[Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

[Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-20 08:53

*Bokt.nl
Blog

Hé alweer! Ik ben al een tijdje aan het nadenken over hoe ik een stukje neer schrijf over “ongeremde emoties” die eveneens een deel zijn van hersenletsel maar dat wil nog niet zo lukken ironisch genoeg. Mogelijk omdat emoties voor mij sowieso een gecompliceerd iets zijn. (voor wie niet?)

Dus terwijl mijn koppie daar mee bezig is zal ik jullie wat anders geven om te lezen. Sinds een jaar zijn Sam en ik, met tussen pauzes omwille van een niet coöperatief lijf van mezelf of kleine ongemakken van Sam zoals een wondje ter hoogte van de singelplek door het spelen met Rêve waardoor hij weer stil staat, bezig met de vliegende wissel. Het is voor ons allebei de eerste keer om die aan te leren. Ik heb hem wel gereden op paarden die het reeds konden. Maar ik heb het nog nooit zelf aangeleerd. En ik begin te begrijpen waarom zoveel ruiters (en paarden) stranden op die wissel.

Het was een oefening waar ik persoonlijk erg naar uit keek. (Ignorance is bliss) omdat ik het een machtig mooie oefening vind om te zien en te voelen. Dus toen de dag kwam dat Chris me vroeg of ik al ooit een wissel gereden had met hem, werd ik vanbinnen enthousiast. Mijn ietwat suffe “alleen per ongeluk.” dat ik als antwoord gaf maakte dat Chris zich vermoedelijk heel even af vroeg waar ie aan begonnen was. Maar ik gok dat hij zich dat over de jaren wel vaker af gevraagd heeft en tot op heden is het altijd goed gekomen. Dus we gingen aan de slag met de wissel!

Afbeelding

Er zijn een paar dingen die jullie wellicht moeten weten die een factor zijn in dit verhaal. Ten eerste heb ik enorm slechte heupen (andere gewrichten ook maar in deze zijn de heupen belangrijk.) door avasculaire necrose. Een aandoening die maakt dat de bloedtoevoer naar de gewrichten al dan niet tijdelijk verstoort is. Met als gevolg dat er botafbraak plaats vindt binnen in het gewricht. Wanneer er genoeg verstoringen geweest zijn wordt de “bol” die je heupen soepel helpt bewegen te broos en “stort ie in”. Ze noemen het letterlijk een “collaps”. Van daaruit krijg je een soort secundaire artrose die maakt dat het misvormde bol-gewricht niet meer “vloeiend” kan bewegen. Dat is bij mij zowel links als rechts het geval. Problemen die daaruit voort komen zijn: stijfheid in de heupen (en bijgevolg ook in je bekken en onderrug.). Heupen die minimaal uit de kom kunnen geraken (wat pijn doet maar niet verlammend pijn omdat mijn gewrichten toch al maar zo-zo in elkaar passen.) Enkel wanneer ze zoals vorige week, ietsje te ver “er uit hangen” heb ik een probleem want dan kan ik niet meer afstappen aangezien ik mijn been niet over het zadel krijg. Dat maakt dat de hulpen voor de wissel geven vaak ietwat moeilijk is, zeker met een paard dat het nog moet leren! Een linkerkant die met regelmaat weigert om mee te werken is ook geen zegen. Het maakte dat ik de hulpen een stuk eenvoudiger maakte dan ik ze op bokt vaak lees. Sam wordt recht gesteld en ik haal mijn teugel aan de kant waar ik heen wil wisselen enigszins van de hals. (zonder stelling) en ik verleg mijn beenhulpen. Daar moet hij het mee doen. Geen gedoe met indraaien in je bekken enz want dat lukt me vaker niet dan wel dus daar hebben we allebei niets aan. Als hij gekke sprongen maakt, ga ik bijgevolg ook automatisch enigszins in mijn beugels staan om mijn heupen te ontlasten (zoals je ook ziet op de foto.) en dat helpt al evemin.

Ten tweede is Sam een hysterisch werkwillig paard. Hij wil het heel graag voor je doen maar alles wat nieuw is, is doodeng (letterlijk) dus zelfs de meest simpele oefening brengt hem standaard tot een periode waarin hij constant over de rooie gaat. Dat maakt dat ik elke oefening in hele mini stapjes op deel normaal gesproken zodat hij meestal amper door heeft dat ik hem uberhaupt wat aan het leren ben tot op het punt dat hij het al zo goed als kan.

