Bokt.nl • Centrale keuring Jong KWPN
Pagina 1 van de 1

Centrale keuring Jong KWPN

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-06-21 21:48
door Nieuwsredactie
KWPN.nl
Fokkerij

Afbeelding
Governor, hier onder Adelinde Cornelissen in 2019, is de vader van
Key West LGC, een van de beste merries van de Centrale Keuring
van het Jong KWPN.
Foto: Marjo


Onder stralende weersomstandigheden vond zaterdag bij het KWPN-centrum in Ermelo de keuring van Jong KWPN plaats. De organisatie was prima voor elkaar en er werd alle tijd genomen om de paarden te laten wennen aan de entourage. Zeventien paarden waren opgegeven voor deze keuring.

Muriël Koelen is momenteel voorzitter van Jong KWPN. Zij kent het klappen van de keuringszweep, want ze was ruim vier jaar werkzaam voor het KWPN en op bijna alle evenementen te vinden. Paarden zijn niet langer haar werk, maar nog wel steeds haar hobby. Het leiding geven aan deze enthousiaste club jonge fokkers in spé gaat haar goed af, want met een aantal actieve vrijwilligers werd de kooi in no time zowel opgezet als afgebroken aan het einde van de dag. Er was nog maar een bescheiden hoeveelheid toeschouwers en nog voorzien van mondkapjes, maar na een lang en voor velen saai coronajaar lijkt er nu meer licht en lucht te komen en er heerste een verwachtingsvolle sfeer. Petro Trommelen en Henk Dirksen waren aanwezig als juryteam. De laatste verwoordde de mening van alle aanwezigen door te zeggen, hoe blij hij was dat het keuringsseizoen weer op gang lijkt te komen, met meer publiek en sfeer. Dit juryteam beoordeelde zowel de spring- als de dressuurpaarden, waarbij Henk zorgde voor een toelichting. Alle paarden werden in de ring voorgesteld aan de jury door leden van Jong KWPN.

Centrale Keuring
Meteen na de stamboekkeuring Jong KWPN vond de Centrale Keuring plaats. Henk: “Een stamboekkeuring moet worden gezien als een infokeuring. De informatie die dan verkregen wordt, kan gebruikt worden in bijvoorbeeld het maken van een hengstenkeuze voor de betreffende merrie. Tijdens de Centrale Keuring kunnen de betere merries voorlopig keur dan wel keur of elite worden, waarbij ook mee wordt genomen of ze al een verrichting of iets in de sport hebben gedaan.” Eerder die ochtend waren drie springmerries al bevorderd tot ster. De enige ruin in het gezelschap was Never Forget (Hanley uit Dreamer keur van Quasimodo), f/g J. Wensink uit Hall en in de baan samen met Manon Wensink. “Een sterk gebouwd paard met voldoende bloeduitstraling. Hij galoppeerde lichtvoetig en goed in balans. Op de sprong toonde hij ruim voldoende vermogen, maar zou vandaag een fractie meer instelling hebben kunnen tonen”. Never Forget werd ster, maar kreeg geen uitnodiging voor het CK wat immers alleen bedoeld is voor merries.

