Bokt community

Agossie en Sam.
Deze maand mochten we een aantal vragen stellen aan Agossie. Zij is paardenrevalidatietrainer. Ben je benieuwd wat een paardenrevalidatietrainer doet, of hoe je er zelf een kan worden? Je leest het hieronder.
Voor wie je niet kent: kan je jezelf voorstellen?
In het ‘echte’ leven heet ik Marina. Ik ben nu in de 50 en al jaren bezig met paarden.
Ik heb nu 2 paarden, mijn merrie Vyolita van 18 jaar (1,64), haar heb ik inmiddels 14 jaar, en Sam, een ruin van nu 14 jaar (1,70). Sam heb ik in april 2019 gekocht als revalidatiepaard die ik voor niveau 2 van de opleiding wilde inzetten. Op de foto zie je mij op Sam rijden. Hij is hier in hele mooie balans, zowel verticaal als horizontaal en ik ben erg trots op hem, want hij komt van heel ver.
Naast de paarden heb ik, en ben ik gek op, katten en honden. Ik heb een hele lieve Duitse Herder van inmiddels 7 jaar, Mik, en op dit moment heb ik 2 katten, Tibbe en Pukkie.
In 2019 ben ik gestart met mijn bedrijf BelleTibbe Paardenrevalidatie en Instructie, nadat ik het eerste niveau van de opleiding Paardenrevalidatietrainer van Equicare-Plus met goed gevolg heb afgerond. Inmiddels heb ik ook niveau 2 afgerond, echter, door een persoonlijk ongelukje heb ik het examen nog niet volledig kunnen voltooien. Zodra ik dit gedaan heb, ga ik door met niveau 3 om nog meer te leren en nog meer paarden te helpen.
Omdat ik (helaas nog) niet kan rondkomen van werken met de paarden, heb ik daarnaast nog 2 andere bedrijfjes, BelleTibbe Online Secretariële Services en BelleTibbe Fotografie en ben ik tijdelijk werkzaam als a.i. directiesecretaresse bij een technische MBO in Rotterdam.
Regelmatig krijg ik de vraag waar de naam BelleTibbe vandaan komt. Dit komt van mijn twee katten, Belle en Tibbe. Helaas is Belle in mei 2020 overleden, maar ze zal voor mij voort blijven bestaan in mijn bedrijfsnamen.
Wat doet een paardenrevalidatietrainer?
Een paardenrevalidatietrainer helpt en leert het paard zijn lichaam (weer) correct te gebruiken zodat problemen niet ontstaan of problemen kunnen worden opgelost en traint hij/zij de ruiter/eigenaar om het paard hierin te ondersteunen. Daarbij kun je onder andere denken aan bodywork, training, huisvesting, voeding en instructie.
Wat ik doe is kijken naar het complete paard, zijn houding, beweging, lichaam en uitstraling. Het is niet alleen ‘het lokaliseren van een probleem’, een probleem manifesteert zich misschien op één plek, maar is meestal ontstaan op andere, meerdere plekken in het lichaam door trauma of verkeerde training. Dat laatste is de meest voorkomende reden van problemen bij paarden waarvoor ze gerevalideerd moeten worden.
In de revalidatie komen veel zaken aan bod, zoals ik eerder al zei: training, huisvesting, voeding en bodywork, zoals bijvoorbeeld osteopathie en fasciarelease (heel belangrijk en enorm onderkend). Daarnaast kijken we naar de stand van de benen en hoeven en hoe dit ten opzichte van het paard staat. Al deze zaken doen mee in de revalidatie, waarvan training een hele belangrijke en grote rol speelt. De training kan door de revalidatietrainer gedaan worden, of door middel van instructie aan de eigenaar/ruiter, zowel grondwerk als rijden.
De behandelingen maken correcte beweging mogelijk, de juiste training houdt correcte beweging in stand. (Quote van Drs. Karin Leibbrandt.)
Ikzelf verzorg onder andere training, instructie, fasciarelease-behandelingen en soms kijk ik en behandel ik hoeven.
Ooit zei ik gekscherend: “Eigenlijk doen wij met paarden wat Cesar Milan met honden doet: Wij revalideren paarden en trainen mensen.”
Wat is je motivatie geweest om paardenrevalidatietrainer te worden?
Van kind af aan heb ik dat “ik-wil-een-dier-beter-maken”-gevoel, maar ik wilde niet dierenarts worden. Als ik een mager paard zag in slechte conditie, dan wilde ik dat paard het liefst meenemen, helpen, beter maken en dan een goede, fijne nieuwe eigenaar vinden. Het zat er dus eigenlijk altijd al in.