Afbeelding
Een typische "kan ik niet, wil ik niet, doe ik niet, OKEEHEE Doe het al!!!" reactie op de wissel.


Met de wissel is dat geen optie. Je kan zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet: Goed aan de hulpen, goede galop, goed kunnen verzamelen, soepelheid en aanleuning voor mekaar en dat “elke sprong van jou” is zoals een trainer dat ooit mooi zei. Maar als het er op aan komt: Ze springen hem, of niet. Ze kunnen hem niet maar “een beetje springen” (nou, dat kan wel maar dat wil je niet.) zoals je bv wel “een beetje schoudervoor” kan vragen en dat kan uitbreiden naar een schouderbinnenwaarts.

Nu kreeg mijn paniekerige neuroot geen in stukjes gehakte oefening om mee te dealen maar een grote brok. Het gevolg was dat mijn paniekerige neuroot na een paar pogingen weliswaar een wissel sprong die mooi in één tijd was maar mijn “Jay hij doetut!” momentje was van korte duur gezien hij vrijwel meteen daarna in paniek raakte en het op een rennen zette. (Sam zijn go-to oplossing. De oplossing voor elk probleem is bij Sam; keihard rennen!)
Ik ken dit gedrag en terwijl Chris (die erg bezorgd is om zijn leerlingen.) ietwat hulpeloos en semi-paniekerig zei “hoo! Oho! Rustig!” gaf ik, tot Chris zijn ontzetting Sam even langere teugel en probeerde vervolgens om weer “binnen” te geraken door hem over de hals te strelen terwijl ik iets mompelde van “Sammeke, tis goed man..” Gezien Sam zich compleet af sluit voor alle hulpen op dat moment. “Wat doe je nou?” “Het enige waar hij van kalmeert.” en Sam stelde niet teleur want al snel draaide de oortjes naar mij en kon ik hem weer terug rijden. Een geschrokken Chris haalde toch maar een martingaal met de woorden. “Hij vliegt je de tent uit zo!” (Sam kijkt op zo'n moment ook echt niet meer naar waar hij heen gaat, hij is in staat om zichzelf te verongelukken op zo'n moment.)
Gedrag dat ik van hem ken (één van de redenen waarom niemand nog echt enthousiast was om met hem te werken.) en waar ik dus vrij nuchter in ben. Maar mensen die moeten toekijken op zo'n actie vinden het blijkbaar doodeng.

De wissels die volgde verliepen iets beheerster, mede door de martingaal die maakte dat ik kon ingrijpen voor hij compleet onder me uit was. Wat volgde was en periode waarbij de wissel de ene les erg goed ging en de volgende les was er geen wissel uit te krijgen. Ik leerde wel voelen wanneer ik de hulp moest geven en kon dus geleidelijk aan ook thuis er aan gaan werken. In eerste instantie terwijl mijn man er bij stond om zeker te zijn dat ie hem goed door sprong. Want er kwam een punt dat ik niet eens meer voelde in welke galop ie nu precies zat. (De wissel deed rare dingen met ons beide zeg maar. _O- ) Regelmatig liet ik de wissel een paar weken “rusten” zodat Sam ook tot rust kon komen. Dat is met Sam wel nodig zeg maar. Wellicht met elk paard. Maar met Sam is dat het verschil tussen ergens komen en geheel terug bij af zijn en niet eens meer een fatsoenlijke draf overgang kunnen maken.

Geleidelijk aan begon hij de wissel makkelijker te springen zonder al te veel paniek. En toen belande hij in de huidige fase waarbij elke hulp in galop een wissel opleverde… Ik verzuchtte wanhopig “Eerst springt ie ze voor geen goud van de wereld! Nu springt ie ze bij elke hulp die ik geef in galop!”

Een “normaal” deel van het proces volgens Chris, wat me wel gerust stelde. En dus zitten we nu in de fase waar we Sam weer leren dat niet elke verzameling of elke werkpirouette hulp een vraag is om een wissel. Ik ken mijn freubel.
De oplossing was heerlijk simpel. Zodra Sam ongevraagde wissels ging springen werd hij op een grote volte met buiging om mijn binnenbeen gezet en zochten we eerst weer de ontspanning op. "even zijn gedachten op wat anders zetten." Hij mocht de hals wat laten zakken en tot rust komen en daarna vroegen we de oefening opnieuw (travers op een kleine volte.) maar dan veel minder scherp (travers op een grote volte ipv een kleine). Chris zijn manier (en de mijne want wat ben ik blij met deze man.) is altijd om geen gevechten aan te gaan. Die win je toch niet. We gaan er bovendien van uit dat de essentie van het gedrag dat hij vertoont is dat hij het graag goed wil doen maar niet weet hoe. Hij is niet stout. Hij weet niet wat hij moet doen. Die "paniek" bestraffen is niet eerlijk. We helpen hem juist om weer genoeg te ontspannen dat ie weer in staat is om de hulpen te interpreteren.

