Rhinopneumonie: Waarom steekt dat steeds weer de kop op?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marjo

Berichten: 38495
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Velaris, City of Starlight

Rhinopneumonie: Waarom steekt dat steeds weer de kop op?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-03-21 09:09

KWPN
Algemeen

Afbeelding
Foto: Marjo


Rhinopneumonie (rhino = neus en pneumonie = longontsteking) wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus 1 of 4 (EHV-1 / EHV-4). Het Equine (= paardachtigen) Herpes Virus komt wereldwijd voor en is diersoort-specifiek. EHV-1 en EHV-4 zijn dus niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten. EHV-1 kent verschillende varianten, maar alle varianten blijken soms abortus of neurologische symptomen te kunnen veroorzaken en onderscheid tussen de varianten is dus alleen wetenschappelijk gezien van belang.

Besmetting
Een besmetting met EHV-1 of EHV-4 virusdeeltjes ontstaat als gevolg van het binnen krijgen van deze virusdeeltjes door inademen of contact met besmettelijke dieren of besmette voorwerpen, zoals een bit of de handen van mensen. In verreweg de meeste gevallen vermeerdert het virus zich in de neus en keel en incidenteel in de diepere luchtwegen. Zo zorgt het virus voor verkoudheidssymptomen. Soms wordt de slijmvlieslaag in neus, keel, luchtpijp en verdere vertakkingen zo ernstig beschadigd dat het virus kan doordringen in de onderliggende weefsels. De virusdeeltjes kunnen dan, opgenomen in de witte bloedcellen, naar de lymfeknopen komen en vervolgens ook in bloed gaan circuleren (dat heet viraemie = virus in het bloed). Doorgaans dringt alleen EHV-1 zo ver door en kan dan onder meer de baarmoeder, de hersenen en het ruggenmerg bereiken.

Gevolgen
Als het virus zich nestelt in de baarmoeder ontstaat er een vaatontsteking in de binnenste laag van de baarmoederwand en worden de placenta (moederkoek) en de vrucht afgestoten. Er volgt dan een abortus. De gevoeligheid van de baarmoederwand voor een dergelijke infectie is in het tweede deel van de dracht veel groter dan in het eerste deel van de dracht. Als het virus zich nestelt in het zenuwweefsel van ruggenmerg of hersenen ontstaat ook daar een vaatontsteking die kan leiden tot kleine stolseltjes op allerlei plaatsen in het ruggenmerg (myelopathie) en/of in de hersenen (encephalopathie). Daardoorkan het zieke paard allerlei (neurologische) zenuwverschijnselen gaan vertonen.

Verkoudheidsvorm
De verkoudheidsvorm wordt meestal veroorzaakt door EHV-4 en soms door EHV-1. Deze vorm wordt het meeste gezien bij jonge dieren en heeft doorgaans een goede prognose (kans op herstel). In Nederland heeft meer dan 90% van de volwassen paarden antistoffen tegen EHV-4 en minstens 30% antistoffen tegen EHV-1 (gegevens van dr. Kees van Maanen, Gezondheidsdienst voor Dieren,Deventer). De tijd tussen infectie en symptomen (incubatietijd) is doorgaans 3-10 dagen.

Abortusvorm
De abortusvorm wordt doorgaans veroorzaakt door EHV-1, maar incidenteel ook door EHV-4. Als een merrie geïnfecteerd wordt vóór de 120e dag van de dracht, treedt er vrijwel nooit een abortus op. Als de infectie later optreedt, wordt de abortus doorgaans gezien in het laatste, derde deel van de dracht. Ook kan er, vaak wat te vroeg, een levend veulen worden geboren dat direct al erg ziek is. Deprognose van deze veulens is heel slecht: zij overlijden vrijwel altijd, ook bij zeer intensieve behandeling. De tijd tussen infectie en de abortus/geboorte van een zeer ziek veulen kan variëren van zeven dagen tot enkele maanden. Als er één merrie aborteert, is het raadzaam om het veulen te laten onderzoeken, zeker als er meer drachtige merries op het bedrijf zijn. Bij een bewezen rhinopneunomie abortus op het bedrijf is een intensieve behandeling van een volgend ziek geboren veulen doorgaans niet zinvol.

