Fantastische prestaties van aanstormende dressuursterren

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14177
Geregistreerd: 20-04-16

Fantastische prestaties van aanstormende dressuursterren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-20 16:04

Persbericht FEI
Sport

Afbeelding
Foto: Richard Juilliart /FEI


Een fantastische kür-finale bracht de derde en laatste week van de FEI Europese Jeugdkampioenschappen Dressuur 2020 ten einde in Pilisjàszfalu in Hongarije. De Duitse Lucie-Anouk Baumgürtel, de rijzende ster van de ponykampioenschappen, sleepte hierbij drie gouden medailles in de wacht.

Teams
In totaal kwamen 51 combinaties aan de start in de Pony Teamproef waarin Baumgürtel werd vergezeld door Antonia Roth, Shona Benner en Rose Oatley om de titel te pakken. Een eindscore van 232,771 gaf hen een voorsprong van meer dan 10 punten op de zilveren medaillewinnaars uit Denemarken die Nederland met minder dan een procentpunt verschil op brons zetten.

Uit een deelnemersveld van 11 landen eindigde België als vierde voor Oostenrijk, Polen, Ierland, Finland, Frankrijk, Tsjechië en Italië in die volgorde.

Een geweldige baanbrekende score van 75.971 werd gereden door de 14-jarige Roth die samenwerkte met de negenjarige hengst Daily Pleasure WE. En toen de 16-jarige Benner en Der Kleine Sunnyboy WE, Team en kür bronzen medaillewinnaars op de kampioenschappen 2019 in Strzegom (POL), 75.886 op het bord zetten, stond Duitsland woensdag al vooraan met nog twee amazones te gaan.

Het jongste teamlid, de 13-jarige Oatley, en haar 10-jarige palomino-pony Daddy Moon legden donderdagochtend de lat hoger toen ze 76.743 scoorden. Dus toen de 16-jarige Baumgürtel een enorme 80.057 scoorde, was Duits goud veilig gesteld.

Na de eerste dag stond Nederland op een zilveren medaille, België op brons en Denemarken op de vierde plek. Uiteindelijk haalde Denemarken de Nederlanders in en verdreef zo België van het erepodium. Scores van 76.743 en 75.228 van Sophia Boje Obel Jørgensen (Adriano B) en Liva Addy Guldager Nielsen (D'Artagnan) bewezen de Deense effectiviteit. Terwijl de pure consistentie van de Nederlandse kant, en een slimme score van 75.314 van Lara van Nek (Baumann's Despino NRW), het brons opleverde.

Individueel
Het was een Duitse een-twee-drie na de eerste etappe van vrijdag in de individuele competitie, waarbij Baumgürtel opnieuw het klassement leidde na het neerzetten van een spectaculair nieuw record. Phoebe Peters uit Groot-Brittannië zette het vorige European Pony Individual record op 81,39 in Malmö (SWE) in 2015, waar ze drievoudig goud won, maar Baumgürtel reed dat uit de boeken toen zij 82,351 kreeg.

En toen moest ze achterover leunen en afwachten of iemand anders dat kon verbeteren. Uiteindelijk was haar overwinning duidelijk, want geen van haar rivalen verdiende meer dan 80 procent. Toen de individuele wedstrijd gisteren werd hervat, hadden haar landgenoten Roth en Oatley zilver en brons in handen, de eerste plaatste 77.297 en de laatste, dochter van de Australische Olympiade Kristy Oatley, plaatste 76.649 op het bord voor een proef met glorieuze drafverruimingen maar maakte een paar fouten tegen het einde.

In de teamwedstrijd werd de score van Oatley geëvenaard door zilveren medaillewinnaar Sophia Boje Obel Jørgensen uit Denemarken. En toen de Deense en de charmante ruin Adriano B, gouden medaillewinnaar voor Alexander Yde Helgstrand afgelopen zomer, gisteren een mooie prestatie leverden, zorgde hun cijfer van 79.000 ervoor dat het geen volledig Duits podium zou worden, want ze sloten zich achter Baumgürtel aan en duwden Oatley van het podium.

Winst
Baumgürtel's verovering van Europese medailles omvatte al Team- en Kür-goud in Vilhelmsborg (DEN) in 2016, Teambrons en Kür-goud in Kaposvar (HUN) in 2017 en Teamgoud bij Bishops Burton (GBR) in 2018. Ze was van plan om deel te nemen aan de Junior Europeanen afgelopen zomer, maar dat gebeurde niet toen haar paard gewond raakte. Dus besloot ze terug te keren naar pony’s in haar laatste jaar dat ze in aanmerking kwam, en ze heeft van elk moment genoten.

"Nasdaq is de pony van mijn leven, hij gaf me een geweldig gevoel en ik ben zo blij!" zei ze na het accepteren van de individuele gouden medaille. "We kochten hem als een vierjarige hengst, dus hij is nu vijf jaar bij ons en het was heerlijk om hem te zien ontwikkelen", voegde ze eraan toe.

Vorig jaar nam haar zus, Lana-Pinou, de teugels over van de pony die haar al haar eerdere successen opleverde, Zinq Massimiliano, dus Lucie-Anouk had deze keer geen hoge verwachtingen. "Ik kan het niet geloven, het is geweldig, want ik rijd pas sinds september vorig jaar op Nasdaq en hij is zo ver gekomen!” zei de ruiter die afkomstig is uit de regio Munster in Duitsland.

Vrije stijl
In de finale van de Kür van vandaag bleek ze opnieuw onaantastbaar. Het niveau van de competitie was adembenemend, en toen Oatley en Daddy Moon een score reden van 81.400 met nog maar vier te volgen, verhoogde dat echt de druk. Haar superschattige Daddy Moon was elastisch, reageerde snel, expressief en scherp, en zijn berijder verborg haar vreugde niet na het laatste halthouden.

Maar, op de muziek van Queen's "It's a kind of magic", volgde Baumgürtel met nog een buitengewone prestatie van Zinq Nasdaq die juryleden Orsolya Hillier (HUN), Eduard De Wolff Van Westerrode (NED), Ulrike Nivelle (GER), Paula Nysten (FIN) en Eva-Maria Vint-Warmington (EST) beloonden met 85,735, net een fractie verwijderd van het wereldrecord Kür voor pony's dat Phoebe Peters op de kampioenschappen van 2015 heeft neergezet.

De Deense Liva Addy Guldager Nielsen en D'Artagnan plaatsten 78.390 op het bord met nog drie combinaties te gaan en vervolgens gooide haar teamgenoot Sophia Boje Obel Jørgensen een geweldige uitdaging neer met een ontspannen, harmonieuze proef voor 82.555 die haar naar een zilveren medaille bracht. De vraag was nu of de laatste rijder, Antonia Roth, landgenoot Oatley opnieuw van het podium kon duwen, maar een onderbreking in de contragalop bleek kostbaar te zijn voor Roth's score van 79.710, waardoor ze deze keer op de vierde plaats bleef en de gelukkige, glimlachende Oatley kreeg de bronzen medaille om haar nek.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BanjerLief, billy3105, carika, Christel1, Fenders, Googlebot, IndianSu, Jet, journee, maaikemuis, Moonlight91, ogidni, pjer, Raamzicht, Rinkex, sterregoud, sunny43, Ubermetrics en 12 bezoekers