Op een dag vat ie 'm wel. Samen met Chris komen we er wel uit. Ik moet regelmatig terug denken aan een engelse tekst van een ietwat wanhopige ruiter die ik ooit gelezen heb. Over het opleiden van een grand prix paard. Nu is dat het doel niet met Sam, maar ze omschreef erg treffend het proces van “wel/niet” springen van de wissel ook al doe je letterlijk helemaal niets anders dan de dag of week er voor. En dat brengt me tot de gedachte dat fouten maken onontbeerlijk is voor het leerproces van zowel paard als ruiter en dat de wijze hoe je daar op reageert je opleiding maakt of kraakt. Maar mijn visie daarover houd ik voor een volgende blog! Ik moet wat te schrijven houden toch?
Laatst bijgewerkt door Suikerspinda op 18-10-20 14:49, in het totaal 2 keer bewerkt
Reden: Link van de foto aangepast

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!


Getup

Berichten: 8470
Geregistreerd: 27-01-07

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 12:52

erg herkenbaar! heb niet jouw lichamelijke troubles, maar type paard herken ik. Denk, dat je goed bezig bent en sleutelwoord is inderdaad : tijd en geduld. feit dat ie ze in 1 x springt is al echt goed!

MyWishMax

Berichten: 25877
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 13:56

Ik herken dan weer vooral de lichamelijke troubles. :') Het niet kunnen afstappen, omdat been niet over het zadel heen komt. Ik heb dus ook echt hulp nodig met afstappen die paard goed vasthoudt en het liefst er ook voor zorgt dat ze niet haar hoofd naar beneden doet (want ik gebruik de hals haha). En het niet altijd normale hulpen kunnen geven, want lijf doet dat niet. En het irritante staan als er iets niet goed gaat, die van mij gaat ook rennen als het te moeilijk is, maar niet zo ongecontroleerd. Gewoon harder en niet te sturen. Remmen alleen naar echt halt en opnieuw beginnen. Het werkt dan ook niet dat ik niet gewoon blijf zitten, want dan kan ik remmen alleen is dat lang niet altijd te doen met heupen/lijf

Heel boeiend om te lezen weer :j Grappig dat verloop ook, van niet tot continu en dan weer leren wachten op hulp. Herkenbaar! Ik heb het pony aangeleerd vroeger, maar dat was meer geluk als wijsheid. Jouw per ongeluk wissel en dat uitgebouwd :') 100% de pony die zo enorm meewerkend en braaf was én niet in paniek schoot.

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 21 PR 227,5
[RIJ-ITP] Wedstrijd weekend met Flow

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-20 19:27

Getup: de geplande wissels heeft hij eigenlijk vanaf het eerste moment mooi gelijk gesprongen. Van rechts naar links springt hij ze nog wat klein maar altijd mooi gelijk. Dus daar ben ik wel blij om. Chris ook, toch een teken dat hij de kracht en lenigheid wel heeft er voor. :j

Mywishmax: ja Sam wordt echt ongecontroleerd. Toen hij jonger was heb ik hem zelfs wel eens aan de longe laten nemen omdat hij zichzelf (en mij) in gevaar bracht. Nu dring ik sneller tot hem door waardoor het niet meer echt gevaarlijk is. Maar het is wel indrukwekkend kennelijk gezien iedereen die het ziet gebeuren altijd erg bezorgd is. _O-

Blijven zitten is idd simpelweg niet altijd te doen met heupen die niet meewerken. En daar miskijken mensen zich echt wel eens op. :j

Chris beweerde dat ze die fases vrijwel allemaal doorlopen. _O-

Ik ben normaal heel relaxed. Soms zelfs wat ‘laks’. Heb altijd zo iets van ‘ja het lijkt er nog niet op maar komt echt wel.’
Soms tot wanhoop van mijn man. :’) (gezien ik dat met Rêve ook doe en mijn man snapt niet hoe ik Sam met die mentaliteit gekregen heb waar hij nu is _O- ) en heb er op bokt ook wel eens commentaar door gekregen. Maar met de wissel heb ik echt een periode gehad dat ik dacht ‘hier stopt het dan voor ons. Dit komt niet meer goed.’

