Algemeen

Pijpkousen. Foto: Amanda
Een team van de Middle Tennessee State University, in Murfreesboro heeeft onderzoek gedaan of peesbeschermers en bandages zorgen voor oververhitting van de pezen bij paarden.
Zij deden dit door de temperatuur van de onderbenen te meten met peesbeschermers, bandages en "blote" onderbenen.
Afgestudeerd student Luke Brock presenteerde de studieresultaten op het virtuele symposium 2021 van de Equine Science Society.
Brock legde eerst uit hoe het onderbeen van een paard zichzelf koel houdt.
"Het blote onderbeen is zeer efficiënt en aerodynamisch. Er zijn geen spieren onder de knie of het spronggewricht", vertelde hij. "Het onderbeen koelt zichzelf op dezelfde manier af als een ventilator onze huid afkoelt, waardoor die warmte van het huidoppervlak wordt weggenomen."
Wanneer je een peesbeschermer of bandage op het been aanbrengt, ontstaat er een micro-omgeving tussen het materiaal en het been dat een isolerende werking heeft. De snelheid van warmteafvoer hangt af van factoren zoals de doorlaatbaarheid van het materiaal, het ontwerp en de toepassing van beenbescherming, de warmte die tijdens het sporten wordt geproduceerd, de omgevingstemperatuur en vochtigheid en de snelheid van de uitwisseling van omgevingslucht.
Dit isolerende effect kan schadelijk zijn voor de onderliggende oppervlakkige buigpees, die een hogere kerntemperatuur heeft dan de huid en hypovasculair is (hij verliest heel weinig warmte via de bloedbaan).
"Dus convectiekoeling is uiterst belangrijk bij het koelen van die pees", zei Brock.
Zes soorten beenbescherming vergeleken
In hun onderzoek hebben de onderzoekers zes gezonde volwassen paarden gebruikt om tijdens het sporten beenbeschermers of bandages te dragen:
- Een traditionele neopreen beschermer;
- Een geperforeerde neopreen beschermer;
- Een neopreen beschermer gemaakt van Stomatex;
- Een cross country beenbeschermer
- Een elastische bandage
- Een fleece bandage
De uitkomsten
De temperatuur van het blote been was het laagst.
Alle beenbeschermers gaven op alle tijdstippen een hogere beentemperatuur dan het blote been.
De fleece bandage had de hoogste temperatuur en vochtigheid.
Geen van de benen met bescherming keerde terug naar de basistemperatuur en vochtigheid na de herstelperiode van 180 minuten.
De benen met beenbescherming bereikten temperaturen die de peescellen negatief beïnvloeden.
"De resultaten ondersteunen de hypothese dat convectiekoeling wordt belemmerd door beenbeschermers enbandages tijdens het sporten," zei Brock. “Het hyperthermische effect dat beenbeschermers en bandages creëren, veroorzaakt chronische microschade aan de pees.”
Soorten beenbescherming en besluitvorming
Hoewel de temperatuur- en vochtigheidsverschillen tussen de beschermers die in het onderzoek werden gebruikt niet significant verschilden, merkte Brock enkele ontwerpverschillen op die hun koelvermogen zouden kunnen beïnvloeden.
"De alternatieve beenbeschermer gemaakt van Stomatex-materiaal met het bubbelontwerp was koeler (dan de andere beschermers), maar hij zat ook losser, dus dat kan een effect hebben gehad," zei hij.
Het team merkte geen verschillen op tussen de geperforeerde beenbeschermer en de traditionele beenbeschermer.
“De cross country beschermers hadden een innovatief honingraatontwerp aan de buitenkant en leken echt goed te zijn voor bescherming tegen trauma's, maar waren zwaar gewatteerd en gelaagd aan de binnenkant, wat misschien niet nodig was en mogelijk heeft bijgedragen aan het vasthouden van warmte van die bescherming ," hij legde uit.
"De fleece bandage was numeriek de heetste beenbescherming in dit onderzoek" voegde hij eraan toe.
Concluderend zei Brock dat het toepassen van beenbescherming tijdens het sporten een risico versus veiligheidssituatie blijft. Bij het nemen van beslissingen over beenbescherming zei hij te overwegen:
- De omgevingscondities.
- De intensiteit van de werkdruk.
- De bewegingen van uw paard (bijvoorbeeld of zijn voeten en benen de neiging hebben om elkaar te hinderen).
- Ontwerp en materialen van bescherming en bandage.
"De beste manier om je paarden te beschermen, is door de beenbescherming zo snel mogelijk te verwijderen en de benen vervolgens koud af te spuiten," zei hij.