EPTM-merries naar Stal Tops, Daan van Geel en Jos Lansink

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
prugelpiet

Berichten: 12618
Geregistreerd: 20-01-12

EPTM-merries naar Stal Tops, Daan van Geel en Jos Lansink

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-20 11:20

KWPN.nl
Sport

Afbeelding
Edwina Tops-Alexander, hier met Lintea Tequila. Foto: Herve Bonnaud/FEI


De halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Johnnie Walker VDL, L.Chiaro Di Luna, is verkocht aan Daan van Geel en Jos Lansink. Ook Hazy Toulon is verkocht, zij gaat naar Stal Tops, waar Edwina Tops – Alexander haar gaat rijden.

“Je kunt niet alle paarden houden. Ik heb een stuk of acht merries en soms moet je dit soort beslissingen maken. Vorig jaar liep de merrie een hele goede EPTM-test”, begint fokker Henk Kroeze over L.Chiaro Di Luna (Carrera VDL uit Elia elite EPTM-spr D-OC van Mermus R, fokker/ger. H.G J. Kroeze uit Denekamp), die vorig jaar tijdens de EPTM-test een totaalscore van 86,5 punten behaalde. Deze langgelijnde merrie viel op met haar vermogen, waarvoor zij een 9,5 verdiende. Moeder Elia (uit Brianca vb van Upgrade) ontving in 2015 80 punten voor haar verkorte EPTM-test waarbij zij een 9 voor haar vermogen kreeg. “Deze merrie is tijdens de test steeds losser geworden in het lichaam en lijkt over heel veel vermogen te beschikken. Ze heeft een actieve galoppade en maakt achter de sprong achter elke keer goed af”, aldus inspecteur Henk Dirksen destijds over het examen van Elia. De volle zus van Elia springt 1.30, en de grootmoeder gaf daarnaast van Numero Uno en Lupicor nog enkele 1.35m-paarden. Ook is dit de lijn van de Grand Prix-paarden Gravutell (v.Katell xx), Jolinde (v.Libero H) en Ocana (v.Libero H).

‘Zij weten hoe het moet’
“Voor het stammetje is het fantastisch dat ze bij deze mannen terecht komt, want zij weten wel hoe het moet! Het zou toch helemaal geweldig zijn als ik haar over een aantal jaar op de grote concoursen zie.” Henk Kroeze geeft aan dat hij moeder Elia wel aan houdt. “Die verkopen we niet. Dat advies gaf Henk Dirksen mij een paar jaar terug al. Hij zei gelijk: ‘die moet je nooit verkopen, want zij heeft veel kwaliteit.’ Dat wist ik toen nog niet, maar nu Johnny Walker en L.Chiaro Di Luna er uit zijn gekomen is dat besef er wel.

Nafok behouden
L.Chiaro Di Luna heeft dit jaar een merrieveulen gekregen. “We hebben haar vorig jaar laten dekken in de hoop nafok van de merrielijn te behouden. Daan van Geel wist ook dat ik haar niet had verkocht als ik dit jaar geen merrieveulen van haar had.” Henk Kroeze doet alles samen met zijn zoon. “Mijn zoon is dierenarts met een eigen praktijk, dus we voelen zelf de merries op en het bevruchten en scannen kunnen we daarom ook zelf.”

Van veulenboekmerrie naar elitemerrie door middel van de EPTM
“De beweegreden voor ons om onze paarden deel te laten nemen aan de EPTM-test is omdat we weten dat ze daar goed getraind worden, dat het vakmensen zijn die met onze paarden werken. Toen wij de Carrera-dochter daar brachten was de merrie nog heel jong. Het was echt een groot en slap paard. Henk Hammers gaf toen aan om het even aan te kijken met deze merrie aangezien er veel verschil is in driejarige paarden. Sommige moet je gewoon extra de tijd geven. Henk zei gelijk: ‘als zij het niet aankan, dan stoppen we’. Ze hebben het rustig opgebouwd, en naarmate de EPTM-test inclusief zadelmak maken vorderde, werd de merrie beter. Met de merrietest kun je precies zien wat erin zit en wat ze allemaal kunnen. Daar doen we het voor. Als je een goede hebt en het komt eruit, staat ze gelijk in de picture. Je hoeft ook niet meer naar de keuring, want je kan ze gelijk elite hebben terwijl ze meestal als veulenboekmerrie starten aan de test.”

Hazy Toulana naar Stal Tops
Naast L.Chiaro Di Luna is ook Hazy Toulana (Toulon uit Mariska keur pref prest sport-spr van Indorado, gefokt door G.J.H. Markhorst – vd Velde uit Brucht) verkocht. Ze behaalde 79,5 punten voor haar EPTM-test in 2016. Vlak daarna verkocht mevrouw Markhorst – vd Velde de merrie aan Marc Houtzager. “De verkoop is met pijn in het hart gegaan. Ik had op dat moment diverse paarden staan en er moesten een aantal weg. Ik wist dat het paard bij Marc Houtzager alle kansen zou krijgen, en in ieder geval een goede opleiding. Het was niet een paard voor iedereen, dat wist ik, maar ik dacht: Bij Marc krijgt zij gegarandeerd alle kansen.” En dat is gebleken, want onder de Oostenrijkse Julia Kayser springt de merrie op 1.40m-niveau op de concoursen. “Julia heeft er altijd op gereden en ik heb haar altijd gevolgd. Op concoursen ging ik kijken en ik ben daar een heel aantal keer geweest.”

Altijd geloof in dit paard gehad
“Als veulen was ze al heel snel en erg op mensen gericht. Henk Dirksen heeft haar hier ook een keer gezien, nog voor de EPTM. Hij zei toen ook ‘heb je haar al eens laten springen? Ze springt zeker net zoals ze galoppeert?’ En zo sprong ze ook, heel lichtvoetig. Ik heb altijd geloof gehad in dat paard.” “Ik heb zelf nog verschillende paarden uit de stam van Haly Toulana. Daar zitten redelijk succesvolle paarden bij. Onder andere de goedgekeurde hengst Investment I.B., hij is een zoon van een halfzus van Hazy Toulana. Ik heb zelf nog een andere halfzus van haar, namelijk Just Blue (v.Quasimodo vd molendreef). En uit weer een andere halfzus van haar – tevens de moeder van Investment I.B. - , Reggae (v.Emilion) heb ik ook nog verschillende nazaten.”

Nu is onlangs bekend geworden dat Hazy Toulana vertrekt naar Stal Tops. “Stal Tops is een grote naam. Ik wens Edwina Tops-Alexander veel succes uiteraard. Ik hoop dat ze er net zo goed mee op kan schieten als Julia. En als ze op concours komt in de buurt ga ik zeker kijken!”

I am because you were


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: IASCrawler, koenlover, pol013 en 13 bezoekers