Kan Duitsland voor de 14e keer Olympisch goud winnen?

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8815
Geregistreerd: 20-04-16

Kan Duitsland voor de 14e keer Olympisch goud winnen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-21 16:24 Tip de Nieuwsredactie

*persbericht FEI / KNHS
Sport

Afbeelding
Isabell Werth met Bella Rose tijdens het EK Dressuur in Rotterdam.
Foto door aniek1985

Duitsland is recordhouder in de dressuur. Sinds de team competitie in 1928 in Amsterdam is geïntroduceerd, waar Duitsland goud won, Zweden zilver en Nederland brons, heeft Duitsland 13 van de 20 Olympische team wedstrijden gewonnen. Het lijkt er erg op dat de 14e overwinning ook dichtbij is.

Sinds de Spelen van Los Angeles in 1984 heeft Duitsland alle teamwedstrijden gewonnen, behalve de Zomerspelen van Londen in 2012. Daar was de overwinning voor Groot-Brittannië. Ondanks alle verstoringen de afgelopen 18 maanden, met de wereldwijde coronapandemie en het Rhino virus op het Europese vasteland, is het Duitse team met sterke deelnemers gearriveerd in Tokio.

Het Duitse team wordt aangevoerd door Isabell Werth met de merrie Bella Rose. De combinatie staat momenteel op de eerste positie op de wereldranglijst dressuur. De amazone zal worden vergezeld door de nummers twee en vier van de wereldranglijst, Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB en Dorothee Schneider met Showtime FRH. Met Helen Langehanenberg en haar merrie Annabelle als reservecombinatie lijken ze onverslaanbaar.

Hoe dan ook, het nieuwe drie ruiters per land format - wat dit jaar voor het eerst geïntroduceerd wordt - kan van grote invloed zijn. Als een ruiter een mindere dag heeft kan het heel anders uitpakken, aangezien elke rit mee telt.

Dynamisch duo
Op de Olympische Spelen van Rio pakte Groot-Brittannië het zilver en de Verenigde Staten brons. En deze keer sturen de Britten opnieuw het dynamische duo Charlotte Dujardin en Carl Hester, maar beide met relatief onervaren paarden.

Afbeelding
Alan Davies maakt Gio klaar voor het transport naar Tokio. Foto: © FEI/Leanjo de Koster

Dujardin's beslissing om de 10-jarige Gio mee te nemen in plaats van de ervaren 12-jarige merrie Mount St John Freestyle kwam als een verrassing. Maar de amazone, wiens recordbrekende samenwerking met de nu gepensioneerde Valegro heeft bijgedragen aan het populair maken van deze sport, zal altijd zeer competitief zijn. Charlotte zal worden bijgestaan door Carl Hester met En Vogue en Charlotte Fry met Everdale.

Edward Gal met Total US en Hans Peter Minderhoud met Glock's Dreamboy voeren het Nederlandse team aan. Patrik Kittel met Well Done de la Roche voert Zweden aan en Steffen Peters is met Suppenkasper een sterke combinatie voor het Amerikaanse team. Ondertussen zal het Belgische team een stukje Olympische geschiedenis schrijven, het is na 1928 de tweede keer dat het Belgische dressuurteam deelneemt aan de Olympische Spelen.

Afbeelding
Edward Gal met Glock's Total US op het CHIO Rotterdam eerder deze maand. Foto door Marjo

Als het gaat om de individuele eer zijn alle ogen gericht op de Deense amazone Cathrine Dufour en haar paard Bohemian. De combinatie wist dit seizoen al twee keer te winnen van Werth en Von Bredow-Werndl.

Maar afgelopen januari toen het ondanks de coronapandemie lukte om de wereldbekerwedstrijd in Salzburg door te laten gaan, was het Von Bredow-Werndl met Dalera BB die liet zien heel erg gegroeid te zijn als combinatie en sindsdien alleen maar beter wordt. Nu lijkt dit duo een echte kandidaat in de strijd om de individuele medailles.

Afbeelding
Jessica Von Bredow-Werndl met Dalera BB in Salzburg. Foto: © FEI/Łukasz Kowalski

Blikvanger
Op de Olympische Spelen zijn de blikvangers vaak minder voor de hand liggend. De Australische amazone Mary Hanna, wiens paard Calanta als eerste arriveerde bij het stallencomplex in Baji Koen eerder deze week, is zo'n voorbeeld. De 66-jarige amazone doet voor de zesde keer mee aan de Olympische Spelen. Afgezien van de Spelen van Peking in 2008 maakt ze sinds 1996 deel uit van het Australische Olympische dressuurteam en dat is een behoorlijke prestatie.