Maar je gaat dan voelen en zoeken en je probeert toch wat. (Want hoeveel erger kan het nog worden?) en nu begin ik weer te geloven dat het nog goed komt. _O- maar heb echt met de handen in het haar gezeten.

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

Maflinger_S
Berichten: 12224
Geregistreerd: 01-07-08

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 19:42

Je legt het leerproces heel mooi uit: het werkt als een trap. Elke keer dat je wat leert ga je een trede omhoog. Elke keer dat je het geleerde moet laten bezinken of het je meer eigen moet maken, sta je op een plateautje. De kunst is om hier zo mee moet gaan dat je langzaam maar zeker toch omhoog gaat. Voor paarden werkt het net zo maar dat moet je als ruiter of trainer wel goed begeleiden door middel van de juiste timing.

The smarter the phone, the dumber the person
Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

xChanelx
Berichten: 1932
Geregistreerd: 05-04-13

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 19:49

Weer erg leuk geschreven! Qua niveau kom ik lang niet bij je in de buurt, maar heel herkenbaar dat de ene dag alle puzzelstukjes kloppen en de andere dag je het gevoel hebt dat je beter kunt stoppen met rijden :+

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

Mars

Berichten: 33373
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 19:56

Jij schrijft zó leuk!
Genoten weer van je stukje en zo bijzonder hoe jij de rust kunt houden op je paard (met volgens mij enigzins Chinese gebruiksaanwijzing) :D Die wissel gaan jullie er vast wel goed onder krijgen!

In het verleden gebeurd niets (meer)
In de toekomst gebeurd (nog) niets
Er is alleen maar nu

lene

Berichten: 371
Geregistreerd: 11-09-06
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-20 20:26

heerlijk stuk! En op ons niveau ongelooflijk herkenbaar }> :D

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-20 09:55

Ook met de wissel aan het worstelen lene? _O-

Mars Dankjewel! :o Ik denk dat Sam een gebruiksaanwijzing heeft die uit meerdere delen bestaat en ik denk ook dat ik nog steeds niet alle delen heb. _O- We zeggen hier altijd dat ik misschien eens arabisch moet proberen te leren. Dat wellicht daar het probleem zit. Alleen weten we niet goed welk dialect Sam spreekt. :D
Ik ben eigenlijk altijd een rustige ruiter geweest. Geen bijzonder getalenteerde, maar wel een heel rustige. :j Mijn paarden nemen dat veelal dus ook over. Sam ook, die is al een heel stuk gekalmeerd. Maar nog steeds doet hij vaak dingen dat ik tegen mijn man zeg "Ik denk dat ie op z'n maximum zit kwa normaal doen." :')

xChanelx: :D Paardrijden is gewoon moeilijk. Ongeacht het niveau. En inderdaad, de ene dag denk je dat je het onder de knie hebt, de dag erna overweeg je om er gewoon mee te kappen. :+ En toch blijven we het doen he? :D

Maflinger_S Inderdaad. Met de wissel heb ik wel het gevoel dat dat plateau'tje dusdanig smal is, dat de kans er ook is dat je er gewoon vanaf pleurt. Ik denk dat ik in deze fase heel veel schade zou kunnen doen als ik het verkeerd aanpak. En dat is voor een onzeker iemand als ik, (onzeker over mijn kunnen dus.) best een moeilijke. :j En dat helpt ook niet mee in dit proces want zodra ik ga twijfelen, doet Sam dat ook. Ik merk ook dat ik bv in de les met Chris langs me veel zekerder door rijd (want: Chris staat er bij en is mijn anker soort van.) en dan krijg ik het ook allemaal veel soepeler opgelost. := Dus die onzekerheid speelt me in deze nu wel parten. (en Sam ook, want de hele reden waarom ik zo fijn met Sam aan het werk kan is omdat ik tot hier toe heel erg was van "komt goed Sammeke, we kunnen dit wel.")

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

Apple

Berichten: 76286
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-20 10:06

Wat een leuk stukje weer en wat goed uitgelegd :-)

Herkenbaar wat je schrijft over het blokkeren van Sam als hij het niet meer snapt en fijn dat je het ook benaderd als 'snapt het even niet meer' ipv 'is stout'. Er zijn genoeg ruiters die op zo'n moment het interpreteren als 'stout'.