Stermerries
De drie stermerries kwamen terug voor de Centrale Keuring voor graadverhoging en daarbij voegde zich Magic-Roos, een dochter van Malibu TN met als moeder de D-OC, EPTM, sport- en elitemerrie Wilderoos (v.Burggraaf). Zowel geregistreerd bij, als gefokt en voorgesteld door Angela van Lies uit Holten. “Met haar 165 m een voldoende ontwikkelde merrie, maar die even wat lengte in haar lichaam mist en daarom niet in graad wordt verhoogd”. Hetzelfde gold voor Just A Girl Like Lady (Up to Date uit elite sportmerrie Lady Like van Nimmerdor), gefokt bij R. Bouwkamp te Veeningen en voorgesteld door Anna Akse uit Stuifzand. De schimmelmerrie wordt uitgebracht in dressuur, springen en eventing. “Een voldoende ontwikkelde merrie, die goed in het rechthoeksmodel staat, maar haar achterbeen is iets lang en ze valt even weg achter de schoft. Stappen doet ze wat wisselend, draven doet ze ruim en in balans, maar zou daarbij wat meer souplesse kunnen laten zien. Springen deed ze op een positieve manier, waarbij ze vermogen en overzicht liet zien en tevens voorzichtig was. Deze keer zit graadverhoging er niet in, maar ik zou deze merrie zeker een keer voorstellen in een IBOP en haar tegelijkertijd nog een keer laten beoordelen.” De derde deelnemer Wondersteen (v.Revenge W) zij komt uit prestatiemerrie Friedel (v.Armstrong). De bruine merrie is gefokt en staat geregistreerd bij J.A. van Hout in Bergen en verscheen in de baan aan de hand van Colette van Hout. “Deze achttienjarige aansprekende merrie is royaal ontwikkeld, heeft een mooie voorhand en een goed gevormde croupe. Ze heeft eerder al een IBOP afgelegd. Hierin liet ze een goede instelling zien en scoorde een acht voor vermogen. Deze merrie werd dan ook keur. Ik adviseer om zo meteen van deze merrie ook wat haar te laten trekken voor D-OC, dan kan ze ook nog maar zo elite worden. Het hoogst haalbare op dit gebied.”

Beste springpaard
Veel indruk maakte Havanne van de Noordheuvel. Deze als veulen als Belgisch geregistreerde dochter van Verdi TN uit Philadelphia Z (v.Papillon Rouge) heeft zich al volop in de sport bewezen. Zij werd voorgesteld door Lynn Eggink van Jong KWPN. Henk: “Sport is een heel belangrijk fokdoel van de KWPN. Deze merrie is uitgebracht in het Z-springen en heeft daarin 10 winstpunten. Dat zegt iets over haar instelling. Ze zou met haar 161m iets meer maat en formaat mogen hebben, maar het is een aansprekende merrie met veel bloeduitstraling en een heel correct en hard gesteld fundament. Ze heeft een mooie afstamming; Verdi heeft zich natuurlijk al ruimschoots bewezen en Papillon Rouge heeft veel betekend voor de Franse fokkerij en indirect ook voor de Nederlandse.” Havanne van de Noordheuvel werd niet alleen meteen keur, maar tevens door Jong KWPN benoemd tot beste springpaard van de dag.

Gouden hart
Twee jaar geleden stopte de nu twintigjarige Lynn Eggink bij de pony’s en wilde ze doorgaan bij de paarden. Voor dat doel werd de toen elfjarige Havanne van de Noordheuvel aangeschaft. Inmiddels brengt Lynn haar uit in de klasse Z-springen en heeft het duo hierin al de nodige winstpunten. “Ze is een geweldig paard met een topkarakter. Ze heeft een gouden en groot hart, denkt mee in het parcours en brengt me altijd naar de overkant. Een fijner paard had ik me niet kunnen wensen. Ze heeft al een keer een veulen gehad en omdat ze niet meer zo jong is, denk ik dat we haar volgend jaar laten dekken, want ik wil natuurlijk heel graag een veulen van haar! Samen met mijn vader ben ik al op zoek naar een passende hengst. Deze zou wat formaat en vermogen kunnen toevoegen en dan wordt een ideaal paard.”

