Corona-update 18 november: milde versoepeling maatregelen

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14526
Geregistreerd: 20-04-16

Corona-update 18 november: milde versoepeling maatregelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-20 19:58

*KNHS.nl
Algemeen

Afbeelding
Foto: Prugelpiet


Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 17 november is aangekondigd dat vanaf 19 november 0.00 uur de extra maatregelen vervallen en we teruggaan naar de maatregelen zoals deze zijn afgekondigd op 13 oktober jl. De belangrijkste boodschap van de overheid hierbij is dat het aantal besmettingen aan het dalen is, maar dat het aantal nog niet laag genoeg is. We moeten dus nog even volhouden, ook in de paardensport. Wel zijn vanaf donderdag groepslessen in de paardensport weer toegestaan.

Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden.

Klik hier voor een actueel overzicht van de geldende maatregelen in de sport op de site van de rijksoverheid.


MAATREGELEN PAARDENSPORT IN HET KORT:
We kunnen blijven paardrijden: (groeps-)lessen en trainingen mogen doorgaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
Er worden geen wedstrijden verreden.
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Onderlinge wedstrijden zijn voor deze groep toegestaan. Kinderen met klachten blijven thuis.
Na afloop van de les, training of onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen en onderlinge wedstrijden. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opzadelen of opstappen kan een uitzondering worden gemaakt.
Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten.
Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in de binnenruimtes van de paardensportaccommodaties. Tijdens het paardrijden hoeft het mondkapje niet gedragen te worden. Vanaf 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan zal het mondkapjes advies een plicht worden. Wij communiceren hierover wat dit betekent voor paardensportaccommodaties zodra hier meer over bekend is.


VRAAG EN ANTWOORD:

ZIJN (GROEPS-)LESSEN EN TRAININGEN TOEGESTAAN EN MET HOEVEEL PERSONEN MAG JE TEGELIJKERTIJD PAARDRIJDEN?
Groepslessen, individuele lessen, individueel rijden en zijn voor iedereen vanaf 18 jaar zowel binnen als buiten toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. Voor een binnenaccommodatie, zoals een binnenrijbaan, geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte.
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden.
Na afloop van het paardrijden, de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
Publiek is niet toegestaan.
Zodra je klaar bent met rijden verlaat je de stal, manege of vereniging.

NB: Het door de overheid gestelde maximum aantal van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte is voor alle sporten hetzelfde. Een zelfstandige binnenruimte gaat over de gehele, zelfstandige ruimte in een gebouw. Dit gaat dus verder dan alleen de binnenrijbaan. In de praktijk is het niet mogelijk om 30 combinaties (met 1,5 meter onderlinge afstand) te laten rijden in een standaard binnenrijbaan.ZIJN WEDSTRIJDEN EN MEETMOMENTEN TOEGESTAAN?
Nee, wedstrijden en meetmomenten zijn nu niet toegestaan. Belangrijkste reden hiervoor is dat alle reisbewegingen nog zoveel mogelijk gereduceerd moeten worden.

Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden. Dat zou betekenen dat er dan in dat geval ook weer wedstrijden in de paardensport gereden kunnen worden.


ZIJN BUITENRITTEN TOEGESTAAN?
Ja buitenritten zijn toegestaan. Er geldt een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Er mogen meerdere groepjes van vier tegelijkertijd buitenritten maken onder de voorwaarde dat er meer dan 1,5 meter afstand is tussen de verschillende groepen en dat zij zich niet mengen.
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen.
Na afloop van de buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.


