Broers Philippaerts: "mentale fitheid vaak onderschat"

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14490
Geregistreerd: 20-04-16

Broers Philippaerts: "mentale fitheid vaak onderschat"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-20 18:45

*Equnews.nl
Algemeen

Afbeelding
Olivier Philippaerts met H&M Legend Of Love tijdens de
GCT Valkenswaard 2019. Foto: Aniek1985


In een gesprek vertellen Nicola en Olivier Philippaerts over de uitdagingen van een topruiter. Daaruit blijkt dat niet alleen de fysieke fitheid van belang is. Zowel voor paard als ruiter is een psychologische scholing en controle van belang. Maar om rust te vinden in het hoofd moet het paard eerst rust vinden in zijn lichaam! Maar hoe vind je als ruiter die rust? Olivier en Nicola Philippaerts leggen uit ...

Lees de Tips van Olivier en Nicola Philippaerts...(klik hier)

"Onze sport kan soms enorm druk zijn," vertelt Olivier Philippaerts. "Af en toe moet je jezelf een rustmoment durven opleggen. Het is als ruiter verleidelijk om de ene wedstrijd na de andere te springen. Zeker als je beschikt over een leuke stal sportpaarden. Maar je loopt jezelf dan vlug voorbij en kan onder de psychologische druk ten onder gaan."

Nicola Philippaerts beaamt en nuanceert; "Als je iets graag doet sta je vaak niet stil bij de gevolgen van de 'rush'. Dat is ook de reden waarom ik veel belang hecht aan mentale coaching en media training. Beiden helpen me enorm om de mentale druk onder controle te houden."

Wat houdt jullie rustig op wedstrijd?
"Een goede timing is belangrijk," vertellen de broers. "We proberen steeds alles op tijd te doen. Op tijd het parcours verkennen, op tijd de opwarming starten, Zo wordt je zelden opgejaagd en kan je rationeel en rustig te werk gaan."

"Verder is het belangrijk te blijven ademen," voegt Olivier Philippaerts toe. "Via mental coaching heb ik geleerd dat het belangrijk is te blijven ademen. Zo verlies je geen focus. Dat is in het parcours enorm belangrijk.

Heeft stress invloed op je paard?
"Uiteraard... je paard wordt enorm beïnvloed door je eigen stress. Daarom hechten we er zelf ook veel belang aan om zelden of nooit stress uit te stralen. En ook in onszelf te geloven. Daar start alles mee..."

Na de inspanning ... de ontspanning, hoe?
"Een gezellig restaurant met goed eten en vrienden ... nu is dat even moeilijker, maar algemeen helpt dat om te ontspannen."

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Krabburger, Ninouschka, Rianneko, SentiBot, Solmyrkvi en 19 bezoekers