De laatste keer dat de Olympische Spelen in Tokio in 1964 werden gehouden, was Baji Koen de locatie voor de dressuur, wat toen een heel andere sport was als tegenwoordig. In de Grand Prix werden de scores bekend gemaakt na elke rit, en na de rit - die werd gefilmd en vervolgens overgedragen aan de juryleden Frantisek Jandl, Gustaf Nyblaeus en Georges Margot - moest het publiek, de teams en de media twee uur wachten voordat de definitieve resultaten werden bekend gemaakt.

Hoe het zal verlopen
Zaterdag 24 en zondag 25 juli rijden alle 60 geplaatste combinaties de Grand Prix. Dit gebeurt in groepen van 10, de groepen zijn ingedeeld op basis van de Olympic Ranking. De beste twee combinaties uit iedere groep plaatsen zich direct voor de Individuele finale aangevuld met de zes hoogst scorende combinaties die dan nog niet geplaatst zijn.
De beste acht landen na de Grand Prix plaatsen zich voor de teamfinale die wordt verreden over de Grand Prix Special. Alleen de resultaten uit de Grand Prix Special tellen daarbij mee voor de teammedailles.
In de individuele finale – de Kür op muziek - mogen er 18 combinaties van start. Voor de verdeling van de individuele medailles telt alleen de score die wordt behaald in de Kür.

Gedurende de periode tussen de Grand Prix en tot twee uur voor de start van de Grand Prix Special, mag de bondscoach een combinatie vervangen. De vervangende combinatie mag echter niet deelnemen aan de kür op muziek.

Feiten
 • 30 landen
 • 15 teams
 • 15 landen worden vertegenwoordigd door individuele deelnemers
 • 60 paard / ruiter combinaties
 • Duitsland verdedigd de kampioenstitel en gaat dit jaar op jacht naar een 14e Olympische dressuur team overwinning
 • In de geschiedenis van de Olympische paardensport dressuur, die teruggaat tot 1912, is Duitsland al lange tijd het dominante land, met 13 teamtitels en zeven individuele titels
 • De verdedigende individuele kampioen is Charlotte Dujardin uit Groot-Brittannië, die dubbel goud won met Valegro in Londen 2012 en individueel goud op de Olympische Spelen van Rio 2016
 • Dujardin en Valegro vestigden consequent wereldrecords tijdens hun spectaculaire carrière samen en hebben alle drie de wereldrecords in de dressuur (FEI Grand Prix, FEI Grand Prix Special en FEI Grand Prix Freestyle) op hun naam staan
 • Op de London International Horse Show in 2014 vestigden ze het Grand Prix-record op 87,460%, en op hetzelfde evenement plaatsten ze een nieuw Freestyle World Record toen ze 94,300% behaalden.
 • De Grand Prix Special-record score van 88,022%, die ze in 2012 in Hagen (GER) behaalden, is nog nooit verslagen
 • De Duitse Isabell Werth (51) zal deelnemen aan haar zesde Olympische Spelen. De atleet met de meeste medailles in de geschiedenis van de paardensport. Ze heeft 10 Olympische medailles in haar prijzenkast en zes daarvan zijn goud, de eerste uitgereikt in Barcelona (ESP) in 1992 en de laatste in Rio de Janeiro (BRA) in 2016
 • In Rio overtrof Werth het record van de Nederlandse Anky van Grunsven, die negen Olympische medailles verzamelde tijdens haar spectaculaire carrière
 • In het zadel van Gigolo, claimde Werth individueel goud in Atlanta (VS) in 1996 en ze is een viervoudig individuele zilveren medaillewinnaar
 • Caroline Chew, 27, wordt de eerste Singaporees die deelneemt aan de paardensport tijdens de Olympische Spelen