MAG JE WEL AAN DE KANT STAAN VOOR DE VEILIGHEID ALS IEMAND ALLEEN AAN HET RIJDEN IS?
Als het maximale aantal personen van 30 in een binnenruimte niet wordt overschreden en er 1,5 meter afstand wordt gehouden mag, indien dit noodzakelijk is voor veiligheid, verloop van de sportbeoefening of het waarborgen van de onderlinge afstand, een begeleider toegelaten worden.MOET IK ALS INSTRUCTEUR EEN MONDKAPJE DRAGEN?
Als instructeur hoef je geen mondkapje te dragen tijdens het lesgeven. Wij adviseren om na het lesgeven een mondkapje op te doen als je je in een binnenruimte begeeft.MAG ER OEFENDRESSUUR EN OEFENSPRINGEN GEORGANISEERD WORDEN?
Wedstrijden zijn op dit moment verboden. Daarnaast heeft de overheid aangegeven dat reisbewegingen zoveel mogelijk gereduceerd moeten worden. Afhankelijk van de richtlijnen die lokaal gelden kan gekeken worden of het mogelijk is om ruiters lokaal en individueel te laten trainen door bijvoorbeeld een parcours te laten springen of een dressuurproef te laten verrijden. Let daarbij altijd op de 1,5 meter onderlinge afstand en het maximale aantal van 30 toegestane personen per zelfstandige ruimte. Het advies is altijd eerst contact op te nemen met de lokale autoriteiten en reisbewegingen te beperken.MOGEN ER ONDERLINGE WEDSTRIJDEN GEORGANISEERD WORDEN?
Er mogen alleen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar onder de volgende voorwaarden:

Er mogen alleen leden van de eigen vereniging, stal of manege aan deelnemen. Er worden dus geen ruiters en paarden van buiten de betreffende vereniging of manege toegelaten.
Er wordt onderling 1,5 meter afstand gehouden.
De maximale grootte van 30 personen voor een binnenruimte wordt niet overschreden.
Publiek is niet toegestaan.
Na afloop van de onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
Winst- of promotiepunten worden niet toegekend.
Het is wel toegestaan officiële KNHS- en FNRS-juryleden uit te nodigen voor deze onderlinge wedstrijden, mits alle hygiëne maatregelen in acht genomen worden.
Voor volwassenen vanaf 18 jaar mogen er geen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden.


MOGEN ER CLINICS GEORGANISEERD WORDEN?
Een clinic georganiseerd voor publiek is niet toegestaan. Clinics in de vorm van individuele lessen of trainingen zijn wel toegestaan indien de maatregelen zoals omschreven bij vraag 1 in acht worden genomen. Uiteraard kan hier ook gekeken worden naar digitale varianten.BLIJFT HET MOGELIJK OM ONLINE DRESSUURPROEVEN TE LATEN BEOORDELEN?
Ja het blijft mogelijk om online dressuurproeven voor winstpunten te laten beoordelen t/m de klasse M2. Zo lang er geen meetmomenten of wedstrijden mogelijk zijn is het ook mogelijk om proeven te laten beoordelen in de klassen Z1 t/m ZZ-licht. Hier worden geen winstpunten toegekend. Deelname in deze klassen geldt als deelname niet voor promotie.

Vanaf begin december gaan we over op een verbeterd platform voor paardrijden.nl. Het wordt dan nog eenvoudiger om je proef online te laten beoordelen. Vanaf dat moment hoef je je niet meer vooraf in te schrijven via Mijn KNHS, maar kan dit rechtstreeks via paardrijden.nl. Hierover komt op korte termijn meer informatie beschikbaar.MOETEN KINDEREN OOK 1,5 METER AFSTAND HOUDEN?
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Na afloop van de paardensportactiviteit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.ZIJN ER SPECIALE REGELS VOOR AANGEPAST PAARDRIJDEN?
Voor mensen met een beperking is het toegestaan om hulp te krijgen bij de uitoefening van hun sport, bijvoorbeeld iemand die helpt met opstijgen of begeleiding naast het paard. Het dringende advies is wel dat de begeleider in een binnenruimte, zoals een binnen rijbaan, een mondkapje draagt.WANNEER MOET IK EEN MONDKAPJE DRAGEN?
Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in de binnenruimtes van de paardensportaccommodaties. Tijdens het paardrijden hoeft door de ruiters en instructeur het mondkapje niet gedragen te worden. Instructeurs hoeven tijdens het lesgeven geen mondkapje te dragen. Het dringende advies is om dit wel te doen direct na afloop van de les indien de instructeur zich in een binnenruimte begeeft.