Ik kon met mijn merrie Vyolita maar niet een instructrice vinden waar ik een klik mee had en bij wie de training klopte met wat ik voelde en dacht, tot ik op een dag een post op Facebook las van 4DimensionDressage van Drs. Karin Leibbrandt. Alles klopte met mijn gevoel! En zij gebruikte de woorden die ik nooit kon vinden, maar altijd wist dat deze voor mij waarheid waren. Ik heb haar meteen gegoogled en contact opgenomen voor lessen. Ik heb dat jaar, 2017, samen met Vyolita, veel ‘eerste keren’ meegemaakt! Ik moest namelijk op pad voor lessen van haar en dat deed ik met liefde! Met de trailer! Alleen! Dat was mij nog niet eerder gelukt, maar ik deed het. En de eerste les bij Karin heeft me enorm wakker geschud, ik had het gevoel dat ik weer een beginnende manegeruiter was die nog nooit op een paard had gezeten. In oktober dat jaar volgde ik een 3-daagse clinic van Karin en Tessa Roos van Rijkunst in Beweging (ook zo’n topper! Ik kan haar bijzonder aanbevelen.) Via 4DimensionDressage ben ik op de opleiding gekomen en ik wist eigenlijk meteen dat dit was wat ik wilde gaan doen. In 2018 ben ik het eerste niveau ingegaan en ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik wil alleen maar meer leren!
Hoe ziet de opleiding eruit? Zijn er speciale toelatingseisen?
Toen ik begon in 2018 was er één soort opleiding: 6x per jaar 2 dagen ‘intern’ met paard en een aantal dagen tussendoor met alleen theorie. In die 2 dagen intern kregen we theorielessen, bijvoorbeeld anatomie, beweging, hoef-beenbalans, voeding, stofwisseling, huisvesting, training enzovoort, en praktijk, dus daadwerkelijk werken met de paarden. Eén van de belangrijkste onderdelen was (en is) het beoordelen van een paard. En dat is moeilijker dan je denkt!
Inmiddels zijn er wat veranderingen in de opleiding. Grondwerk en rijden zijn gesplitst en ik geloof ook dat er een splitsing is tussen “eigen rijden verbeteren” of “trainer/instructeur worden”. Voor meer informatie over de opleidingen zou je het best kunnen kijken op de website van Equicare-Plus. Daar staan, als het goed is, ook de toelatingseisen.
Zijn er raakvlakken met revalidatietrainers/-artsen voor mensen? (En wat zijn die raakvlakken?)
Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan de trainingsoefeningen van een fysiotherapeut. Onlangs heb ik zelf een ongelukje gehad waarvoor ik best intensieve revalidatie nodig had. In deze revalidatie herkende ik een aantal oefeningen en behandelingen die ik bij een paard ook toepas, bijvoorbeeld fasciarelease.
Wist je dat een paard dezelfde botten heeft die een mens heeft, behalve één? Paarden hebben geen sleutelbenen!
Wanneer komt een paard naar jou toe?
Voor de mensen die met ons contact opnemen zijn we meestal de laatste kans voor het paard, het laatste redmiddel.
Eigenaren komen dan bij ons met complete dossiers van dierenartsen met röntgenfoto’s en al. Er is dan al heel veel geld uitgegeven aan het paard voor dierenartsen en ‘professionele trainers’ en dierenartsen adviseren wel eens om het paard te laten inslapen, omdat zij het ook niet meer weten. Vaak wordt dan pas met ons contact opgenomen, áls dit al gebeurt.
Het is jammer dat er niet eerder contact opgenomen wordt met een revalidatietrainer, omdat wij door onze hulp vaak kunnen voorkomen dat er problemen ontstaan óf dat de aanwezige problemen erger worden.
Paarden die ‘erg tegen de hand zijn’, of die ‘door je binnenbeen vallen’, paarden die bokken, staken, rennerig worden, alleen één kant op willen galopperen, moeite hebben met aangalopperen, alleen singelnijd is al een symptoom. Paarden worden veel te snel ‘stout’ genoemd en er wordt veel te weinig naar ze geluisterd. Als een paard gaat bokken en steigeren, dan is het paard eigenlijk al naar je aan het schreeuwen dat er iets niet goed is of goed gaat, of pijn doet, er is dan niet eerder naar het paard geluisterd. Subtiele symptomen worden niet gezien of herkend, dus moet het paard duidelijker zijn en gaat dus ‘ongewenst’ gedrag tonen, het paard is dus ‘stout’. Hij krijgt straf en moet braaf blijven lopen. Het paard gaat dus (door met) compenseren waardoor de lichamelijke problemen zich gaan uiten. Het paard loopt dan kreupel en dan wordt er een dierenarts ingeschakeld. En zo gaat het balletje rollen.
Ik zeg niet dat je niet een dierenarts moet bellen als je bewegingsproblemen bij je paard ontdekt, integendeel, bel alsjeblieft die dierenarts, maar neem niet klakkeloos alles aan, volg je gevoel. Een goede revalidatietrainer werkt graag samen met een dierenarts die verder kijkt dan zijn neus lang is en verder kijkt dan het acute probleem.
Komt het wel eens voor dat je een paard niet kan helpen? Wat doe je dan?
Ja, helaas wel.
In vrijwel de meeste van deze gevallen betreft het paarden van wie de eigenaar eigenlijk niet wil meewerken aan de revalidatie en de manier waarop de revalidatie gebeurt. Sommigen zeggen van wel, komen trouw naar de les, laten ons de behandelingen doen, enzovoort, maar ondertussen wordt het paard thuis op een andere manier behandeld en getraind waardoor het probleem blijft of zelfs groter wordt. Of ze willen niet dat een paard behandeld wordt door bodyworker (fasciarelease therapeut) of een door ons geadviseerde behandelaar. Op zo’n moment moeten we ook zeggen “Ik kan niets voor jou doen”, hoe erg ik het ook vind voor het betreffende paard.