Neurologische vorm
De neurologische vorm treedt relatief maar zelden op. Deze vorm heeft echter een enorme impact in de paardenwereld. In Nederland worden sinds 1980 ieder najaar, winter of voorjaar neurologischeEHV-1 uitbraken gemeld. Soms is er een verband tussen besmette bedrijven en soms is de herkomst van een infectie niet te achterhalen. De tijd tussen infectie en symptomen is zes tot tien dagen, maar ook wel eens slechts twee dagen. Soms worden er eerder symptomen gezien, zoals wat verkoudheidsverschijnselen en/of een koortspiekje (dag niet willen eten). De symptomen van de neurologische vorm beginnen doorgaans plotseling en kunnen sterk variëren:
  • Slappe staart
  • Overvolle blaas die gaat lekken
  • Lichte ataxie (lopen als een dronkenman) tot volledige verlamming
  • Doorgaans ontwikkelen de klinische symptomen zich binnen twee tot drie dagen tot hun ernstigste vorm.

Diagnose stellen
Om de diagnose te stellen kan door de dierenarts bij de verkoudheids- of de neurologische vorm een neusswab en bloed (in paars buisje) worden afgenomen en naar een laboratorium worden gestuurd. Bij een abortus kan een swab van de vagina van de merrie, een stukje van de placenta en/of een stukje uit de longen van het veulen worden ingestuurd. Met behulp van een PCR (een heel gevoelige laboratoriumtest) kan de aanwezigheid van EHV-1 of EHV-4 worden aangetoond. De uitslag is er doorgaans na één, twee werkdagen. Bij abortus kan ook het veulen met de vruchtvliezen en al worden ingestuurd voor een volledige sectie. Dat is wel duurder, maar dan kunnen ook andere oorzaken van abortus worden vastgesteld. Let op dat het inpakken van veulen met nageboorte heel netjes gebeurt, want vrucht, vruchtvliezen en vruchtwater bevatten heel veel virus en zijn dus heel besmettelijk! Als bij de neurologische vorm EHV-1 wordt aangetoond zal aan de eigenaar toestemming worden gevraagd om dit te melden bij de Sectorraad Paarden, met de eerste twee cijfers van de postcode.

Behandeling
Bij de verkoudheidsvorm herstellen de zieke paarden doorgaans zonder behandeling. Soms gaan echter bacteriën een rol spelen en is een behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Bij de abortusvorm heeft de merrie verder geen behandeling nodig. Wel is het verstandig haar direct te isoleren en de merrie niet te dekken in de veulenhengstigheid. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de merrie de eerste vier weken geïsoleerd kan blijven. Bij de neurologische vorm is de behandeling veel uitgebreider, zowel op het gebied van medicamenten als op het gebied van verzorging.

Medicijnen
Het advies is dat paarden met de neurologische vorm van rhinopneumonie door de dierenarts worden behandeld met:
  • Pijnstillers/ontstekingsremmers – om ontsteking te remmen
  • Aspirine – om bloedstolseltjes te voorkomen
  • Virusremmende stoffen – de ervaringen hiermee zijn wisselend, maar er zijn positieve berichten als je op tijd begint en het is tegenwoordig wel betaalbaarder geworden

Ondersteuning
Er zijn veel maatregelen die de kansen voor een paard met de neurologische vorm van rhinopneumonie vergroten, vaak is hulp van de dierenarts hierbij nodig:
  • Stallen in een ruime box met een zachte bodem (bijvoorbeeld boxen in de binnenmanege maken met grote balen stro); dan kan het paard makkelijker opstaan en zo nodig hierbij worden geholpen
  • Regelmatig wandelen aan de hand als het paard dat nog kan, eventueel met extra hulp aan de staart en naast de benen
  • Tenminste twee keer maar, liever drie keer per dag de blaas ledigen met een urinekatheter na grondige reiniging van vulva of penispunt (en naspoelen met bijvoorbeeld Betadine® opgelost in fysiologischzout); bij ruinen en hengsten met neurologische verschijnselen is het doorgaans mogelijk de penis zonder sedatie te pakken

