Sport
Foto: Marjo
Sport Knowhow XL heeft voor hun rubriek 'De jonge sportbestuurder' KNHS jeugdbestuurslid Thomas Bosman geïnterviewd. De 21-jarige student Econometrie en Operationale Research en actief springruiter laat sinds dit voorjaar zijn stem horen binnen het KNHS-bestuur. In het interview praat Thomas onder andere over zijn functie in het KNHS-bestuur en de uitdagingen die daarbij horen. Het interview lees je hieronder.
1. Kun je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Thomas Bosman, 21 jaar oud. Ik ben vierdejaarsstudent Econometrie en Operationale Research aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werk ik voor een grote Amerikaanse barbecuefabrikant en heb ik een eigen bedrijfje waarmee ik websites bouw voor voornamelijk starters, ZZP’ers en MKB’ers. Ook geef ik doordeweeks wat bijlessen wiskunde en economie aan middelbare scholieren. Heel wat om te combineren, maar wel hartstikke leuk allemaal! Naast mijn (jeugd)bestuursfunctie bij de KNHS ben ik nog bestuurslid bij een lokale paardensportvereniging (PV Midland te Utrecht) waar we regelmatig KNHS-wedstrijden organiseren. Ik ben ook actief in de springsport, met mijn eigen paard en met een paard in eigendom van een fokker. Ik ga graag met de paarden op springwedstrijd in het weekend. Als mijn agenda het toelaat, bezoek ik paardensportevenementen zoals hengstenkeuringen, internationale wedstrijden en kampioenschappen. Zo kom ik ook veel onder de (paarden)mensen en praat ik graag over verschillende thema’s."
2. Afgelopen zomer heeft de KNHS besloten dat je samen met een ander jeugdbestuurslid (Carmen Norder) 'aan tafel' mag aanschuiven bij het bestuur. Hoe is dat zo verlopen?
"In het voorjaar van 2019 kreeg ik een mail van de KNHS, dat ze hun zogenaamde 'Young Leaders Program' op niveau 4 gingen uitbreiden met het opleidingstraject ‘Geef de jeugd een stem’. Dit traject is er op gericht om meer jongeren - en frisse geluiden - binnen de KNHS te krijgen. Een hele goede zaak, wat mij betreft. Ik ben namelijk altijd kritisch geweest tegenover de KNHS. We hebben te maken met serieuze thema’s zoals de toegankelijkheid van de sport, maar ook paardenwelzijn. Het Young Leaders Program is door de KNHS zelf ontwikkeld, met als doel jongeren leiderschapskwaliteiten bij te brengen met behulp van paarden."
"Als 19-jarige kon ik toen direct instromen op niveau 4 (besturen), door middel van dat opleidingstraject. Hiervoor moest ik eerst naar een plekje solliciteren en in de vacature las ik dat er onder andere een bestuurszetel zou worden vrijgemaakt voor een deelnemer. En dat trok mijn aandacht. Een zetel in het bestuur van de KNHS, dan zit je aan het roer van de organisatie. Daar kun je verschil maken; de link zijn tussen de leden en goed beleid én de organisatie toekomstbestendig maken. Ik had al eerder aan zo’n plek in het bestuur gedacht, maar moest toch concluderen dat zo’n plaats nagenoeg onbereikbaar is voor een jonge student. Zulke bestuursfuncties worden vaak vergeven aan mensen die zich in de maatschappij hebben bewezen, dus met dit opleidingstraject zag ik een unieke kans en ik heb meteen gesolliciteerd."
3. Wat heb je geleerd van het KNHS-opleidingstraject 'Geef de jeugd een stem'?
"Het opleidingstraject heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het bestaat concreet uit vier masterclasses, elk over een specifiek onderwerp. De meest interessante masterclass was tijdens Jumping Amsterdam 2020. Dat is een van de meest prestigieuze internationale paardensportwedstrijden van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt in de RAI Amsterdam. De tweedaagse masterclass ‘sportleiders van morgen’ ging over besturen en vond tijdens de wedstrijden plaats. Er waren interessante sprekers, zoals de president van de Europese Hockeybond, de CEO van de Invictus Games en verschillende managementcoaches met een sportachtergrond. Het onderwerp dat mij het meest is bijgebleven, ging over moreel besturen. In de besluitvorming houd je altijd belangen van de leden in gedachten. Jouw eigen belang is per definitie ondergeschikt. Bestuurders mogen nooit het gevoel hebben dat ze boven de leden staan. Je hoort altijd toegankelijk en bereikbaar te zijn voor leden en zo transparant mogelijk te zijn. Praten met je achterban is hierbij essentieel. En niet alleen tijdens vergaderingen maar ook in de koffiehoek, op de publiekstribune en achter de bar."
