Vaccinatieschema voor drachtige merries

Moderators: EvelijnS, Essie73, xingridx, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 31533
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Vaccinatieschema voor drachtige merries

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-21 07:05 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Foto: Marjo


Om te voorkomen dat het paard een bepaalde ziekte oploopt moet het regelmatig ingeënt of gevaccineerd worden. Ook voor een drachtige merrie is vaccineren belangrijk. Niet alleen voor de merrie maar ook voor het veulen.

Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt, maar waarvan het paard niet ziek wordt. Het vaccin zorgt dat het immuunsysteem afweerstoffen aanmaakt die het paard beschermen. Komt het paard daarna in aanraking met de levende ziekteverwekker, dan herkent het immuunsysteem deze meteen en maakt het onschadelijk. MSD Animal Health heeft enkele tips voor u betreft het vaccineren van uw drachtige merrie.

Influenza en tetanus
Geef tijdens de dracht een herhalingsvaccinatie tegen influenza en tetanus. Het veulen profiteert hier optimaal van wanneer de merrie enkele weken voor de geboorte deze herhalingsvaccinatie krijgt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de merrie voldoende antistoffen heeft in de biest zodat het veulen na de opname van de biest voldoende beschermd is tegen influenza en tetanus.

Rhinopneumonie
Paarden met rhinopneumonie kunnen zeer veel virus uitscheiden waardoor een infectie snel om zich heen kan grijpen. Vaccinatie tegen rhinopneumonie geeft, naast bescherming tegen luchtwegproblemen, een reductie van de virusuitscheiding waardoor de kans op een infectie van een koppelgenoot kleiner wordt. Rhinopneumonie kent drie verschijningsvormen: de verkoudheidsvorm, de abortus-vorm (besmettelijk verwerpen) en de neurologische vorm. Indien u ervoor kiest om tegen rhinopneumonie te vaccineren, vaccineert u de merrie drie keer, namelijk wanneer ze 5, 7, en 9 maanden drachtig is.

Droes
Droes is een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die Streptococcus equi equi heet. Deze bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan. De mandibulaire lymfeknopen, die tussen de kaaktakken liggen en de retropharyngeale lymfeknopen, die boven de keel liggen worden het vaakst aangetast. Indien u ervoor kiest om tegen droes te vaccineren, dient de merrie in overleg met uw dierenarts elke 3 óf 6 maanden een herhalingsvaccinatie te krijgen (na de basisvaccinatie). Het gaat om een eventuele booster. Deze booster kan bijvoorbeeld op 1 en 7 maanden van de dracht vallen (of elke andere maand).

Vaccinatieschema drachtige merries:
  • 5 maanden: Rhinopneumonie
  • 7 maanden: Rhinopneumonie
  • 9 maanden: Rhinopneumonie
  • 10 maanden: Influenza en tetanus


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyII, Lauss_, xHaithi en 11 bezoekers