Paard kan niet meer staan
Als het paard niet meer kan staan, moet goed worden overlegd hoe nu verder. Als het paard nog wel attent is, wil drinken en eten en kracht heeft in de benen, dan kan geprobeerd worden om het dier te takelen in een broek. Dit moet in eerste instantie gedaan worden met de dierenarts, omdat er bij het takelen, zeker als een paard zich verzet, enorme krachten vrijkomen en de situatie snel heel
gevaarlijk kan worden. Na het takelen moet het paard wel zelf willen blijven staan. ‘Ophangen’ gaat echt niet. Ook kan het paard gedurende 1-2 dagen iedere 4 tot 6 uur op de andere kant gerold worden. Soms kunnen ze daarna dan plotseling weer zelf opstaan. Dit kan alleen als het paard het liggen ‘accepteert’ en niet gaat ‘vechten’. Verder moet men zich realiseren dat paarden die dit alles nodig hebben doorgaans niet volledig herstellen. Dus moet de uitkomst ‘alleen nog bruikbaar als weide- paard’ voor een eigenaar acceptabel zijn. Euthanasie is in dit stadium vaak ook een eerlijke keuze tegenover het paard en is echt noodzakelijk als het paard ook niet meer wil eten of drinken.

Paard kan nog net wel/niet opstaan
Voor deze paarden is alleen loslopen in een binnenbak, een paddock of kleine weide met goede omheining essentieel. Ze hebben dan meer ruimte om zelf op te staan of geholpen te worden aan het hoofd en aan de staart. Een geboortealarm-singel kan hier goede diensten bewijzen als er geen continu toezicht mogelijk is.

Isolatie
Bij een uitbraak van rhinopneumonie moet men proberen om geïnfecteerde paarden en nog niet geïnfecteerde paarden te scheiden. Dat houdt in iedere dag tweemaal daags temperaturen en alle paarden met koorts direct apart stallen. Liefst aparte verzorgers voor de gezonde en de zieke groepen en als dat niet kan van ‘schoon’ naar ‘besmet’ werken. Ook paarden na abortus en paarden met neurologische verschijnselen, die vaak geen koorts meer hebben, isoleren. Vaak is hier op bedrijven in Nederland helemaal geen ruimte voor en dan kan de eigen dierenarts het beste adviseren hoe een-en-ander moet worden aangepakt.

Reinigen
Bij alle besmettelijke paardenziekten, maar zeker ook bij rhinopneumonie, is hygiëne essentieel. De volgende tips gelden voor een correcte stalreiniging en desinfectie in het kader van herpesvirussen:
  • Alle bodembedekking (stro, zaagsel of vlas) verwijderen en zo snel mogelijk van het bedrijf afvoeren
  • Bodem en muren goed huishoudelijk reinigen door schrobben met een borstel en water en zeep (geen hogedrukspuit gebruiken voor het schoonmaken, omdat het virus zich dan via kleine waterdruppeltjes in de lucht kan verspreiden, tenzij stallen helemaal leeg zijn)
  • Bodem en muren goed laten opdrogen (virussen kunnen slecht tegen uitdroging)
  • Vervolgens desinfecteren met Halamid® of een ander geschikt desinfectans in de voor virussen voorgeschreven concentratie en dit twintig minuten lang laten inwerken
  • Daarna goed afspoelen met water
  • Tot besluit goed laten drogen

Preventie
Vaccineren met een geregistreerd rhinopneumonie vaccin geeft een goede bescherming tegen de verkoudheidsvorm. Dat houdt in een basisvaccinatie vanaf een leeftijd van 5-6 maanden van twee injecties met 4-6 weken ertussen en dan tweemaal per jaar herhalen. In goed-gevaccineerde groepen komt abortus ook minder voor, al kunnen doorbraken (d.w.z. dat er wél abortus optreedt) voorkomen. Geen enkel vaccin claimt bescherming te geven tegen de neurologische vorm van rhinopneumonie en uitbraken komen zowel voor in niet-gevaccineerde groepen als in wel-gevaccineerde groepen. Gevaccineerde paarden scheiden bij een infectie echter wel minder virus uit en dat verlaagt de kans op verspreiding. Geen paarden van buiten toelaten op een bedrijf en zelf ook niet op pad gaan vermindert de kans op insleep van besmettelijke ziekten, maar is op veel bedrijven geen optie. De meeste mensen houden immers paarden om er mee op pad te gaan. Daarbij kan ook op een volledig gesloten bedrijf een uitbraak optreden, omdat meer dan 30% van de Nederlandse paarden het EHV-1 virus bij zich draagt en die paarden bijvoorbeeld onder stressvolle omstandigheden, weer virus kunnen gaan uitscheiden. Als alle paarden in Nederland volledig gevaccineerd zouden worden, verlaagt dat de infectiedruk natuurlijk, maar zoals het er nu uitziet, zullen noch de overheid, noch de sportorganisaties, noch de stamboeken vaccineren tegen rhinopneumonie verplicht gaan stellen.