Vanaf 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan zal het mondkapjes advies een plicht worden. Wij communiceren hierover wat dit betekent voor paardensportaccommodaties zodra hier meer over bekend isGELDEN DEZELFDE REGELS VOOR ALLE DISCIPLINES?
Ja dezelfde regels gelden voor alle disciplines met de volgende aanvullingen:

Bij voltige mag er door volwassenen vanaf 18 jaar alleen individueel getraind worden omdat er bij duo’s en teams geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
Bij het mennen moet de groom op de koets een mondkapje dragen omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, maar de groom wel essentieel is voor een veilige sportbeoefening.


IK HEB EEN STARTPAS, MAAR KAN DEZE NU NIET OF MINDER GEBRUIKEN, KAN IK MIJN GELD TERUG VRAGEN?
Nee, er kan geen geld terug gevraagd worden. Het is wel mogelijk om online dressuurproeven te laten beoordelen via paardrijden.nl indien je in het bezit bent van een startpas.


Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden. Dat zou betekenen dat er dan in dat geval ook weer wedstrijden in de paardensport gereden kunnen worden.

Omdat we op dit moment geen meetmomenten of reguliere wedstrijden mogen organiseren of rijden wil de KNHS graag iets extra’s doen voor startpashouders. Daarom is het mogelijk om in de periode van 1 december tot en met 31 januari een gratis online masterclass van senioren bondscoaches Rob Ehrens of Alex van Silfhout te volgen op www.horseriding.academy. De reguliere verkoopprijs van deze masterclasses bedraagt € 150,-. Alle startpashouders die in deze periode in het bezit zijn van een geldige jaarstartpas of jaarlicentie krijgen hierover per mail een bericht van de KNHS met een unieke code die recht geeft op een eenmalige korting van 100%. Zo kun je deze periode waarin je niet kunt deelnemen aan reguliere wedstrijden of meetmomenten goed benutten door de opgedane kennis toe te passen in je training. Op deze manier wil de KNHS graag iets terug doen voor alle startpashouders nu er minder gebruik kan worden gemaakt van een startpas door het geldende overheidsverbod op wedstrijden. Lees hier meer.


IK HEB ALS WEDSTRIJDORGANISATOR MIJN WEDSTRIJD MOETEN ANNULEREN KRIJG IK MIJN WEDSTRIJDAFDRACHT TERUG?
Ja, als een wedstrijd geannuleerd wordt vanwege het verbod op wedstrijden, krijgt de wedstrijdorganisatie de wedstrijdafdracht terug. Deze regel geldt zo lang het wedstrijdverbod vanuit de overheid geldt. Wedstrijden t/m 30 november zijn alvast door de KNHS geannuleerd. De wedstrijdafdracht wordt binnen twee maanden teruggestort.

De KNHS spant zich samen met NOC*NSF en FNRS maximaal in om compensatie van de overheid te krijgen voor het stilvallen van de amateursport in Nederland. Indien de overheid hier gehoor aan geeft en er geld beschikbaar komt we gaan kijken hoe we dit het beste ten goede van de ruiters en organisatoren kunnen laten.


WELKE REGELS GELDEN ER VOOR TOPSPORTERS?
Voor topsporters met een status gelden uitzonderingen. Zij worden hierover separaat geïnformeerd door de KNHS.MAG IK WEL DEELNEMEN AAN INTERNATIONALE WEDSTRIJDEN IN HET BUITENLAND?
Topsporters mogen nog wel in het buitenland starten onder speciale voorwaarden. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij de afdeling topsport.GAAN DE KNHS INDOORKAMPIOENSCHAPPEN DOOR?
Vooralsnog gaan we er vanuit dat de KNHS Indoorkampioenschappen (mogelijk op een later moment dan normaal) door gaan.KOMEN ER NOG AANGEPASTE REGELS VOOR HET BEHALEN VAN LICENTIEPUNTEN?
Voor de instructeurs komen er vooralsnog geen aangepaste regels want er is een ruim aanbod van digitale bijscholingen om aan de licentie te kunnen voldoen.

