona werd Retro-Sinetty (v.Alexandro P). Een nog jong veulen, dat bewoog met veel kracht en show. Elitemerrie Sinetty (v.Cabochon) is succesvol uitgebracht in de Z2-dressuur. Ze komt uit Minetty (ster pref prest v.Zep), dezelfde moeder als van de KWPN-goedgekeurde Chablis. Retro-Sinetty is gefokt en staat geregistreerd bij Ria Hekkert uit Wijhe. Rosa-Amanda (v.Alexandro P) van haar broer Henk Hekkert mocht als derde opstellen. Een sterk gebouwd merrieveulen dat zeer goed in het Gelders type staat, maar in beweging meer bergop mocht gaan. Dat ze behoorlijk overbouwd was, speelde daarin natuurlijk ook een rol. Rosa-Amanda is een dochter van kampioenenmaker, de preferente stermerrie Amanda II (Farrington). Meerdere van haar dochters eindigden op de verschillende kampioenskeuringen bovenaan. Volle zus van Rosa-Amanda, Nina-Amanda werd reservekampioen in de rubriek driejarige merries. De laatste ticket voor de KWPN Kampioenschappen en de vierde plaats ging bij de merrieveulens naar Robinetty II (v.Henkie), eveneens van f/g Ria Hekkert uit Wijhe. Dit veulen bewoog op lichtvoetige wijze en waardeerde zich in beweging fors op. Als moeder staat op papier de voorlopig keurmerrie Zusinetty (v.Sam R).

Andere klassering
Arie besloot: “Veulens kunnen het ene moment bloedmooi zijn en super kunnen bewegen, maar als ze weer gaan groeien kan dat plaatje een maand later al weer heel anders zijn. Daarom zijn de kaarten voor de KWPN Kampioenschappen nog niet geschud en kan de klassering er daar weer heel anders uitzien. Dat houdt het spannend!”

In het bronartikel staat een fotoverslag.


Olympia96

Berichten: 2852
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Drenthe

Re: Hoge kwaliteit Gelderse veulens in Ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-21 11:03

De naam komt niet overeen met de ruiter op de foto :Y)

Verder: mooi verslag. Snap de reacties van het ontbreken van premies van sommige aanwezigen wel. Hoewel de laatste alinea ook goed te snappen is.

[HTT] [VOLG] Droomplek in Drenthe wordt paddock paradise
Girona (aka Floor) | Casaron (v. Ginus) X Garona keur (v. Proloog) | stoere Gelderse Ster & Sport vos | 2011 & Sporty (Haflinger x Westfaler) | 2008

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: kamsel, Ubermetrics, YvonneV en 6 bezoekers