Zirocco Blue VDL heeft zich op het hoogste niveau bewezen

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11379
Geregistreerd: 20-04-16

Zirocco Blue VDL heeft zich op het hoogste niveau bewezen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-20 20:10

KWPN
Springen

Afbeelding
Jur Vrieling met Zirocco Blue VDL. Foto: Nils Boeser


Grote verdiensten prijken op het palmares van de internationale sport- en fokhengst Zirocco Blue VDL. Na menig sportief succes volgde in 2016 het keurpredicaat als onderscheiding van zijn verdiensten in de fokkerij. Op de KWPN Stallion Show werd de illustere schimmelhengst van de VDL Stud dit jaar bekroond als preferente vererver. Daarmee heeft hij de hoogste treden in sport én fokkerij bereikt.
In binnen- en buitenland heeft Zirocco Blue VDL een geweldige naam opgebouwd en veel topruiters hebben nakomelingen van hem in hun stal. De Mr. Blue-zoon werd in 2004 geboren bij Fabrice en Guy Paris van Haras des Forêts uit het Franse Couvains, en kreeg van hen de naam Quamikase des Forêts mee. Bij de huldiging van Zirocco Blue VDL als preferente hengst, was Fabrice Paris aanwezig in Den Bosch en genoot van alle aandacht voor het uithangbord van hun fokkerij.

Geen toevalstreffer
De internationaal springende hengst werd als tweejarige ontdekt door familie Van de Lageweg, die hem in het voorjaar van 2006 op het pad kwam in Frankrijk. “We hebben Zirocco Blue als tweejarige bij zijn fokkers gekocht. We waren op zoek naar een goede jonge springhengst en deze paste ons precies. Met tophengsten als Mr. Blue, Voltaire, Le Tot de Semilly, Jalisco B opeengestapeld én met zoveel sport en een goede stam erachter, was hij voor ons direct heel interessant”, vertelt Wiebe-Yde van de Lageweg. Ook heel interessant aan de pedigree van Zirocco Blue VDL is dat zowel moeder Licorne des Forêts, grootmoeder Gekas des Forêts, overgrootmoeder Rapsodie II als haar grootmoeder Danaïda allen in de sport hebben gepresteerd, veelal gelijktijdig gecombineerd met de fokkerij. Zo liep Zirocco Blue’s moeder Licorne des Forêts tussen de veulens door in de sport. De kapitale vosmerrie was bij de jonge paarden zowel als vier-, vijf als zesjarige finaliste en sprong later verdienstelijk in het 1.40m/1.45m en bij de Young Riders. Grootmoeder Gekas des Forêts (v.Le Tot de Semilly) sprong tussen de veulens door ook op 1.40m-niveau, en daarmee komt Zirocco Blue VDL uit een sterke sportstam. Zoals al vaak is gebleken in de fokkerij, verloochent een goede afkomst zich niet.

Springtalent
Dat de genetisch interessante Zirocco Blue VDL veel springtalent heeft meegekregen bewees hij gelijk in het voorjaarsverrichtingsonderzoek van 2007, waarna hij werd goedgekeurd bij het KWPN. Topruiter Jur Vrieling heeft de hengst als vierjarige onder het zadel gekregen en heeft vanaf het begin enorm veel vertrouwen in Zirocco Blue VDL gehad. In de hengstencompetities presteerde de spraakmakende hengst naar behoren, en vervolgens groeide hij gestaag door naar het hoogste niveau. Hij heeft met Jur Vrieling meerdere Grote Prijzen gewonnen, zich ontwikkeld tot een steunpilaar voor het Nederlandse team met onder meer teamgoud op het Europese Kampioenschap in Aken, waar ze ook nog eens individueel als vijfde eindigden. In 2016 nam het duo deel aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en daarmee heeft Zirocco Blue VDL jarenlange verwachtingen waargemaakt. Want drie jaar eerder gaf Jur Vrieling al te kennen dat de Olympische Spelen hét doel waren met zijn toppaard. “Zijn mogelijkheden zijn onbegrensd, hij blijft me verbazen. Zelfs in die hoge parcoursen geeft hij me het gevoel of hij pas net begint! Hij is gruwelijk voorzichtig, heeft alles erin en is brutaal op een hele goede manier. Eigenlijk hebben we met hem maar één doel, zo doorgaan en hem proberen heel te houden met oog op de Olympische Spelen in 2016. Dat is nog heel ver weg, maar de hengst is nu negen jaar oud en wat hij keer op keer laat zien is echt onwaarschijnlijk”, sprak Jur Vrieling destijds, op het moment dat de hengst net zijn debuut op 1.60m-niveau had gemaakt.

Fenomeen
Nadat Zirocco Blue VDL in het voorjaar van 2017 sportief afscheid nam, werd het magische duo Jur Vrieling en Zirocco Blue VDL nog eenmaal herenigd. “Sinds de hengstenshow van VDL had er geen zadel meer op gelegen, maar hier in Den Bosch gaf hij me gelijk weer het gevoel dat we zo weer een parcours binnen kunnen rijden. Hij heeft zoveel instelling en inzet! Ik heb hem de dag van tevoren thuis een beetje gereden en dat deed me nog eens terugdenken aan alle mooie momenten die ik met Zirocco Blue beleeft heb. Hij is een fenomeen, dat heb ik altijd gevoeld, en hij is misschien wel het allerbeste paard dat ik ooit gereden heb. Voor mijn carrière heeft hij heel veel betekend, want ook die individuele vijfde plaats op het EK was toch wel wat bijzonders”, blikt Vrieling terug. Naast het Europese teamgoud behoren overwinningen in de Grand Prix’s van Geesteren, Kopenhagen, de Wereldbekerwedstrijd van Oslo, de Masters van Mechelen en Nations Cup-wedstrijden van Rotterdam, Kopenhagen en Gijon tot de grootste sportieve successen van het duo. “En wat is er dan mooier, dan te zien dat er nu zoveel van zijn nakomelingen in zijn voetsporen treden. Want hij heeft de sport altijd gecombineerd met de fokkerij. En ik ben blij dat hij nu van een prachtig pensioen geniet bij de VDL Stud. Een beetje in de paddock, een beetje dekken. Wat wil je nog meer!”, lacht Jur Vrieling.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


kiki1976

Berichten: 15199
Geregistreerd: 17-04-10
Woonplaats: Kop van Noord Holland

Re: Zirocco Blue VDL heeft zich op het hoogste niveau bewezen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-20 12:08

Ik ben niet van de schimmels, maar hij heeft wat <3
VDL gefeliciteerd

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyJamess, annerie, Belle_Siem, Butterfly, Cowgirl, darkadia, DrawnHorse, E_C, EmmyAJ, Googlebot, Joesje, Kaatastrof, Koekie73, Lisette1987, martiekenzo, Melissaaaaa, meniekske, Priscilla27, Telpeva en 8 bezoekers