Wat ook wel eens gebeurt is dat een eigenaar de problemen niet ziet, of niet wil zien. Ze komen trainen, maar de adviezen van de revalidatietrainer of instructeur worden volledig in de wind geslagen ‘want dat kan het toch niet zijn’ of ‘dat helpt toch niet’. Een revalidatietrainer geeft de adviezen niet voor niets. Ik heb inderdaad wel eens tegen een leerling gezegd dat ik stop met haar helpen als zij niet naar mij luistert en het paard laat behandelen. De training is dan zinloos en het paard beland van de regen in de drup.
Als de problemen in het lichaam van het paard al zo groot zijn en de ruiter/eigenaar wil wél heel graag meewerken, overleg ik met mijn instructrice (Drs. Karin Leibbrandt) en opleidingsinstructeur (van Equicare-Plus) en eventueel met andere trainers/behandelaars om te zien of zij een oplossing zouden weten. In die gevallen zeggen wij zelden meteen ‘ik kan je niet helpen’, maar onderzoeken eerst wat het probleem kan zijn en of er mogelijke oplossingen zijn.
Sommige gevallen zijn al zo ernstig dat revalidatie niet meer zal baten. Zo was er een paard dat in alles, gedrag en training, heel onvoorspelbaar zeer gevaarlijk kon reageren. Dit bleef hij doen, ook naarmate de revalidatie vorderde. Uiteindelijk is dit paard, op veel te jonge leeftijd, uit zijn lijden verlost. Er is toen een dissectie verricht en delen van zijn skelet zijn geprepareerd. Hieruit bleek dat hij dusdanig kapot was in zijn lijf (al dan niet door de ruiter toegebracht voor hij bij de revalidatietrainer kwam) dat hij niet meer beter had kunnen worden en elke dag met pijn leefde. Ook zo’n beslissing moet genomen worden, hoe pijnlijk deze voor ons is.
Wat is het mooiste/ontroerendste dat je in je werk hebt meegemaakt?
Bovenstaande is één van de zaken. Ik heb de eer gehad om zijn schedel en halswervels te mogen zien en voelen.
Dan is er ook het verhaal dat ik van dichtbij heb meegemaakt van een jong paard, kwam zadelmak bij de eigenaresse die nog niet heel veel rijervaring had. Hij is ‘professioneel’ ingereden, werd vervelend onder het zadel, werd weer ergens anders getraind om het vervelende gedrag te verhelpen (straf krijgen voor stout gedrag), dat mocht niet baten, dierenartsen die zeiden niets meer te kunnen doen, zijn gedrag was te gevaarlijk en hij zou niet beter worden, zij wisten het niet meer en gaven het paard eigenlijk de schuld. Hij zou altijd gevaarlijk blijven. De afspraak om ingeslapen te worden stond voor de middag gepland en de eigenaresse heeft ’s morgens tóch nog contact opgenomen met 4DimensionDressage (ik was er toen nog niet bij betrokken). Alle foto’s en dossiers werden bekeken en ze wilden hem een kans geven.
Dit paard… wat een geweldig dier… Uiteindelijk is er naar hem geluisterd. Hij is helemaal gerevalideerd en is bij zijn eigenaresse terug. Hij loopt fantastisch, is braaf en is gewoon weer een blij paard! Wat goed dat deze eigenaresse de telefoon heeft gepakt.
Waar ik ook blij van wordt is een leerling van mij die alweer even bij me lest. Pony is altijd kort in de hals, met harde hand gereden voor hij naar haar kwam. Zij gaan fantastisch nu en ik word echt blij van ze. Zij heeft mij vrijwel meteen gemeld dat galop op de linkerhand niet ging, hij zou gaan racen en werd heel sterk. De laatste les heeft ze heerlijk ontspannen gegaloppeerd op de linkerhand met een los teugeltje, en dat was niet de eerste keer. Ik kan dan enorm genieten van de combinatie die allebei zo blij zijn!
En dan is er nog de pony van wie de eigenaresse dacht dat ze nooit meer bereden kon worden. Na wat behandelingen en grondwerklessen kreeg ik laatst een foto door van haar, op haar eigen pony, allebei aan het genieten! (Door mijn ongelukje kon ik haar even geen les meer geven, een collega heeft de behandelingen en de lessen overgenomen). Daar doe ik het voor!
Heb je tips voor iedereen die paardenrevalidatietrainer wil worden?
De belangrijkste tip die ik kan geven is eigenlijk: Luister naar je paard! Kijk naar je paard! Leer de subtiele taal kennen.
Ook moet je opletten dat je niet ongevraagd mensen gaat helpen of oordelen over wat je ziet.
Zoek goed uit wat voor trainer je wil worden en zoek de juiste opleiding voor jou. Voor mij was dat Equicare-Plus en ik heb daar dus geen seconde spijt van gehad.