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-20 12:48

Dat is de insteek waarmee ik hem heb laten komen. :) Hij kwam met een flink verhaal en als ik er van uit gegaan was dat hij stout was, dan denk ik dat er gewoon niet mee te werken was geweest. :) Je benaderd "stout" nl heel anders dan onbegrip. En bij Sam is het echt onbegrip, want het is een fantastisch lief paard. Dat veel mensen het inderdaad snel als "stout" interpreteren is de reden dat hij bij mij terecht gekomen is. En dat had helaas ook heel anders voor hem kunnen aflopen terwijl het een werelddier is. :+:

Dat vind ik wel jammer aan de paardenwereld en lees het ook te vaak op bokt. Heel veel leuke, lieve paarden worden heel erg mis begrepen en gezien als "stout". Ik heb daar wel moeite mee. Ook één van de redenen waarom ik minder en minder te zien ben op de informatieve gedeeltes van bokt. Ik heb het idé dat die mentaliteit "is stout" erger geworden is tov vroeger. En ik merk dat ik niks kan met die insteek. :) Ik word daar geërgerd van en kom dan dusdanig scherp uit de hoek dat het niet meer bij draagt.

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

Wolfwomen

Berichten: 116
Geregistreerd: 24-10-20

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-20 21:11

Wat een gaaf stukje om te lezen.

Ik vind het knap, je zet door ook als het tegen zit en je behoudt een positieve mentaliteit.

Inspirerend!

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-20 11:22

Dankjewel! Uiteindelijk is dat de enige manier. :) Ik heb natuurlijk ook mijn dips maar van constant klagen word het niet beter. Integendeel. :-)

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

Pandora2
Berichten: 19981
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 11:31

Wissels ? Heerlijk ! Het is een echte verslaving na een tijdje :D
Je zit ook bij een hele goeie trainer ! 8-)

Mijn eerste paard waarmee ik de wissels leerde, deed dit ongelooflijk goed en snel. Al was het voor ons beide de eerste keer.
De 2e was / is een heethoofdje. Moest ik weer even een andere tactiek leren en toepassen.
De 3e snapte het nut niet zo goed van wisselen :') Maar is uiteindelijk ook wel goedgekomen.

Succes ermee ! Jullie komen er wel !

Maflinger_S
Berichten: 12224
Geregistreerd: 01-07-08

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 13:03

Een goede trainer die met je mee kijkt en er voor zorgt dat jij en je paard grensverleggend bezig zijn zonder dat dat voor een van beide schadelijk is, is goud waard.

Ik heb twee van zulke trainers, en dat is erg fijn aan de ene kant en aan de andere kant soms ook wel eens wat "lastig" want ze focussen allebei op andere dingen en zien dus ook andere dingen. Zo ben ik met de een bezig met het revalideren van mijn paard dmv dubbele longewerk zegt hij dat het goed gaat en dat mijn paard in een goede voerconditie is, dan komt de ander met wie ik showmanship doe en die ziet en bobbeltje op de rug en een vetophoping rond de staart ...

Vliegende wissels, daar zijn we (nog lang) niet aan toe, maar wat ik zo mooi vind aan deze blogs van deze blogger is dat alles wat geschreven wordt herkenbaar is in andere situaties. Dat is misschien niet de bedoeling van de schrijfster maar dat vind ik een absolute meerwaarde!

The smarter the phone, the dumber the person
Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-20 13:19

Ik gebruik altijd zijn voornaam. Maar ik train bij Chris Haazen die zich in België gevestigd heeft. En deze man heeft zo’n bizar goed zicht op paarden en hun ruiters. Ik weet soms niet of ik het fantastisch of irritant moet vinden dat hij op vijf minuten me dingen laat oplossen waar ik zelf al een week mee kl**t. _O-
Als hij het uit legt is het zo logisch en simpel. :=
Ik ben een binnenvetter en moeilijk te lezen. (Dat wordt me iig continu verteld.) maar Chris weet altijd exact wanneer ik me onzeker voel en het niet meer zie zitten. Irl ben ik niet zo heel sociaal. Ik zal eerder afgezonderd zitten luisteren en praat enkel wanneer je mij dingen vraagt. (En dan nog. :o er zijn van die dagen dat ik ook dan vrij kort antwoord. De kunst van gesprekken laten uitdoven heb ik onder de knie als geen ander. :o )
Maar Chris wist eigenlijk vanaf de eerste les hoe hij me rustig en ontspannen kon krijgen en dán praat ik dus wel. :j

