Publiek Boekelo bepaalt in de toekomst zelf wat ze zien

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8505
Geregistreerd: 20-04-16

Publiek Boekelo bepaalt in de toekomst zelf wat ze zien

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-21 22:12 Tip de Nieuwsredactie

Equnews.nl
Sport

Afbeelding
Tim Lips en Keyflow komen over een hindernis in Boekelo. Foto: Aniek1985


Een ruiter en paard naar keuze volgen, terwijl je langs de kant van het parcours staat of thuis op de bank zit. Het moet over een aantal jaar kunnen tijdens de cross-country van de Military Boekelo dankzij een app en slimme camera's. Die worden nu ontwikkeld door een team van Hogeschool Saxion in samenwerking met het evenement.

"De kijker is de regisseur", stelt projectleider Jan Laarhuis. "Met een smartphone kies je een paard en ruiter die je wilt volgen en de slimme camera's zorgen dat je ze altijd ziet."

360-graden camera
In 2018 is het project gestart met als doel om publiek en jury meer mogelijkheden te bieden tijdens het evenement. "Denk daarbij dus aan videobeelden van paarden die over hindernissen springen, maar ook aan positie- en hartslaginformatie van het paard."

Om te begrijpen hoe het systeem werkt, legt ontwikkelaar Evert Duipmans het aan de hand van een prototype stapsgewijs uit. "We plaatsen bij elke hindernis een 360-graden camera. Deze camera herkent dankzij kunstmatige intelligentie een combinatie (ruiter en paard, red.) en volgt die dan. De kijker ziet dan op zijn telefoon niet een video in 360-graden, maar een uitgesneden frame met daarin de combinatie die over de hindernis gaat."

Hartslag
Daarnaast rijdt de combinatie met transponders rond. "Zo kunnen we real-time zien waar de combinatie zich bevindt en wat de fysieke gesteldheid van het paard is", vervolgt Laarhuis.Dat laatste is belangrijk, stelt dierenarts Jan Greve. "Nu is het nog zo dat de jury aan de hand van beelden, of met het eigen oog, een paard bekijkt dat in de race zit. Als het paard een gekke beweging maakt of niet fit genoeg meer oogt, kan besloten worden de combinatie uit de race te halen. Nu kan dat alleen bij zogenaamde 'checkpoints' en zonder hartslaginformatie, maar met deze data kan er veel sneller ingegrepen worden. Voor de gezondheid van de paarden is dat veel beter."

Jury
Voordelen voor de kijkers en paarden maar ook voor de jury dus. Naast dat zij de gezondheid van de paarden beter in de gaten kunnen houden, is straks elke hindernis te zien om de combinaties te beoordelen. "Nu moeten we het doen met zes camera's", stelt Laarhuis. "Maar met dit systeem is elke hindernis te beoordelen. Live, of met opgenomen beelden."

Een jurylid kiest in het systeem een combinatie om te volgen en krijgt vervolgens één voor één alle hindernissen te zien. "Via het systeem kan de combinatie direct beoordeeld worden, waardoor de kijkers ook direct een melding in de app krijgen als er strafpunten zijn uitgedeeld."


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Facebook, kimmetje26, Sandyislief, SentiBot en 11 bezoekers