pol013

Berichten: 10079
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 09:51

Wat een informatief artikel. Weer wat geleerd +:)+

jobamara
Berichten: 3537
Geregistreerd: 23-11-10

Re: Rhinopneumonie: Waarom steekt dat steeds weer de kop op?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 09:54

Goed geschreven, dank je

Art_Ificious
Berichten: 13950
Geregistreerd: 30-06-13
Woonplaats: Niet zo ver van stal

Re: Rhinopneumonie: Waarom steekt dat steeds weer de kop op?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 12:31

Dus vaccineren helpt niet voor de neurologische variant?

ApplePapple

Berichten: 2867
Geregistreerd: 12-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 13:44

Art_Ificious schreef:
Dus vaccineren helpt niet voor de neurologische variant?


Mijn vraag ook inderdaad. Of helpt het niet genoeg?

Lughnassadh

Berichten: 2132
Geregistreerd: 11-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 13:51

Art_Ificious schreef:
Dus vaccineren helpt niet voor de neurologische variant?

Nee. Het enige wat een voordeel kan zijn is dat ze minder virusdeeltjes uitscheiden.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36896
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 13:53

Klopt idd 100% voorkomen kan niet, ook niet als alle paarden gevaccineerd zouden zijn. De kans op besmetting wordt wel kleiner dan.

Wat imo al heel erg zou helpen is als er een meldingsplicht komt op rhino, en dat daar ook maatregelen aan gekoppeld worden.

Lindsey_99
Berichten: 3141
Geregistreerd: 20-12-14

Re: Rhinopneumonie: Waarom steekt dat steeds weer de kop op?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 13:59

Minder met paarden naar evenementen, wedstrijden, ook wereldwijd etc gaan zou ook al enorm schelen in verspreiding. Er wordt wat afgesleept met ze overal naar toe.

Babootje

Berichten: 28695
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 14:27

Zo te lezen bouwt 30% van de het paardenbestand antistoffen op op tegen EHV-1 (die meestal de abortusvorm en neurologische vorm veroorzaakt) en 90% tegen EHV-4 die meestal de verkoudheidsvorm geeft, maar soms ook de abortusvorm. Dit impliceert dat een enting zeker zou kunnen werken maar in beperkte mate (mogelijk omdat EHV-1 meer varianten kent). Enten tegen de abortusvorm kan maar die moet - dacht ik - dan 3- maandelijks. Heerst er Rhino (abortusvorm of neurologische vorm) in de buurt, dan wordt vaak wel overgegaan tot enten. Het helpt in ieder geval in het onderdrukken van virusdeeltjes en dus onderdrukt het de besmettelijkheid.
Verder wordt gesproken over virusremmers. Dat betreft L-Lysine, dat bewezen werkzaam is tegen het herpes virus.

ApoCowlypsee
Berichten: 127
Geregistreerd: 17-10-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 14:42

ApplePapple schreef:
Art_Ificious schreef:
Dus vaccineren helpt niet voor de neurologische variant?


Mijn vraag ook inderdaad. Of helpt het niet genoeg?


Er is geen bewijs voor, te weinig onderzoeken over gedaan en de meningen erover lijken een beetje verdeeld te zijn.
Als je een hele stal inent, verlaag je de kans dat dragende paarden het virus uitscheiden of nieuwe paarden besmet raken, en dus de infectiedruk. Daarmee is mogelijk de kans op de neurologische variant ook lager. Dus er zijn experts die vinden dat paarden zoveel mogelijk ingeënt moeten worden.
Althans, dat is wat ik erover kon vinden.

