Groepsgewijze keelverlamming, inzicht en onderzoek

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 16393
Geregistreerd: 20-04-16

Groepsgewijze keelverlamming, inzicht en onderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-02-21 16:49

KWPN.nl
Algemeen

Afbeelding
Over groepsgewijze keelverlamming is nog veel onduidelijk. Waarom
krijgt het ene paard in de kudde het wel en het andere niet?
Foto: _l_amanda_l_/ Bokt Wiki


Alle actuele onderwerpen komen voorbij in de studio van de KWPN Hengstenkeuring, zo ook de groepsgewijze keelverlamming, waar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is. Prof.dr. Marianne Sloet van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht legde nog eens uit wat het precies is en riep fokkers om mee te werken aan noodzakelijk onderzoek.

Sloet: “Groepsgewijze keelverlamming is niet nieuw, maar we denken dat eigenaren er steeds opener over worden en het daarom vaker aan het licht komt. De aangetaste paarden zijn heel benauwd, hebben soms bloederige bellen aan de neus en maken een heel specifiek geluid.” Hierop werd tijdens de uitzending een filmpje getoond van een zeer benauwd paard, een heftig beeld. “De roze bellen zijn een zeer slecht teken, deze paarden overlijden kort daarna of moeten worden geëuthanaseerd. Niet alle paarden gaan dood maar we zien wel regelmatig restverschijnselen, zoals cornage, ataxie, een dronkemansgang, en sommige eigenaren praten over een karakterverandering. Het komt bij alle paarden voor die in een groep worden gehouden en ook op verschillende leeftijden. Je ziet het dus niet alleen bij paarden in de opfok, maar bijvoorbeeld ook bij ET-merries die in een groep worden gehouden.”

Niet besmettelijk
Groepsgewijze keelverlamming is niet besmettelijk. "Maar het is nog niet bekend hoe het ontstaat, wellicht via het voer, of een virus. Het is lastig. Er zijn gevallen bekend waar de ene kant van de voergang is aangetast en de andere kant heeft nergens last van. Ook kan het zijn dat iemand een paar paarden verplaatst heeft of meegenomen uit de opfok, en dan vier weken later problemen krijgt. Bij navraag blijken dan in die opfok ook problemen te zijn. Het heeft dus tijd nodig om zich te ontwikkelen."

Onderzoeksgroep
"Momenteel zijn we bezig een onderzoeksgroep samen te stellen om zo meer te weten te komen over de ziekte. Dit wordt gefinancierd door allerlei partijen waaronder de ‘Vrienden Diergeneeskunde’. Dit is belangrijk want het is echt een ernstige ziekte. Ik roep dan ook alle eigenaren op om contact op te nemen als ze dergelijke gevallen tegenkomen. Ze kunnen dan, ook volledig anoniem als ze willen, meewerken aan het onderzoek, om zo gezamenlijk achter de oorzaak van deze vervelende ziekte te komen.”

Meer weten over Groepsgewijze keelverlamming? Lees dan dit artikel.

Het gehele gesprek met Professor Sloet is terug te kijken op kwpn.tv.
Laatst bijgewerkt door JPitty op 08-02-21 23:35, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Spelfoutje weggehaald.

Jet

Berichten: 12647
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-21 22:01

Ik heb hier nog nooit van gehoord, ik ga me er wel even goed in verdiepen. Goed dat het KWPN hier aandacht aan besteedt.

Charlottemv
Berichten: 944
Geregistreerd: 05-05-15

Re: Groepsgewijze keelverlamming, inzicht en onderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-21 18:09

Wat heftig zeg, had er nog nooit van gehoord. Ik vind het wel bijzonder dat er staat dat het niet besmettelijk is, maar dat ze niet weten hoe het ontstaat.

nicolanca
Berichten: 983
Geregistreerd: 20-07-07

Re: Groepsgewijze keelverlamming, inzicht en onderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-21 19:41

Als het een virus is dan zou het toch op de een of andere manier worden overgedragen?

Brainless

Berichten: 30329
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-21 19:50

nicolanca schreef:
Als het een virus is dan zou het toch op de een of andere manier worden overgedragen?

Dan heb je (altijd?) een tussengastheer nodig.
Bv het westnijlvirus wordt verspreid door muggen, maar paarden zijn niet besmettelijk naar elkaar.

Jet

Berichten: 12647
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-21 21:00

Je hebt niet altijd een vector nodig bij virussen, bij sommige virussen wel. Bij Rhino is het wel direct van paard tot paard overdraagbaar, bij WNF inderdaad niet. Het gekke is hier bij deze keelverlamming dat er in een stal twee rijen met paarden waren, waarvan de ene rij een heel aantal met de verlamming had en de andere rij niet. Dat is wel bijzonder vind ik.

Elisa2

Berichten: 44853
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Groepsgewijze keelverlamming, inzicht en onderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-21 10:10

Ja dat is inderdaad bijzonder, als het door het voer zou komen zou je denken dat alle paarden last zouden hebben. Ik heb er nog nooit van gehoord maar ik ben blij dat ze er onderzoek naar doen. Het klinkt als iets heel naars.