4. Wat houdt jouw nieuwe taak/functie in het KNHS-bestuur concreet in, naast meeluisteren en meepraten?
"In principe is het de bedoeling dat de jeugd een stem heeft aan de bestuurstafel van de KNHS. Daar kan op veel manieren invulling aan gegeven worden. Natuurlijk probeer ik relevante input te geven tijdens de vergaderingen, maar ik probeer ook zelf aan bepaalde dossiers te werken. In Zuid-Holland bijvoorbeeld heeft de regionale KNHS-afdeling een jeugdbestuur geïntroduceerd ('JongKNHS'). Dat organiseert evenementen en geeft het reguliere regiobestuur input over jeugdvraagstukken. Dat zijn dingen die ik interessant vind, daar kan ik wellicht wat betekenen in landelijke ondersteuning of misschien kunnen we zoiets wel overbrengen naar andere regio’s."
"Ook is er recent een 'Young Leaders Platform' opgestart. Hierin zitten verschillende deelnemers uit het opleidingstraject 'Geef de jeugd een stem', met als doel om het KNHS-bestuur te adviseren over jeugdthema’s. Daar word ik natuurlijk blij van, dat er steeds meer gelegenheid is voor jongeren om invloed uit te oefenen binnen de bond. Tegelijkertijd kan ik met het platform overleggen en advies vragen over bepaalde thema’s. Dit kan ik dan weer inbrengen in de bestuursvergaderingen. Mijn uitgangspunt is in ieder geval dat ik wedstrijdsport toegankelijker wil maken voor jongeren en hen wil stimuleren om hier zoveel mogelijk plezier uit te halen."
5. Waarom vindt de KNHS het denk je belangrijk om de jeugd 'een stem' te geven?
"Ik denk dat de KNHS het belang van toekomstbestendigheid van de sport inziet. Paardensport kan heel conservatief zijn, althans er lopen veel behoudende mensen rond. Het kan dan heel moeilijk zijn om met tradities te breken en nieuwe concepten te introduceren. Dat gaat makkelijker met jeugd met frisse ideeën. Het gaat dan ook om het creëren van draagvlak, dingen die breed gedragen worden door jongeren zijn makkelijker te realiseren. Bovendien zeg ik altijd: stilstaan is achteruitgaan. Ik heb een hekel aan het argument 'we doen het al jaren zo'; ik vind dat iedereen open moet staan voor nieuwe ideeën."
6. Waarom is er denk je niet besloten door de KNHS dat jij en Carmen Norder 'gewoon' deel gaan uitmaken van het KNHS-bestuur?
"Het KNHS-bestuur stemt vrijwel nooit tijdens bestuursvergaderingen. Besluiten worden na discussie in unanimiteit genomen. Daar hebben wij als jeugdbestuursleden dus een even grote invloed."
7. Wat is volgens jou momenteel de grootste bestuurlijke uitdaging voor de KNHS?
"Paardrijden in de toekomst, de sport en de KNHS-organisatie toekomstbestendig maken. De organisatie financieel gezond houden en servicegericht zijn. Een groter draagvlak creëren bij de leden en in de maatschappij. Er staan steeds vaker radicale dierenactivisten op die paardensport als dierenmishandeling kwalificeren. Of die het in ieder geval immoreel vinden om op de rug van een paard te gaan zitten. Sommigen verdenken ruiters er wellicht van een paard te beschouwen als instrument. De KNHS is de organisatie die paardensport faciliteert, ontwikkelt en controleert. In die hoedanigheid moet de bond onze ruiters, juryleden en instructeurs correct opleiden zodat zij altijd op een diervriendelijke manier met paarden om gaan. Hier werken wij hard aan."
"Er is heel veel (wetenschappelijke) kennis over paardenwelzijn en dit dragen wij in de instructeurs- en official opleidingen ook over. Ruiters hebben toegang tot een uitgebreide kennisbank en paardenwelzijn zit sterk verankerd in de wedstrijdreglementen. Als het paardenwelzijn ergens niet op niveau is, dan ligt dat vaak aan onwetendheid."