Omdat er dus geen echt sterk bewijs is dat het helpt (alleen dat vaccineren in ieder geval geen zekerheid bied) zijn er veel mensen die hun paard niet inenten omdat ze dus denken dat het geen zin heeft. Aan de andere kant, gezien de ernst van de ziekte zou je kunnen zeggen dat áls er een kans is om het een beetje te voorkomen, je deze kans ook moet pakken. (De kosten zijn vervelend, maar weinig vergeleken met de totale kosten van een paard


Overigens misschien nog interessant, ik vond deze brochure. Uit 2012, maar volgensmij nog steeds wel relevant: https://diergeneeskunde.nl/wp-content/uploads/2020/10/rhinopneumonie.pdf

pol013

Berichten: 10079
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 15:15

Als ik die verhalen zo lees vraag ik me af waarom men die paarden in stallen wil hebben? Er worden op het complex in valencia noodboxen bij geplaatst zodat de verschillende quarantaine groepen zo klein mogelijk zijn. Wat op zich een goede actie is tov de huidige situatie.

Maar als ik lees hoe het virus overgedragen wordt zou ik juist als de wiedeweerga paddocks gaan maken. Met ruimte tussen de paddocks. En die paarden (met goede dekens) buiten willen hebben staan ipv hutje mutje in een tent......

Babootje

Berichten: 28695
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 15:20

pol013 schreef:
Maar als ik lees hoe het virus overgedragen wordt zou ik juist als de wiedeweerga paddocks gaan maken. Met ruimte tussen de paddocks. En die paarden (met goede dekens) buiten willen hebben staan ipv hutje mutje in een tent......


De echt zieke paarden kun je buiten niet "ophangen"

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36896
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 15:31

pol013 schreef:
Als ik die verhalen zo lees vraag ik me af waarom men die paarden in stallen wil hebben? Er worden op het complex in valencia noodboxen bij geplaatst zodat de verschillende quarantaine groepen zo klein mogelijk zijn. Wat op zich een goede actie is tov de huidige situatie.

Maar als ik lees hoe het virus overgedragen wordt zou ik juist als de wiedeweerga paddocks gaan maken. Met ruimte tussen de paddocks. En die paarden (met goede dekens) buiten willen hebben staan ipv hutje mutje in een tent......


Dat is vaak geen optie op een grote internationale wedstrijd.

pol013

Berichten: 10079
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 15:36

Echt zieke paarden: akkoord. Maar er is ook een hele grote groep nog niet ziek. Die staan er alleen om te monitoren. Daarbij hebben die staltenten ook geen echte daken. En moeten ze daar ook constructies voor bouwen.
SusanH: Dat vind ik in deze extreme situatie even een 'kul reden'. Er is vast een piste of parkeer terrein vrij nu. Ze laten wel extra stallen tenten plaatsen. Dan zou je ook kunnen overwegen om iets anders aan te laten komen.

Misschien is er een andere goede reden voor hoor. Ik ga er van uit (hoop) dat ze hun stinkende best doen daar. Maar als het vooral via neus op neus contact gaat en via slecht geventileerde ruimten. Dan kan ik maar 1 ding denken: naar buiten!

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36896
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 16:30

Ik las hem anders, meer als in: voortaan altijd paddocks in plaats van stallen. Niet als in, zet ze nu 24/7 buiten.

Babootje

Berichten: 28695
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 16:35

pol013 schreef:
Echt zieke paarden: akkoord. Maar er is ook een hele grote groep nog niet ziek. Die staan er alleen om te monitoren. Daarbij hebben die staltenten ook geen echte daken. En moeten ze daar ook constructies voor bouwen.
SusanH: Dat vind ik in deze extreme situatie even een 'kul reden'. Er is vast een piste of parkeer terrein vrij nu. Ze laten wel extra stallen tenten plaatsen. Dan zou je ook kunnen overwegen om iets anders aan te laten komen.

Misschien is er een andere goede reden voor hoor. Ik ga er van uit (hoop) dat ze hun stinkende best doen daar. Maar als het vooral via neus op neus contact gaat en via slecht geventileerde ruimten. Dan kan ik maar 1 ding denken: naar buiten!


Het lijkt me nog niet makkelijk hoor. Veel sportpaarden zijn hengst en daar heb je hengstenpaddocks voor nodig. Die zijn ook niet zomaar gebouwd.