Voor officials hebben wij aan de ledenraad van de KNHS voorgesteld om de licentieperiode met een jaar te verlengen zodat de official kan voldoen aan de gestelde eisen. De ledenraad is hier op 12 november akkoord mee gegaan. Hierover wordt binnenkort meer bekend.GAAN DE KNHS COLLEGE TOURS DOOR?
Ja de KNHS College Tours gaan online door via livestreaming. Houdt hiervoor www.knhs.nl in de gaten.SPECIFIEKE VRAGEN VOOR SPORTAANBIEDERS


MAG MIJN HORECA/KANTINE OPEN?
Nee, de horeca is gesloten.IS TAKE AWAY TOEGESTAAN?
Takeway is voor bedrijven met een horeca vergunning onder voorwaarden toegestaan. Kijk voor actuele regelgeving de website van Koninklijke Horeca Nederland. Gemeenten kunnen lokaal beleid hebben, controleer daarom ook de lokale actuele regels.WELKE HULPMATERIALEN ZIJN ER BESCHIKBAAR VOOR ONZE ACCOMMODATIE?
De KNHS en FNRS hebben voor verenigingen en FNRS-ondernemers verschillende communicatiematerialen ontwikkeld. Deze zijn hier te downloaden. Heeft u liever een gedrukt exemplaar, neemt u dan contact op met de Ondernemersdeks van de FNRS.WIJ HEBBEN THEORIELESSEN VOOR VOLWASSENEN GEORGANISEERD (BIJVOORBEELD RUITERBEWIJS), KAN DIT DOORGAAN?
Dit mag doorgaan met de huidige maatregelen. In een binnenruimte mogen niet meer dan 30 personen zijn (inclusief kinderen, inclusief personeel). Hiervoor geldt 1,5 meter afstand houden onderling voor personen van 18 jaar en ouder. Iedereen heeft een vaste plaats en mag niet wisselen. De verkeersstroom moet gescheiden blijven. Overweeg om de theorieles digitaal te organiseren bijvoorbeeld via Skype, Teams of Zoom.MAG IK EEN BEGELEIDER TOELATEN OP HET TERREIN?
Hiervoor geldt; gebruik uw gezonde verstand. Indien het noodzakelijk is voor de veiligheid kan een ondernemer/instructeur, bij wijze van uitzondering, besluiten om een begeleider om assistentie te vragen. De begeleider blijft niet langer dan strikt noodzakelijk op de accommodatie.MAG IK MIJN PENSIONKLANTEN TOELATEN OP HET TERREIN?
Pensionklanten zijn ook sporters en mogen zelfstandig rijden op de accommodatie indien alle regels in acht worden genomen. Zij dienen onderling 1,5 meter afstand te houden en niet langer dan noodzakelijk op de accommodatie te blijven. Overweeg om te werken met een planning voor de pensionklanten om te voorkomen dat het aantal aanwezigen niet de 30 personen per zelfstandige binnenruimte overschrijdt.TOT SLOT


Lokale verschillen

Er kunnen nog steeds lokaal verschillende maatregelen gelden. Raadpleeg hiervoor de website van uw gemeente of veiligheidsregio.Ondersteunende communicatiemiddelen voor paardensportaanbieders

De KNHS en FNRS hebben ondersteunende communicatiemiddelen ontwikkeld die sportaanbieders kunnen gebruiken op hun accommodatie.

Download [urlhttps://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/corona-en-paardensport/posters-paardrijden-in-corona-tijd/]hier[/url] de ondersteunende communicatiemiddelen van de FNRS en KNHSRoutekaart paardensport

De KNHS en FNRS hebben een eigen routekaart voor de paardensport gemaakt waarbij overzichtelijk de maatregelen voor de hippische sector staan. De routekaart biedt perspectief en toont aan dat verruimingen weer mogelijk zijn zodra het aantal besmettingen daalt en het risiconiveau zakt naar ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’. Indien de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen. Deze laatste stap heeft logischerwijs ook verdergaande gevolgen voor de hippische sector.

Download hier de routekaart voor de paardensport

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Castilja, Karmandi, Lenora_C en 12 bezoekers