"Waar wij ook nog grote stappen kunnen en moeten zetten, is in de voorlichting naar de maatschappij toe. De essentie van paardrijden is namelijk samenwerken. De absolute top van de sport bereikt men alleen door samen te werken met het paard. Als een paard geen hindernis van 1,60m wil springen, dan zal hij dat ook echt niet doen. Het paard is de partner van een ruiter, zeker geen instrument. Een ruiter moet een hele speciale band hebben met zijn paard. En dat is wat mij betreft de schoonheid van de sport. Op het hoogste niveau kijk ik naar de ultieme samenwerking tussen paard en ruiter. Als het aan sommige activisten ligt, zit er over tien jaar niemand meer op de rug van een paard. Ik denk dat we daar echt niet naartoe moeten willen, dat gaat heel veel plezier voor paard en mens wegnemen. En daar ligt dus een hele belangrijke rol voor de KNHS."
8. Op welke manier wil/ga jij je steentje bijdragen om die uitdaging te helpen tackelen?
"Als KNHS dienen we eerst te staan voor eerlijke sport. Er moet correct volgens de regels gereden worden. Maar daarnaast moeten we er dus ook echt op toezien dat het welzijn van de paarden altijd op niveau is. Als dat ook maar even uit het oog wordt verloren, dan moeten we handhaven. Ik ben veel bij paardensportactiviteiten en vorm daar een beeld, ook door met paardensporters te praten."
"Dat doe ik ook bij wedstrijden, pensionstallen, verenigingen en maneges maar ook digitaal via nieuwskanalen en sociale media. Zo probeer ik te ontdekken waar behoefte aan is en voor welke ideeën er wellicht draagvlak is. De KNHS draait immers op geld van de leden, ‘maatschappelijk’ geld. Ik wil dat leden ook voelen dat de KNHS er voor hen is, dat wij voor iedere paardensporter betekenis hebben. Misschien in de vorm van instructievideo's, andere soorten competities of bepaalde trainingen en cursussen. En vanuit het welzijnsoogpunt, waar kunnen we nog voorlichting over geven? Ik vind dat we moeten staan voor goede communicatie, vanuit de KNHS naar de leden maar vooral ook andersom. Van de leden náár de KNHS."
9. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Absoluut! Het is tegenwoordig zo makkelijk om commentaar te geven, zeker via sociale media. Ik denk dan ook vaak: verdiep je eens in de zaken. Als mensen de moeite nemen om zich in de achtergrond te verdiepen, is er vaak meer begrip voor bepaalde besluiten. En zeker als je het echt niet eens bent met het beleid, wordt dan vooral zelf bestuurder. Met samenwerken bereiken we meer dan met aanhoudende kritiek. Zeker als je jouw sport of vereniging een warm hart toedraagt, wordt dan vooral bestuurder. Lokaal of regionaal wordt bij de meeste verenigingen altijd wel hulp gezocht. Je kunt dan vaak van waardevolle betekenis zijn én je komt in een leerzame omgeving terecht waar samengewerkt moet worden tussen verschillende belangen en opvattingen. Aan die ervaringen zal je de rest van je leven wat hebben, daar ben ik van overtuigd."
10. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik denk dat de huidige generatie bestuurders jongeren simpelweg meer ruimte moeten geven. Als je iemand verantwoordelijkheid geeft, dan zal die dat vaak ook nemen en er zorg voor dragen dat iets geregeld wordt. Dat moet natuurlijk wel op een proportionele manier, maar ik zou zeggen: laat dat gewoon eens gebeuren. Geef eens een jeugdlid de verantwoordelijkheid over een project, wedstrijd of evenement. Je zult waarschijnlijk versteld staan van wat er neergezet wordt. Natuurlijk kunnen de ervaren bestuurders wel over de schouders meekijken, maar zorg dat je een samenwerkende verhouding creëert. Geen controlerende machtsverhouding. Als je jongeren één of twee keer terugfluit om, in hun ogen, conservatieve redenen, dan hebben ze het vaak wel gehad met het aanbieden van hun hulp. En dat is gewoon zonde."
11. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Iedereen, zowel binnen als buiten de paardensport, mag mij altijd aanschieten of contacteren als je een goed idee, initiatief of kritische blik op een bepaald onderwerp hebt! Samen werken we aan de toekomst van de sport."
Het origineel van dit interview vind je hier.