Brexit-voorstellen voor paardensector

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12897
Geregistreerd: 20-04-16

Brexit-voorstellen voor paardensector

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-20 19:15

Equnews.nl
Algemeen

Afbeelding
Foto: Nikki de Kerf, Fotogenikki.nl/ Bokt Wiki


De realiteit van de Brexit komt akelig dichtbij. Een aantal Europese organisaties heeft een voorstel uitgewerkt voor een veilig en vlot paardentransport tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dit met de poging economische consequenties voor de paardensport te vermijden.

De Ierse paardensportbond (IHSC), de FEI en de internationale bond voor paardenrensport hebben samen het voorstel gemaakt. Het doel is om paardenwelzijn en -gezondheid te waarborgen en de handel en sport door te kunnen laten gaan nadat Groot Brittannië vanaf 1 januari 2021 niet meer aan de EU-regelgeving gehouden is.

De taskforce wil onder meer dat er aan weerszijden geen invoertarieven komen voor paarden. Die zijn er in de huidige situatie ook niet. Ook willen ze de gezondheidsstatussen gelijkschakelen, een als ‘gezond’ aangeduid paard in het VK wordt dan ook in de EU als zodanig aangemerkt. Digitale paspoorten moeten de traceerbaarheid van paarden en snel vaststellen van gezondheidsstatus, eigendom en verplaatsingen mogelijk maken. In een dergelijk digitaal paspoort staat dan ook bijvoorbeeld de entingsstatus van het paard.

Deze gezondheidsstatussen vraagt de taskforce alsnog in te voeren, ook indien er nodeal is van de Brexit.

De Vos wijst er op dat wanneer er geen overeenkomst komt, dit een grote impact op de sector zal hebben. Deze zou wel met een derde kunnen krimpen. “Potentieel staan 250.000 banen op de tocht. De sector is al ernstig bedreigd, met een stijgende werkloosheid en verschuiving van buitenlandse investeringen van de EU naar Noord Amerika en Asia. “Failure is not an option” besluit De Vos.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Bonte_, Art_Ificious, Bambolina, criollo_yess, Facebook, frisian_love, Hannerups, JoellaLoves, Jolynne, LV19952, PeerAppel, pluklief, shirleyp, Ubermetrics, weslyjune, xmirax en 34 bezoekers