De teams:
 • Australië: Mary Hanna (Calanta), Kelly Layne (Samhitas), Simone Pearce (Destano)
 • België: Laurence Roos (Fil Rouge), Domien Michiels (Intermezzo van het Meerdaalhof), Larissa Pauluis (Flambeau). Reserve: Alexa Fairchild (Dabanos D’O4)
 • Canada: Brittany Fraser-Beaulieu (All In), Lindsay Kellock (Sebastien), Chris von Martels (Eclips). Reserve: Naima Moreira Laliberte (Statesman)
 • Denemarken: Cathrine Dufour (Bohemian), Carina Kassae Krüt (Heiline’s Danciera), Nanna Skodborg Merrald (Zack). Reserve: Charlotte Heering (Bufranco)
 • Duitsland: Isabell Werth (Bella Rose 2), Jessica von Bredow-Werndl (TSF Dalera BB), Dorothee Schneider (Showtime FRH). Reserve: Helen Langehanenberg (Annabelle 110)
 • Frankrijk: Alexandre Ayache (Zo What), Morgan Barbancon (Sir Donnerhall ll OLD), Maxime Collard (Cupido PB). Reserve: Isabelle Pinto (Hot Chocolat VD Kwaplas)
 • Groot-Brittannië: Charlotte Dujardin (Gio), Charlotte Fry (Everdale), Carl Hester (En Vogue). Reserve: Gareth Hughes (Sintano van Hof Olympia)
 • Japan: Kazuki Sado (Ludwig Der Sonnenkoenig 2), Shingo Hayashi (Scolari 4), Hiroyuki Kitahara (Huracan 10). Reserve: Masanao Taahashi (Rubicon)
 • Nederland: Marlies Van Baalen (Go Legend), Edward Gal (Total US), Hans Peter Minderhoud (Dream Boy). Reserve: Dinja van Liere (Haute Couture)
 • Oostenrijk: Florian Bacher (Fidertraum), Victoria Max-Theurer (Abegglen NRW), Christian Schumach (Te Quiero SF)
 • Portugal: Joao Miguel Torrao (Equador), Maria Caetano (Fenix de Tineo), Rodrigo Torres (Foqoso). Reserve: Carlos Pinro (Sultao Menezes)
 • Rusland: Inessa Merkulova (Mister X), Tatyana Kosterina (Diavolessa VA), Aleksandra Maksakova (Bojengels). Reserve: Maria Shuvalova (Famous Cross)
 • Spanje: Beatriz Ferrer-Salat (Elegance), Severo Jurado Lopez (Fendi T), Jose Antonio Garcia Mena (Sorento 15). Reserve: Jose Antonio Garcia Mena (Divina Royal)
 • Verenigde Staten: Adrienne Lyle (Salvino), Steffen Peters (Suppenkasper), Sabine Schut-Kery (Sanceo). Reserve: Nick Wagman (Don John)
 • Zweden: Patrik Kittel (Well Done De La Roche CHF), Therese Nilshagen (Dante Weltino OLD), Juliette Ramel (Buriel KH). Reserve: Antonia Ramel (Brother de Jeu)

Individuele deelnemers
 • Brazilië: Joao Victor Marcari Oliva (Escorial)
 • Chili: Virginia Yarur (Ronaldo)
 • Dominicaanse Republiek: Yvonne Losos de Muniz (Aquamarijn)
 • Estland: Dina Ellermann (Donna Anna)
 • Finland: Henri Ruoste (Kontestro DB)
 • Ierland: Heike Holstein (Sambuca)
 • Italië: Francesco Zaza (Wispering Romance)
 • Korea: Dong Seon Kim (Belstaff)
 • Luxemburg: Nicolas Wagner Ehlinger (Quater Back Junior FRH)
 • Marokko: Yessin Rahmouni (All At Once)
 • Mexico: Martha Fernanda Del Valle Quirarte (Beduino Lam)
 • Oekraïne: Inna Logutenkova (Fleraro)
 • Singapore: Caroline Chew (Tribiani)
 • Zwitserland: Estelle Wettstein (West Side Story OLD)
 • Zuid-Afrika: Tanya Seymour (Ramoneur 6)
Laatst bijgewerkt door aniek1985 op 20-07-21 22:34, in het totaal 5 keer bewerkt
Reden: Bericht aangepast, spelfoutjes eruit gehaald.


Suzanne F.

Berichten: 38369
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 16:53

Leuk artikel maar er zitten best wat spelfouten in.

Ik denk dat Duitsland er weer terecht met het goud vandoor gaat. De strijd om zilver of brons is nog niet gestreden.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Lalala12468
Berichten: 107
Geregistreerd: 23-09-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 17:44

Het format van de dressuur zoals hier beschreven is klopt niet helemaal.
Alleen de grand prix is een kwalificatie voor de kür. Hierbij gaan er 2 van elke groep door naar de kür en daarnaast nog de 6 hoogst scorende combinaties.
De special wordt alleen gereden als 'finale' voor de teams, die komen hier alleen aan start. De waarschijnlijk (schatting) 1 á 2 combinaties, die alleen individueel aan start komen, die zich geplaatst hebben voor de kür rijden dus geen special.

