Fokker Gelders Paard Jan van Malestein overleden

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11128
Geregistreerd: 20-04-16

Fokker Gelders Paard Jan van Malestein overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-21 00:03

KWPN.nl
Algemeen

Afbeelding
High Society Jane, een nakomeling uit de Jane-stam. Foto: Marjo


Dinsdagavond 9 februari overleed in bijzijn van zijn geliefde familie Jan van Malestein uit Voorthuizen, een rasechte paardenman met een speciale plaats in zijn hart voor het Gelders paard en samen met zijn vader grondlegger van de Jane-stam.

Met de vosmerrie Redy Jane, die op de ouderlijke boerderij werd ingezet voor allerlei werkzaamheden, deed Jan mee aan wedstrijden en werd daarin M-dressuur en -springen. Tussen het landbouwwerk en het rijden door werd Redy Jane ook nog ingezet voor de fokkerij. Haar nakomelingen zijn verspreid over de hele wereld; de aangewezen hengst Sandor Jane (v. Inspekteur) verhuisde naar Amerika, Donar Jane (v.Waldemar) was een vaste waarde in het vierspan van de Duitse, Anna Sandmann, Navaro Jane (v.Farao) deed dienst als koetspaard van oud-president Mubarak in Egypte. Maar ook in Nederland was een paard uit de Jane-stam een begrip. Zo werd Dandy Jane niet alleen als vierjarige reservekampioen Gelderse merries, maar won ze ook het KWPN Kampioenschap Jonge Menpaarden en verdiende daarmee een afvaardiging naar het WK in Hongarije.

Daarnaast stoomden verschillende Jane-paarden omhoog in de sport en deden ze het ook op de keuringen heel goed. Al die successen bleven natuurlijk niet onopgemerkt. Jelma Jane en Thilma Jane kregen beide de erepenning van de stichting Zeldzame Huisdierrassen uitgereikt en als kroon op zijn werk werd Jan in 2016 gehuldigd als KWPN Fokker van het Jaar Gelders Paard. Hij keek zelf in tevredenheid terug: “Als ik mijn leven over zou mogen doen, deed ik het weer precies zo. Leven met paarden is nooit saai, niet één dag is hetzelfde. We hebben enorm veel mooie momenten met ze meegemaakt, maar ook mindere, als er bijvoorbeeld eentje wat mankeerde. We hebben er wel eens eentje gruwelijk duur verkocht, maar als we geen paarden hadden gehad, hadden we waarschijnlijk meer geld overgehouden. Hoewel, als ik ’s avonds door de stallen liep om ze allemaal een pepermuntje te geven en ik keek naar ze, dan voelde ik me iedere keer opnieuw schatrijk!”

Jan van Malestein is 76 jaar geworden en is daarvan 65 jaar bezig geweest met paarden. Gelukkig gaat zijn enorme paardenkennis niet verloren, maar heeft bodem gevonden in twee van zijn drie zoons, die beide verder fokken met paarden uit de Jane-stam. Dat maakt natuurlijk het verdriet en het gemis niet minder, maar het is een troostrijk idee dat de Jane-stam wordt gecontinueerd.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BlogBeat, hiphorse, Lisa_22, MariekeS_, Noblesse_, Pferdchen en 11 bezoekers