Regionale keuringen het Groninger Paard

Moderators: EvelijnS, Essie73, xingridx, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8631
Geregistreerd: 20-04-16

Regionale keuringen het Groninger Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-21 22:14 Tip de Nieuwsredactie

Persbericht Stichting Het Groninger Paard
Fokkerij

Afbeelding
Een Groninger Paard tijdens een keuring. Foto: Stichting Het Groninger Paard


Na een jaar zonder regionale keuringen van Stamboek het Groninger Paard staan er dit jaar weer meerdere keuringen op de planning waar Groningermerries-, ruinen en veulens hun beste beentje voor kunnen gaan zetten voor een goede beoordeling.

Daarnaast is er door versoepeling van de Corona maatregelen meer mogelijk en dus is er op de keuringen ook ruimte voor zadel- en showrubrieken en demonstraties. Zo maken we er per regio een heuse ‘Dag van het Groninger Paard’ van! Hierbij is publiek welkom, dus het bestuur wil elke geïnteresseerde (Groninger)paardenliefhebber uitnodigen om dit bijzondere ras te komen bewonderen.

De keuringen zullen op onderstaande data plaatsvinden op de volgende locaties:
Keuring regio West op 26 juni in Wijdewormer
Keuring regio Midden op 3 juli in Wenum Wiesel
Keuring regio Zuid op 10 juli in Wouwse Plantage
Keuring regio Noord op 17 juli in Tolbert

Op de regionale keuringen is er ruimte voor stamboekopname en het keuren van stamboekpaarden. Stamboekopname is voor Groningers vanaf drie jaar. Het paard wordt dan gemeten (stokmaat-borstomvang-pijpomvang), lineair gescoord en beoordeeld in stap en draf op harde bodem. Voor de eindbeoordeling van een paard telt ook de keuring in de ring mee. De paarden die al in het stamboek zijn opgenomen worden ingedeeld in verschillende rubrieken, waaronder stermerries, modelmerries, stamboekmerries en stamboekruinen. Ook veulens worden voorgesteld en beoordeeld.

Betrouwbaar, nuchter en veelzijdig: dat is het Groninger paard. Het Groninger paard heeft een rustig karakter en is voor alles inzetbaar. Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met drie goede basisgangen: de stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch er is sprake van een voldoende goede galop. Groninger paarden kunnen langdurig grote werkprestaties leveren en hebben een goede gezondheid. Er zijn nog steeds relatief weinig Groninger paarden. Het ras heeft daarom officieel een status als zeldzaam huisdierenras. Mede door de stamboekvereniging en enthousiastelingen, waaronder deelnemers en bezoekers van de keuringen, hopen we dit ras nog lang in stand te kunnen houden!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: angrywolf, BingBot, Deewie, Keandra, Rinkex, zippora en 10 bezoekers