Het nieuwe format Olympische Spelen uitgelegd

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8815
Geregistreerd: 20-04-16

Het nieuwe format Olympische Spelen uitgelegd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-21 19:57 Tip de Nieuwsredactie

Equnews.nl
Sport

Afbeelding
Tijdens de spelen in Tokio veranderen de formats
van de paardensport.
Foto: Wikimedia Commons


Het aftellen is officieel begonnen naar de Olympische Spelen in Tokyo. Er zijn echter heel wat wijzigingen in het format. Welke precies? Dat lijsten we graag voor je op. De Olympische formats kennen bij alle disciplines de nodige wijzigingen.

De meest opvallende is het verdwijnen van het streepresultaat in de landenwedstrijden. Bij iedere discipline (springen, dressuur, eventing, para dressuur) bestaat een team nog maar uit 3 combinaties en tellen ALLE resultaten mee voor het eindtotaal. Maar er zijn nog meer wijzigingen.

Dressuur
Een dressuurteam in Tokio bestaat dus uit 3 combinaties, maar er zal wel een 4de combinatie meereizen als reserve. Zaterdag 24 en zondag 25 juli rijden alle 60 geplaatste combinaties de Grand Prix. Dit gebeurt in groepen van 10, de groepen zijn ingedeeld op basis van de Olympic Ranking. De beste 2 combinaties uit iedere groep plaatsen zich direct voor de individuele finale aangevuld met de 6 hoogst scorende combinaties die dan nog niet geplaatst zijn.

De beste 8 landen na de Grand Prix plaatsen zich voor de teamfinale die wordt verreden over de Grand Prix Special. Alleen de resultaten uit de Grand Prix Special tellen daarbij mee voor de teammedailles. In de individuele finale – de Kür op muziek - mogen er 18 combinaties van start. Voor de verdeling van de individuele medailles telt alleen de score die wordt behaald in de Kür.

Springen
Bij het springen ook belangrijke wijzigingen in het format: De individuele wedstrijd vindt plaats vóór de landenwedstrijd en beide zijn afzonderlijke competities. 75 combinaties gaan van start in de individuele kwalificatie, daarvan mogen er 30 terugkomen voor de individuele finale. Deze individuele finale gaat over 1 ronde met barrage.

In de kwalificatie van de landenwedstrijd mogen 60 combinaties (20 landen) van start. De finale van de landenwedstrijd (10 gekwalificeerde teams) gaat over 1 ronde met barrage. Bij zowel de individuele finale als de teamfinale is de startvolgorde omgekeerd aan de uitslag van de kwalificatie. In beide finales starten de deelnemers op nul.

Ook bij het springen bestaat het team nog maar uit 3 combinaties. De 4de combinatie reist wel mee en kán ook zeker een actieve rol krijgen. Deze kan voorafgaand aan de kwalificatie van de landenwedstrijd 1 van de 3 startende ruiters uit de individuele wedstrijd vervangen.

Eventing
Bij de eventing betreft de grootste verandering de landenwedstrijd, maar Nederland heeft dit keer geen voltallig team aan de start staan en doet hier dus niet aan mee. Er zijn voor TeamNL maar 2 individuele startplaatsen beschikbaar bij de eventing. Bij het springen gaat het wel anders dan de ruiters gewend zijn. Alle combinaties die nog in de strijd zijn, rijden in de ochtend een parcours dat bepalend is voor de teamwedstrijd. De beste 25 uit het individuele klassement rijden vervolgens in de middag nog een parcours om de individuele prijzen te verdelen. In totaal verschijnen er 65 combinaties aan de start.


Lalala12468
Berichten: 107
Geregistreerd: 23-09-15

Re: Het nieuwe format Olympische Spelen uitgelegd

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-21 20:22

Op papier ben ik niet echt te spreken over de wijzigingen en dan met name het springen. Het is toch juist de uitdaging van een kampioenschap om meerdere parcoursen te moeten presteren? In plaats van twee dagen, twee rondes waarbij de tweede ronde weer bij 0 begint.. Het lijkt zo bijna een normale grote prijs waarbij iedereen olympisch kampioen kan worden met een goede dag. Het enige wat dit zou kunnen voorkomen is een flink pittig parcours, maar of dat nou fair is, is maar de vraag.
En dan is de teamfinale ook nog eens na de indivuele medailles, die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben zo..
Ook de extra spring ronde bij de eventing lijkt me volstrekt onnodig.

Het enige waar ik wel over te spreken ben is het inzetten van een reserve voor de teamfinale of kwalificatie. De rest van de wijzigingen lijken me niet bevorderlijk voor het welzijn van de paarden..

bigone

Berichten: 30788
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Het nieuwe format Olympische Spelen uitgelegd

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-21 20:25

Wanneer het streep resultaat in de disciplines dressuur en springen weg valt kun je nog wel eens heel onverwachte uitslagen krijgen. We zullen het zien.

It is impossible to make people understand their ignorance, for it requires knowledge to perceive it. Jeremy Taylor.

Lalala12468
Berichten: 107
Geregistreerd: 23-09-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-21 21:08

bigone schreef:
Wanneer het streep resultaat in de disciplines dressuur en springen weg valt kun je nog wel eens heel onverwachte uitslagen krijgen. We zullen het zien.


Ik ben eigenlijk vooral benieuwd van het effect van het ontbreken van een streepresultaat bij de eventing. Aangezien er genoeg in de XC de finish niet halen. Het team krijgt dan blijkbaar 200 strafpunten.
Dat zou het klassement meteen flink op de kop gooien.

Bij het springen heb je wel het voordeel dat het niet bij de voorlaatste combinatie van het team al gedaan is. Het houdt de spanning er waarschijnlijk flink in.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ElineR, gerlienke, Jimbo, Maaike_Ma, majemalo, marmir, nafkedemi, Thrive, xxpetraxx en 15 bezoekers