Spenk
Berichten: 16238
Geregistreerd: 30-08-05

Re: Kan Duitsland voor de 14e keer Olympisch goud winnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 17:59

Nederland had ik rio ook zeker geen brons hoor... Dat was Amerika. Nederland was 4e.

aniek1985
Lid Nieuwsredactie Fotograaf

Berichten: 9150
Geregistreerd: 18-05-05
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 18:18

Ik heb de info over het format even aangepast met de info van de KNHS.

Spenk schreef:
Nederland had ik rio ook zeker geen brons hoor... Dat was Amerika. Nederland was 4e.

Scherp, deze is ook aangepast.

vur

Berichten: 3906
Geregistreerd: 16-11-08
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Kan Duitsland voor de 14e keer Olympisch goud winnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 18:45

En sinds wanneer rijdt Inessa Merkulova voor China? Zij rijdt toch voor Rusland?

In der Ruhe liegt die Kraft.

Lalala12468
Berichten: 107
Geregistreerd: 23-09-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 19:49

Ik neem aan dat dat een foutje is door het hele gedoe rondom doping en Rusland.
Bij de Russen staat als land 'ROC', wat staat voor het Russisch olympisch comité. En als je 'landcode ROC' opzoekt op google dan vind je republiek China.

Wel een grappig en begrijpelijk foutje :')

Aranel
Berichten: 19828
Geregistreerd: 09-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 20:23

Bij Spanje is de reserve combinatie iemand die ook al gekwalificeerd is met een ander paard. Dat mag dus gewoon? Wist ik niet :D

Anyway, de kans op Nederlandse medailles is 0 met de Hollandse rijstijl die de afgevaardigde combinaties toepassen. Hopelijk kijken ze even de kunst goed af bij Duitsland (haat het om dit toe te geven) en Engeland.

plutolover

Berichten: 10460
Geregistreerd: 30-07-04

Re: Kan Duitsland voor de 14e keer Olympisch goud winnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 21:43

Kan je dit ergens volgen?

Instructrice grondwerk (academische rijkunst, dressuurmatig trainen vanaf de grond.
https://www.paarddansmetmij.nl
Elke week een nieuwe video op mijn youtube kanaal.
https://www.youtube.com/c/HaflingersStanleyMaximus

aniek1985
Lid Nieuwsredactie Fotograaf

Berichten: 9150
Geregistreerd: 18-05-05
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 22:36

Lalala12468 schreef:
Ik neem aan dat dat een foutje is door het hele gedoe rondom doping en Rusland.
Bij de Russen staat als land 'ROC', wat staat voor het Russisch olympisch comité. En als je 'landcode ROC' opzoekt op google dan vind je republiek China.

Wel een grappig en begrijpelijk foutje :')

Sorry, exact dit inderdaad :+. Het is inmiddels aangepast :j

Aranel schreef:
Bij Spanje is de reserve combinatie iemand die ook al gekwalificeerd is met een ander paard. Dat mag dus gewoon? Wist ik niet :D

Hier staat iets meer over het Spaanse team: [VN] Claudio Castilla Ruiz trekt Alcaide terug voor deelname OS
Citaat:
Spanje neemt geen reserve ruiter mee, wel neemt Garcia Mena zijn merrie Divina Royal mee als reserve paard.

Tigra_
Berichten: 12860
Geregistreerd: 31-03-08
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-21 23:09

Aranel schreef:
Bij Spanje is de reserve combinatie iemand die ook al gekwalificeerd is met een ander paard. Dat mag dus gewoon? Wist ik niet :D

Anyway, de kans op Nederlandse medailles is 0 met de Hollandse rijstijl die de afgevaardigde combinaties toepassen. Hopelijk kijken ze even de kunst goed af bij Duitsland (haat het om dit toe te geven) en Engeland.


Ik hoop het wel. Zou een behoorlijke schande zijn als ze hoog eindigen.

Als het paard waar je van af valt een goed paard is,
dan is die val de moeite waard.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Gucci_, Jimbo, lique68, marmir, nouklime, paardje2013, Rosje8, roxiie, sorbetje, suus_toes en 14 bezoekers