LindyH

Berichten: 11259
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 16:37

Het valt mij op dat het in het gewone landelijke nieuws zo breed wordt uitgemeten. We hebben toch wel vaker rhino-uitbraken meegemaakt, dichter bij huis ook, en ook dat er wedstrijden afgelast moesten worden en dat er reisbeperkingen golden, etc. Maar blijkbaar is het grote publiek nu opeens geinteresseerd in alle mogelijke virusuitbraken, ook al is het bij paarden niks nieuws.

Als het nou over West-Nijl ging dan zou ik het nog snappen. Dat is echt nieuw in onze contreien.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36896
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 16:39

LindyH schreef:
Het valt mij op dat het in het gewone landelijke nieuws zo breed wordt uitgemeten. We hebben toch wel vaker rhino-uitbraken meegemaakt, dichter bij huis ook, en ook dat er wedstrijden afgelast moesten worden en dat er reisbeperkingen golden, etc. Maar blijkbaar is het grote publiek nu opeens geinteresseerd in alle mogelijke virusuitbraken, ook al is het bij paarden niks nieuws.

Als het nou over West-Nijl ging dan zou ik het nog snappen. Dat is echt nieuw in onze contreien.


Dit is volgens de FEI de grootste uitbraak in tientallen jaren. Ik snap dus wel dat er aandacht voor is in de media.

pol013

Berichten: 10079
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 17:08

Babootje schreef:
pol013 schreef:
Echt zieke paarden: akkoord. Maar er is ook een hele grote groep nog niet ziek. Die staan er alleen om te monitoren. Daarbij hebben die staltenten ook geen echte daken. En moeten ze daar ook constructies voor bouwen.
SusanH: Dat vind ik in deze extreme situatie even een 'kul reden'. Er is vast een piste of parkeer terrein vrij nu. Ze laten wel extra stallen tenten plaatsen. Dan zou je ook kunnen overwegen om iets anders aan te laten komen.

Misschien is er een andere goede reden voor hoor. Ik ga er van uit (hoop) dat ze hun stinkende best doen daar. Maar als het vooral via neus op neus contact gaat en via slecht geventileerde ruimten. Dan kan ik maar 1 ding denken: naar buiten!


Het lijkt me nog niet makkelijk hoor. Veel sportpaarden zijn hengst en daar heb je hengstenpaddocks voor nodig. Die zijn ook niet zomaar gebouwd.


Ik hou niet van in onmogelijkheden denken ;)
Dan bouw je de concoursboxen op, laat er telkens een box tussen en zet je er geen tent overheen. Blijkbaar kunnen ze daar wel in gehuisvest worden. Maar goed, vanaf je beeldscherm lijkt het soms makkelijker dan het is.

Ik zou het thuis in ieder geval altijd zo aanpakken met zo'n virus. Naar buiten met die hap.

Katja

Berichten: 42302
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 21:28

pol013 schreef:
Echt zieke paarden: akkoord. Maar er is ook een hele grote groep nog niet ziek. Die staan er alleen om te monitoren. Daarbij hebben die staltenten ook geen echte daken. En moeten ze daar ook constructies voor bouwen.
SusanH: Dat vind ik in deze extreme situatie even een 'kul reden'. Er is vast een piste of parkeer terrein vrij nu. Ze laten wel extra stallen tenten plaatsen. Dan zou je ook kunnen overwegen om iets anders aan te laten komen.

Misschien is er een andere goede reden voor hoor. Ik ga er van uit (hoop) dat ze hun stinkende best doen daar. Maar als het vooral via neus op neus contact gaat en via slecht geventileerde ruimten. Dan kan ik maar 1 ding denken: naar buiten!
Het zal niet meevallen om zo'n hoeveelheid paarden in korte tijd op een andere manier te huisvesten. Er staan volgens mij rond de 750 paarden daar op dit moment.

office
Berichten: 1460
Geregistreerd: 24-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-21 22:02

De sectorraad paarden zegt dat stress (van transport en wedstrijden)de kans op neurologische symptomen waarschijnlijk vergroot bij besmette dieren.
Misschien moeten we ons eens af gaan vragen of het wel zo leuk voor de paarden zelf is dat slepen van wedstrijd naar wedstrijd en strenge trainingen.