Ik ben overtuigd dat ik een uitzonderlijk goede trainer heb en ben daar ook erg dankbaar voor. We hebben bovendien ook een paar dezelfde eigenschappen waardoor ik me door hem minder voel alsof ik totaal niet thuis hoor in de dressuur. :)) (zoals riempjes niet in de lusjes doen in training bv. _O- toen mijn man dat zag en hij het deed want mijn man is wat dat betreft een muggenzifter die gek wordt van mij, zei hij ‘gij twee zijt juist hetzelfde!’ Waarop Chris en ik allebei even onschuldig keken. _O-

Ik doe dat niet bewust iig. Maar ik ben uiteindelijk gewoon een middelmatige ruiter die het goed probeert te doen en met respect voor mijn paarden hun ‘zijn’ en ik denk dat dat voor velen herkenbaar is. Ik ben bovendien enigszins chaotisch en ietsje onhandig... ik heb al een paar keer gezegd dat mijn buren hun visie op paardensport behoorlijk veranderd moet zijn sinds ze mij hier zien aankl*ten met die beesten. _O- denk dat dat snel gegaan is van ‘paarden zijn slaven’ naar ‘paardenmensen zijn slaven en missen een paar aansluitingen.’ _O-

Pandora: weet niet of het een verslaving gaat worden. _O- ik vrees nu al de dag dat het Rêve haar beurt is. :))

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

Pandora2
Berichten: 19981
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 14:11

Die verslaving komt zeker ! }>

Je andere paard gaat er ook veel sneller moeten aan geloven dan deze, believe me :D
Het motto jong geleerd is oud gedaan past trouwens perfect bij het aanleren van de wissels 8-)
Met al wat ik nu weet, zou ik er op 4-5 jaar mee beginnen. Just for fun.

Ik heb bij Jeannette een paar keer clinic gereden trouwens :P

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Re: [Blog] Troubles in paradise: De vliegende wissel!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-20 14:23

Rêve heeft nog lang de balans en controle niet die nodig is voor de wissel in galop. Maar denk wel dat ik het snel ga meenemen als die er wel is. Een deel van Sam zijn moeite komt uit het feit dat die contra zo bevestigd is dat hij niet meer wilde omspringen in eerste instantie. :(:) Je voelde m denken van ‘jamaar ho es even baas...’ :))

Bij Jeanette heb ik nooit gereden. Ze heeft wel al bij proeven staan kijken. Jeanette haar eerste wedstrijd pony had veel weg van Sam blijkbaar. :D

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!

MyWishMax

Berichten: 25877
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 15:52

Dat was mijn probleem met vorige paard ook, Ayasha. Te bevestigt in de contra waardoor de wissels veel moeilijker werden. In het begin wisselde hij heel makkelijk, maar was ik bezig met de contra :+ Ik heb het hem dus zelf afgeleerd en dat zorgde voor best wat stress toen hij ze wel weer moest gaan doen. Wel gelukt, maar ik begin er wel eerder aan. Huidige paard is nog niet ver genoeg qua balans en controle idd, dus eerst dat voor elkaar en dan ga ik toch maar beginnen haha. Die 1e was gewoon mega makkelijk, dus ik dacht bij vorige paard het ook wel even te gaan doen op dezelfde manier.

Fout dus _O-

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 21 PR 227,5
[RIJ-ITP] Wedstrijd weekend met Flow

Ayasha
Blogger

Berichten: 58288
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-20 00:37

_O- ik had bij Sam dit wel verwacht eigenlijk. Ik dénk dat Rêve er wat nuchterder mee om gaat gaan maar ook dat ik het heel slim zal moeten aanpakken met haar. Rêve is een apart geval. :=

Maar eerst moet haar galop beter. Ik denk wel dat ik de contra inderdaad niet meer zo bevestigd wil, uiteindelijk moeten ze wisselen op de hulp dus mijn logica doet me vermoeden dat de wissel het aanleren van de contra niet mag bemoeilijken.

Those who suffer, heal. Everything destroyed gets rebuilt. And our towers grow a little taller every time. - Tolkien
[VN] [Blog]Harmony in chaos vinden: Het belang van een passende trainer.
[VVDD] SuperSam zijn superzelf wezen!
[HAW] Rêve D'or en Yoyeux Coeur aan het werk. Moeder en zoon!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Avatar22, Lanoca, Myrsky, nicolanca en 9 bezoekers