LTO Paardenhouderij lanceert Paardengriep.nl

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Essie73, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11337
Geregistreerd: 20-04-16

LTO Paardenhouderij lanceert Paardengriep.nl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-20 18:30

LTO Nederland
Algemeen
Afbeelding
Dierenarts aan het werk. Foto door Natalie1993.

LTO Paardenhouderij lanceert de website Paardengriep.nl. Een vrijwillig meldingssysteem voor paardenhouders om griepachtige verschijnselen bij paarden te melden. Paardenziektes als Rhino, Droes en Influenza zijn geen meldingsplichtige ziektes, maar wel zeer besmettelijk voor paarden onderling. Al vele jaren vormen deze besmettelijke ziektes een probleem voor paardenhouders. Door al in een vroeg stadium signalen van griepverschijnselen bij paarden te delen, komt de ziektedruk onder paarden in beeld en kan een paardeneigenaar hier naar handelen.

Preventie is van groot belang bij het gezond houden van dieren. LTO Paardenhouderij geeft aan het belangrijk te vinden dat paardenhouders in beeld krijgen waar paardengriepverschijnselen heersen. Paardenhouders kunnen elkaar helpen om verdere besmettingen te voorkomen.

Paardengriep.nl wordt een website waar griepverschijnselen bij paarden gemeld kunnen worden. Deze meldingen worden anoniem per tweecijferige postcode geplaatst, verwerkt in een rekenmodel en per postcodegebied gevisualiseerd. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk zien of er veel griepverschijnselen in de buurt van je paard voorkomen. Het rekenmodel is een zelflerend systeem dat op basis van een tendens berekent hoe de griep zich zal verspreiden.

Daarnaast kan de app een alert uitsturen als er Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd is in de omgeving. Als een paardeneigenaar een melding maakt op Paardengriep.nl, krijgt men na enkele dagen een herinnering om te kijken of de symptomen nog aanhouden of niet. Als de symptomen aanhouden krijgt men het advies om de dierenarts erbij te halen en wordt er een unieke code toegestuurd via de mail. Als Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd wordt door de dierenarts, dan kan de dierenarts aan de hand van de unieke code een melding doen bij Paardengriep.nl. Deze melding zorgt ervoor dat paardeneigenaren in de omgeving een alert ontvangen dat er een besmettelijke ziekte in de omgeving is vastgesteld. Deze alert is anoniem en wijst geen locatie aan.

LTO Paardenhouderij wordt regelmatig door de sector gevraagd om aangifteplicht voor de besmettelijke paardenziektes te regelen. Daaruit maakte LTO Paardenhouderij op dat er behoefte is aan verantwoord handelen rondom besmettelijke paardenziektes. Met de ontwikkeling van Paardengriep.nl worden er geen wetten aangepast, maar heeft iedereen de kans eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


pumpina

Berichten: 444
Geregistreerd: 05-04-20

Re: LTO Paardenhouderij lanceert Paardengriep.nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-20 20:57

Mooie ontwikkeling!

Booklover01
Berichten: 206
Geregistreerd: 06-04-20

Re: LTO Paardenhouderij lanceert Paardengriep.nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-20 12:22

Fijn dat hier een website voor komt! Dan kunnen griepverschijnselen bij paarden eerder gesignaleerd worden en misschien ook voorkomen worden.

Voor de leukste paardenboeken en cadeau's, bezoek http://www.paardenboekhandel.nl!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BlogBeat, Divers, Grainey, L_Flo, Moirin, paardje2013, Vagabondo en 5 bezoekers