Dressuurpaarden
Alle dressuurpaarden werden opgenomen in het stamboek. Van de zes driejarigen voor de stamboekkeuring werd Nadine (Jarville x Stuurboord) in overleg met de eigenaresse en de inspecteur Gelders paard door verwezen naar de fokrichting Gelders Paard, waar dit paard beter bij lijkt te passen. Als enige van de driejarige merries kreeg Nova-Lien (Painted Black uit D-OC elitemerrie Idolien van Davino VOD) het sterpredicaat en tevens een uitnodiging voor de Centrale Keuring. De zwartbruine is gefokt en staat geregistreerd bij H.G. Broekhuizen in Werkhoven. Ze werd aansprekend gedemonstreerd door Jong KWPN-lid Kyara Kafoe. Henk: “Een merrie met veel maat en formaat, sterk bespierd met een mooie schoft- en schouderpartij. Met een goede croupevorm en een correct gesteld fundament. In de zuivere en actieve beweging veel kracht vanuit het achterbeen, waarbij ze soms iets meer lichaamsgebruik zo mogen tonen.” De goed ontwikkelde en sterk bewegende Nova-Lien scoorde voor haar exterieur en beweging 75. Haar bijzonder goede stap leverde 85 punten op. Kersverse stermerrie Kyra van de Gathe verscheen ook in de baan. Deze dochter van Glock’s Toto JR komt uit een Apache-moeder, Go Chique en dat is op haar beurt een dochter van elitemerrie Zonique die ooit reservekampioen was op de NMK. Kyra van de Gathe is gefokt op stoeterij De Gathe BV in Vaassen en staat geregistreerd bij Jorien Walraven in Doorn, die haar ook aan de jury voorstelde. De mooie voorhand en goede houding van de merrie werden heel positief beoordeeld. Met een score van 70 voor exterieur en 75 voor beweging bleef zij ster, maar haar voorbrenger kreeg wel het advies mee om de merrie op te leiden, een IBOP af te laten leggen en haar daar aansluitend nog een keer te laten beoordelen.

Key West LGC
Hekkensluiter van de dag in de Centrale Keuring was Key West LGC, een stermerrie van Governor uit Cover Girl (v.Flemmingh), gefokt door Patrick ter Wee uit Bovenkarspel en gepresenteerd door Leonie Kristel-Ooteman. Zij was eerder al stermerrie geworden en kwam nu voor graadverhoging. Deze opzet lukte. “Deze merrie heeft al een goede IBOP afgelegd, met daarin een 8 voor haar stap, en is al uitgebracht in de sport. Ondanks dat er vanwege corona weinig wedstrijden zijn geweest, heeft ze al 11 winstpunten in de klasse M2. Een merrie met een edel hoofd met een mooi oog erin, een sterke bovenlijn en een correct gesteld fundament. We bevorderen de merrie naar keur, maar omdat ze ook al D-OC is, is ze nu meteen een elitemerrie. Een heel mooi einde van deze dag, waarin we een aantal opvallende paarden hebben gezien en weer hebben kunnen genieten van een keuring. Bedankt organisatie en begeleiders, jullie hebben vandaag heel goed werk gedaan.” Vanwege de coronamaatregelen werden de paarden niet geplaatst, maar Nova-Lien werd uitgeroepen als beste driejarige en Key West LCG als beste oudere merrie.

Nooit spijt
Guus Kristel en Leonie Kristel-Ooteman runnen samen stal Westfrisia in Bovenkarspel. Hun compagnon Patrick ter Wee van Legacy Stables staat als fokker te boek van Key West LGC, maar Leonie Kristel-Ooteman is de bedenker van de fokcombinaties: “We kiezen graag voor een jonge hengst waar we veel van verwachten en proberen zo de andere fokkers voor te zijn. Als dat goed uitpakt, heb je als een van de eersten een apart veulen. Dat vond ik vanaf dag één van Key West LGC en daarom heb ik haar als anderhalfjarige gekocht. Ik dacht, als volwassen paard is er vast veel belangstelling voor haar en wordt ze alleen maar duurder. Van die aankoop heb ik nooit spijt gehad, want ze is een ideaal paard, op het wedstrijdterrein maar ook tijdens een buitenrit. Ze is door alle dressuurklassen gevlogen en binnenkort start ik met haar in de Z1. Ze is nuchter, maar wel zo ijverig dat je haar soms tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Natuurlijk wil ik ooit een veulentje van haar, maar ik heb nu zoveel plezier van haar dat ik het zonde vind om haar nu al te laten dekken. Eerst nog maar genieten met elkaar!”