[BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LisaDijk

Berichten: 3684
Geregistreerd: 25-12-07
Woonplaats: Assendelft

[BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-20 14:56

*Bokt
Blog
Afbeelding

Lisa Dijk is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het fotograferen van paarden en onder de naam Horse Photo Experience biedt ze een online paardenfotografie cursus aan en organiseert ze paardenfotografie workshops en fotoreizen. Daarvoor reist ze af naar verschillende mooie gebieden met paarden. In haar blogs vertelt ze meer over haar avonturen en deelt ze het resultaat van de vele fotosessies!

In het vorige blog [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 1, heb je kunnen lezen dat je voor een goede fotolocatie al genoeg kunt hebben aan een klein stukje mooie achtergrond. Maar hier komt ook een bepaalde techniek bij kijken en dat leer je in dit deel van de blogserie!

Objectieven
Elk objectief heeft een bepaalde brandpuntsafstand. De bekendste hiervan zijn een groothoeklens met een brandpuntsafstand variërend van 15 tot 28 mm (De lens die ook standaard op een smartphone zit) en een telelens met een brandpuntsafstand variërend van 85 tot 1200mm (een lens waarmee je een onderwerp dat ver weg is, dichterbij kunt halen). Bij elke lens heb je te maken met een bepaalde beeldhoek. Zo zul je zien dat je met het maken van een foto met jouw smartphone of groothoeklens, veel van de omgeving op de foto krijgt. Fotografeer je met een telelens dan zoom je als het ware niet alleen in op het onderwerp, maar ook op de achtergrond waardoor je dus ook minder van de achtergrond in beeld krijgt. Super handig dus als er veel storende objecten in de buurt staan. Gebruik je een telelens dan zul je deze veel minder snel in beeld krijgen zoals je kon lezen in ons vorige blog.

Brandpuntsafstand
Maar er is nog een reden om bij het fotograferen van paarden te kiezen voor een teleobjectief. Dat alles heeft namelijk te maken met de vertekening die een groothoekobjectief geeft. Kijk maar eens naar de onderstaande portretfoto die gemaakt is met een groothoeklens op 24mm. Een hele leuke en grappige foto, maar een echte wauw factor krijgt het paard zo niet :-) Je ziet dat het paard uit verhouding is, de neus is op de foto heel groot en de oren lijken klein.

Afbeelding

Door gebruik te maken van een telelens bij het fotograferen van paarden zorg je ervoor dat de verhoudingen van het paard weer kloppen op de foto. De mooiste brandpuntsafstand om bij paarden mee te werken is minimaal 200mm. Een geschikte en populaire lens voor paardenfotografie is daarom ook de 70-200mm, waarbij je dan op 200mm fotografeert.

Afbeelding

De tip in dit blog is dus: ZOOM in!

Psst.. als je goed kijkt naar de bovenstaande foto’s, dan zie je ook dat er verschil zit in de achtergrond onscherpte. Daar gaan we het in deel 3 van deze blogserie over hebben!

Smartphone tip:
Standaard zit er op een smartphone een groothoeklens (al zijn er tegenwoordig ook smartphones met ingebouwde telelens). Als je betere foto’s wilt kunnen maken van jouw paard met je smartphone dan kan het leuk zijn om een opzet telelens voor jouw smartphone aan te schaffen. Op deze manier kun je storende objecten op de foto beter vermijden én krijg je geen vertekening van het paard in de foto. Natuurlijk is de kwaliteit niet te vergelijken met dat van een echte camera, verwacht ook zeker geen wonderen en ga er vanuit dat je hier alleen maar portretfoto’s mee kunt maken en geen foto’s in beweging, maar het is leuk om hiermee te experimenten en zo’n telefoonlens is vaak al voor een paar tientjes te koop bij een camerawinkel.


Super leuk als je jouw paardenfotografie vraag met mij deelt in de reacties. Dan kan het zomaar zijn dat ik jouw vraag in een van de volgende blogposts beantwoord!

Ook jij maakt straks de mooiste paardenfoto's!
Kijk snel op: www.horsephotoexperience.com


Marlies1

Berichten: 3934
Geregistreerd: 03-06-07

Re: [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-20 10:01

Heel helder uitgelegd weer. Leuk!

Selina

Berichten: 14406
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Re: [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-20 10:07

Ik fotografeer geen eens en zelfs ik vind je blogs interessant.

Mooie foto’s van jouw hond? http://www.simondel.nl

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Re: [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-20 10:16

Wat een leuke blog. :j
Ik ga ook meteen deel 1 lezen.

Ik vind al dat diafragma enz gebeuren vaak zo ingewikkeld dat ik vak maar op de automatische stand knip, maar dat is zo zonde.

Nu meteen even gekeken of ik die 200mm millimeter kon vinden op mijn bridge camera met inzoomen en ja hoor :)

#IkStaAchterBrittDekker

*sorry, door hersenletsel soms rare zinnen en slechte spelling*
*Ik doe mijn best*

janouk
Blogger

Berichten: 17984
Geregistreerd: 18-04-06

Re: [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-20 05:53

Helder. Met plezier gelezen

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 9 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

sethabrikoos

Berichten: 45
Geregistreerd: 13-01-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-20 19:14

Wow, wat leuk zo een blog. Super leerzaam ook!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: jugito, lies_sparkle, nonosb, RenskeFrea, SemrushBot en 5 bezoekers