Cherdenise

Berichten: 1292
Geregistreerd: 18-09-12
Woonplaats: Hoog noord

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-21 10:13

office schreef:
De sectorraad paarden zegt dat stress (van transport en wedstrijden)de kans op neurologische symptomen waarschijnlijk vergroot bij besmette dieren.
Misschien moeten we ons eens af gaan vragen of het wel zo leuk voor de paarden zelf is dat slepen van wedstrijd naar wedstrijd en strenge trainingen.


Gisteren op het nieuws zegt die ruiter, het gaat nu niet om het geld of om jezelf maar om het welzijn van de paarden.
Dat zou toch altijd op nummer 1 moeten staan maar nee het wordt weer mooi bevestigd...geld en ego vieren hoogtij

Popstra
Berichten: 15783
Geregistreerd: 21-06-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-21 10:20

LindyH schreef:
Het valt mij op dat het in het gewone landelijke nieuws zo breed wordt uitgemeten. We hebben toch wel vaker rhino-uitbraken meegemaakt, dichter bij huis ook, en ook dat er wedstrijden afgelast moesten worden en dat er reisbeperkingen golden, etc. Maar blijkbaar is het grote publiek nu opeens geinteresseerd in alle mogelijke virusuitbraken, ook al is het bij paarden niks nieuws.

Als het nou over West-Nijl ging dan zou ik het nog snappen. Dat is echt nieuw in onze contreien.

Ik vind het ook overdreven. Als er in ons land een stal 28 paarden op omvallen stonden zoals in Lelystad paar jaar terug dan hoor je daar niet veel over en wedstrijden gaan gewoon door...of zoals vorig jaar in Belgie net over de grens....4 paardjes dood. Alles draaide gewoon door.
Nu betreft het de ,,grote,, jongens die voor de Olympische spelen bezig zijn ergens in Spanje en dan is er paniek!

Pandora2
Berichten: 20417
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-21 10:21

pol013 schreef:
Ik hou niet van in onmogelijkheden denken ;)
Dan bouw je de concoursboxen op, laat er telkens een box tussen en zet je er geen tent overheen. Blijkbaar kunnen ze daar wel in gehuisvest worden. Maar goed, vanaf je beeldscherm lijkt het soms makkelijker dan het is.

Ik zou het thuis in ieder geval altijd zo aanpakken met zo'n virus. Naar buiten met die hap.


Het virus verspreidt zich ook via de lucht. Dus die buitenpaddockjes gaan het probleem niet oplossen.

En de mensen die er rondlopen, kunnen het ook overdragen via handen, schoenen, ...

Thuis met een paar paarden is het misschien haalbaar als je ze 20m uit elkaar zet, steeds je schoenen en je handen ontsmet als je van paard naar paard gaat en andere kleren aantrekt.
Maar ik zie dit op wedstrijden niet echt een mogelijkheid zijn :P

pol013

Berichten: 10079
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-21 15:46

Pandora2 schreef:
pol013 schreef:
Ik hou niet van in onmogelijkheden denken ;)
Dan bouw je de concoursboxen op, laat er telkens een box tussen en zet je er geen tent overheen. Blijkbaar kunnen ze daar wel in gehuisvest worden. Maar goed, vanaf je beeldscherm lijkt het soms makkelijker dan het is.

Ik zou het thuis in ieder geval altijd zo aanpakken met zo'n virus. Naar buiten met die hap.


Het virus verspreidt zich ook via de lucht. Dus die buitenpaddockjes gaan het probleem niet oplossen.

En de mensen die er rondlopen, kunnen het ook overdragen via handen, schoenen, ...

Thuis met een paar paarden is het misschien haalbaar als je ze 20m uit elkaar zet, steeds je schoenen en je handen ontsmet als je van paard naar paard gaat en andere kleren aantrekt.
Maar ik zie dit op wedstrijden niet echt een mogelijkheid zijn :P


Theoretisch ja. Maar die kansen zijn echt al veeeel kleiner en de vrije buitenlucht dan wanneer de lucht in een gebouw of tent circuleert. En het virus lijkt zich niet over grotere afstanden te verplaatsen.
Iedere meter afstand die je kunt bewerkstelliger is er 1 die winst oplevert.